Ny teknologi fjerner mange af de traditionelle revisionsopgaver, og samtidigt forventer virksomhederne i højere grad strategisk rådgivning. Det ser direktør for revisorerne stort potentiale i.
”Jeg ser den teknologiske udvikling som en kæmpe mulighed for revisionsbranchen”
Det siger Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR – Danske Revisorer. Hun er ikke i tvivl om, at digitaliseringen bringer en stor mulighed med sig. En mulighed for at forædle og forbedre revisionen og for at genfinde sig selv i en stærkere og mere spændende position. Avancerede analyseprogrammer overtager de klassiske manuelle revisionsopgaver og giver revisorerne tid til det, virksomhederne virkeligt efterspørger– den personlige rådgivning.
Det stiller store krav til revisorerne og deres faglighed. Det er ikke længere nok kun at vurdere, hvorvidt kundernes regnskab holder, og efterfølgende komme med anbefalinger. At have en stærk dømmekraft, evnen til at se kritisk på tingene og sige fra over for virksomhederne er nogle af de ting, som Charlotte Jepsen peger på, kommer til at spille en endnu større rolle i revisorens arbejde fremadrettet.
”Værdien kommer til at ligge i det, der ikke kan digitaliseres. Den menneskelige relation og den personlige rådgivning. Det kræver ikke alene faglig indsigt, men også at revisorerne er empatiske og indsigtsfulde og kan have en kvalificeret dialog med en virksomhedsleder både i gode og dårlige tider”, siger hun.
Omstillingen er i gang
At de mange såkaldte rugbrødsopgaver bliver automatiserede gør, at revisorerne kan træde et skridt højere op i værdikæden, mener Charlotte Jepsen.
“Jeg ser ny teknologi, som en mulighed for at gøre de jobs, der er i revisorbranchen, langt mere attraktive. Revisionsopgaverne vil være mere spændende, og man vil have mere kundekontakt”, siger hun.
Michael Groth Hansen, der er partner og Nordic Assurance Innovation & Digital Leader i revisionshuset EY, er enig med Charlotte Jepsen i hendes vurdering af, hvordan fremtidens revisor kommer til at arbejde. Ifølge ham er omstillingen i branchen dog ikke kun noget, man forventer i fremtiden.
”Vi er allerede i gang med at transformere revisionen. For eksempel har vi i øjeblikket rigtigt mange diskussioner med vores kunder, om hvorvidt blockchain er relevant. Og det er jo i højere grad en rådgivningsydelse end en revisionsydelse”, siger han.
Specialisering en nødvendighed
For at kunne imødekomme de stigende forventninger fra kunderne vil man ifølge Charlotte Jepsen i fremtiden se revisorer, der bliver uddannet i revisionens kernekompetencer for efterfølgende at specialisere sig i en bestemt retning.
”Den teknologiske udvikling betyder, at revisorernes arbejde i langt højere grad vil være specialiseret. Den såkaldte altvidende revisor bliver der færre og færre af. Man er nødt til at specialisere sig for at blive en værdifuld rådgiver for kunden”, siger hun og forklarer, at der er utroligt stor forskel på at skulle rådgive en lille eller mellemstor virksomhed på den jyske højderyg og en børsnoteret virksomhed.
Den forskel kender Michael Groth Hansen alt til. Ifølge ham er det umuligt at være ekspert i det hele, men han ser ikke specialisering som en nødvendighed alle steder i branchen.
”Det afhænger meget af, hvilken type kunder man servicerer. I det mellemstore og store segment ser jeg en højere grad af specialisering. Men i de mindre virksomheder, hvor der eksempelvis er 50 ansatte, tror jeg fortsat, der er behov for husrevisoren”, siger han.
En menneskelig schweizerkniv
Selvom der stilles højere krav til revisorens viden og personlige kompetencer, er det ifølge Michael Groth Hansen nødvendigt, at revisorerne holder fast i den faglighed, der altid har defineret dem. Men de skal også forholde sig til den nye virkelighed.
”Vi skal stadigvæk have stærke faglige kompetencer, for det er jo stadig det, virksomheder køber af os, men vi er nødt til at omstille os. Den måde, jeg lærte at revidere på for 20 år siden, er ikke den måde, de lærer at revidere på i dag. Der er et stort behov for, at revisorerne i dag er omstillingsparate. Hvis ikke de er det, så tror jeg, de får det svært”, siger han.
Den betragtning er Charlotte Jepsen enig i.
”Fremtidens revisor skal være en menneskelig schweizerkniv. Man skal have den faglige indsigt på et højt niveau, og så skal man have en teknologiforståelse både i forhold til kundernes forretning og egen forretning”, siger hun og understreger at revisorerne altid har været gode til at udnytte ny teknologi til at udvikle nye ydelser.
Og netop evnen til at tilpasse sig ny teknologi ser Michael Groth Hansen tydeligt blandt medarbejderne i EY, der ikke lader sig skræmme af den nye virkelighed.
”Mine kolleger tager rigtigt godt imod de nye teknologiske værktøjer. Det er intelligente mennesker, vi har med at gøre, så de er godt klar over, at de er nødt til at arbejde i en mere digital retning”.