Ved hjælp af ‘provotyper’ og hjemmebesøg er det nemmere at spotte, hvad kunden i virkeligheden har behov for
For mange virksomheder tager den hurtige løsning og mødes med kunder og testpersoner i et mødelokale, når de skal være innovative. Hvis man vil have brugeren i centrum, når man udvikler forretningen, skal man i stedet møde kunderne der, hvor de bruger produktet.
Ifølge Claus Rantzau, direktør for Strategy & Innovation og partner i analyse- og konsulentbureauet Wilke og Network Director hos F5, er der mange, der falder igennem, når de forsøger at sætte kunden i centrum, selvom det er et mantra mange steder. Han fortæller, at man ikke bare skal sætte brugeren i centrum, men også bruge kunden aktivt i udviklingsprocessen.
Provotyper
Han henviser til det begreb, der kaldes ‘co-creation’. Co-creation handler om tidligt at involvere kunden i processen. Og jo tidligere, jo bedre.
“Co-creation handler om at se kunden som en aktiv medspiller. Man skal involvere og præsentere kunden for det, vi normalt kalder prototyper, og som kan blive til virkelighed. Kunden skal være med til at påvirke den måde, produktet ser ud, og man skal turde præsentere det uperfekte for kunden med henblik på at udvikle et bedre produkt,” siger Claus Rantzau.
Læs også: Sådan forbereder du din virksomhed til We-økonomien
Han fortæller, at han blandt andet arbejder med det redskab, han kalder ‘provotyper’. I stedet for at præsentere kunden for et færdigt produkt, som de skal sige deres mening om, kan man bevidst lave et produkt, der er uperfekt. På den måde kan man få input til, hvordan slutproduktet i virkeligheden kan se ud. Og det kan meget vel vise sig at være anderledes, end man umiddelbart havde regnet med.
Læs også: Design thinking løser de rigtige problemer
“Mange virksomheder opererer med, at der skal være et særligt og næsten færdigt produkt, før de viser en kunde noget. Vi prædiker, at man bør arbejde med noget, som bevidst er uperfekt, og som kan forbedres i samspil med kunden,” siger Claus Rantzau.
Tag på besøg hos kunden
Kunden bliver på den måde en direkte del af udviklingsprocessen. Men Claus Rantzau taler ikke om spørgeskemaundersøgelser eller en enkelt fokusgruppe med målgruppen. Han vil lære kunden endnu bedre at kende. For nogle gange er de ikke selv klar over, hvad de rent faktisk gerne vil have, når det kommer til stykket.
Læs også: Drop dit idnustrielle mindset
“Hvis du skal udvikle et nyt husholdningsprodukt. Er den korrekte tilgang så, at vi sætter os på et kontor og taler med et par kunder? Eller skal vi måske ud at gøre rent hos kunden? Hvis vi tager ud i den kontekst, slutproduktet skal anvendes i, kan vi både høre, hvad kunden siger, og se, hvad der sker i praksis. Så kan vi se, hvilke problemer der er, og hvilke løsninger kunden ubevidst kalder på,” siger Claus Rantzau.
Direktionen skal overbevises
Mange kan opleve, at det er et problem at overbevise direktionen om, at det er en god idé at afsætte ekstra ressourcer til en proces med hjemmebesøg og dybe undersøgelser, når der er hurtigere fra tegnebræt til produkt, hvis man nøjes med at involvere kunderne i en spørgeskemaundersøgelse eller lignende.
Læs også: Udvikl forretningen som en designer
“Ofte kræver det, at virksomheden har innovation meget højt på dagsordenen. Ellers er det svært at få igennem. Det er pisse svært at overbevise direktionen om, at det virkelig giver ekstra værdi. Man kan jo ikke garantere, at slutproduktet bliver en succes, bare fordi kunden har været med til at skabe det. Men sandsynligheden bliver større for, at produktet rammer rigtigt,” siger Claus Rantzau.
Men co-creation reducerer ifølge Claus Rantzau antallet af forfejlede innovationer og skaber samtidig en større gennemsigtighed i forhold til prioriteringer af innovationer. På den måde kan en co-creation proces, der måske virker mere omfattende end den oprindelige tilgang, i sidste ende spare virksomheden penge.