Robotrevolution udsat på ubestemt tid

22. August 2017

Måske har du læst The Future of Jobs, eller fået udregnet den procentvise risiko for, at dit job bliver automatiseret henover en kommende årrække. Kunstig intelligens er udråbt som en gamechanger, men hypen er for stor i forhold til virkeligheden

“Beviserne taler imod,” indleder James Surowiecki i en artikel på for Wired.

Robotter, der kan udføre menneskejobs er et varmt samtaleemne. Og vi mennesker har angiveligt taget de første skridt ned ad en sti, der fører til en arbejdsløs fremtid. Salgsassistenter, kundeservicemedarbejdere, revisorer og diverse sekretærer og assistenter står højt på listen over funktioner, der er i “risikozonen”.

Om 20 år vil halvdelen af de nuværende jobs være forsvundet i USA, står der i WEC’s berygtede rapport; “The Future of Jobs”. Og samtidig må vi mennesker se os selv slået af maskinerne i både skak og poker og anerkende, at vi heller ikke er ligeså gode chauffører som dem.

Læs også: Menneskerobotter skal drive verdens mest effektive hotel 

Men betyder det, at robotterne er ved at ‘overtage’? Og går det virkelig så hurtigt?

Man kan tage et kig på produktiviteten i USA. Det må antages, at jo mere automatisering, jo større produktivitet – selskaberne vil kunne producere mere, men med langt færre folk. Produktiviteten er dog på et historisk lavpunkt i forhold til sin egen vækst. Henover de seneste to år er den steget med under én procent, og det er vel at mærke i de år, hvor frygten for robotternes indtog har været allerstørst. Sådan ville det ganske enkelt ikke se ud, hvis vi stod midt i en teknologisk revolution.

Og det i rapporten omtalte jobmarked er heller ikke på stikkerne overfor en såkaldt robopokalypse. Arbejdsløsheden i USA ligger lige i øjeblikket på 4,3 procent. Lyder det skræmmende? Nej, ikke rigtigt. Flere arbejdsgivere i nogle stater klager endda over mangel på arbejdskraft. Lønningerne går opad. Det ville heller ikke ske, hvis de samme mennesker var hastigt på vej til at blive mere eller mindre ubrugelige i arbejdsøjemed.

Et andet fænomen, der sandsynligvis ville vise sig i den store robotovertagelse, er folks desperate ryk fra den ene industri til den anden, eftersom deres gamle jobs udryddes. På engelsk kaldes det “churn rate” – et tal der viser i hvor høj grad, dette fænomen foregår. Og dette tal er såmænd historisk lavt. Arbejdsmarkedet er åbenbart enormt stabilt.

Måske er budskabet ud fra disse kendsgerninger, at de nærmest dommedagsagtige profetier om maskinernes indtog og menneskenes overflødiggørelse skal tages med et gran salt.

For så slemt ser dog ikke ud… Endnu.

Arbejdsmarkedet tilpasser sig
Der findes også mere nuancerede syn på robotterne. For nu er det jobsituationen, der er i altoverskyggende fokus, og ikke så meget, at robotterne rent faktisk hjælper os, frem for at “stjæle” noget fra os. Automatiseringen kommer helt sikkert på længere sigt til at ændre arbejdsmarkedet og den måde, vi arbejder på, men det er indtil videre svært at se beviset for, at den skulle føre til en arbejdsløs befolkning.

Andrew McAfee, der er IT-forsker på MIT, siger til Wired: “Jeg ville fokusere mere på den måde, som teknologien fører til strukturelle ændringer i økonomien, og mindre på job, job og atter job. Det centrale fænomen er ikke arbejdsløshed – det er skiftet i de former for job, der findes.”

Det er lidt lettere at tage at føle på, at udbuddet af jobs skifter frem for forsvinder. Det antages, at 65 procent af de børn og unge, der lige nu er på skolebænken, vil blive ansat i stillinger, der endnu ikke findes. Nok går teknologien og den eksponentielle udvikling hurtigere end nogensinde, men historisk set har vi altid kunne tilpasse os nye situationer. Der var engang, hvor det var nogens job at tænde alle gadelygterne om aftenen, sætte keglerne op igen efter en strike i bowlinghallen, eller rende rundt og vække andre mennesker om morgenen ved at prikke på deres vinduer med en lang pind. Det har ikke ligefrem sat verden på pause, at visse former for arbejde forsvinder. Økonomien tilpasser sig over tid. Og vi har alle dage været superdårlige til at forudse, hvilke nye former for job, vi ville ende med at bestride.

Frygten er ikke ny
Der synes at være en form for konsensus om, at hvis et job kan automatiseres, så bliver det 100 procent automatiseret – lige om lidt! Det stemmer bare ikke helt overens med virkelighedsbilledet. Arbejdsmarkedet tror i hvert fald tilsyneladende ikke så meget på en arbejdsløs fremtid.

Det betyder ikke, at automatiseringen ikke vil overflødiggøre en lang række job i løbet af de næste årtier.

“Når det kommer til ting som kunstig intelligens, machine learning og selvkørende biler, så befinder vi os stadig på det tidlige stadie. Deres reelle indflydelse og påvirkning kommer vi ikke til at mærke før om en del år,” siger Andrew McAfee til Wired.

Læs også: Robotter klar til at overtage dansk byggeri 

Tilmed frygten for teknologien har vi også taget med os gennem tiden. I de tidlige 60’ere var hele verden på tåspidserne over fænomenet “cybernation”, som ligeledes var en bekymring for, at automatisering ville føre til permanent arbejdsløshed. En gruppe af videnskabsmænd og tænkere argumenterede for, at maskinernes kapabiliteter steg hurtigere end mange menneskers, som derfor ikke kunne følge med. Derfor havde cybernation knækket forbindelsen mellem job og indkomster og fjernet en større og større mængde af mænd og kvinder fra økonomiens kredsløb. Erstat cybernation med “kunstig intelligens” eller “automatisering”, og så lyder det pludselig bekendt.

Scenarier er gensidigt udelukkende
Det besynderlige ved dette kritiske punkt i vores historie er, at vi diskuterer to forskellige fremtidsscenarier, som udelukker hinanden. Det ene scenarie går på, at robotterne er ude efter vores arbejde og at deres overlegne produktivitet kommer til at transformere den ene industri efter den anden. Sker det, vil den økonomisk vækst stige til vejrs og samfundet vil som helhed blive meget rigere, end det er i dag. 

Vi bliver dog også fortalt, at vi skal være bekymrede for den såkaldte “permanente stagnation”. At vi hænger fast i en økonomi, der er dømt til sløv vækst og stagnerende lønninger. I det scenarie skal vi bekymre os om, hvordan vi skal understøtte en aldrende befolkning og betale for stigende sundhedsomkostninger – for vi bliver ikke meget rigere i fremtiden, end vi er i dag. 

Begge disse fremtidsscenarier er mulige – men de kan ikke begge gå i opfyldelse. Det giver ikke mening at råbe vagt i gevær over for både robotternes komme og den permanente stagnation, men det er alligevel, hvad mange gør.

Skulle forudsigelserne omkring den robotdominerede fremtid gå i opfyldelse, ville mange af vores økonomiske bekymringer forsvinde. En undersøgelse fra Accenture har for nylig vist at en bred implementering af kunstig intelligens skulle løfte det amerikanske BNP med hele to procentpoint, hvilket ville gøre det nemt at håndtere de stigende omkostninger på sundhedsområdet. Og selvom det ville komplicere spørgsmålet om, hvordan man fordeler de økonomiske ressourcer, så er det trods alt nemmere at fordele en voksende andel end én, der konstant bliver mindre.

Men vi ved jo alt andet lige ikke, hvordan fremtiden ser ud. Måske er frygten mere reel nu end for 60 år siden. Og måske vil den eksponentielle udvikling virkelig vise sit ansigt, når vi mindst venter det. Men som det ser ud nu, er der lang vej til de forudsigelser, vi har lagt for dagen.

Læs også: Kan du kende forskel på en robot og en journalist  

Fredrik Malte Petersen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser