Sandheden om MobileLife: Danske Bank er blevet hip software-virksomhed

15. July 2015

Bank rimer ikke på innovation. Derfor har Danske Bank taget konsekvensen af MobilePay-succesen og organisereret sig som cool IT-virksomhed med bordfodbold og højt til loftet

Det var muligvis Danmarks mest upopulære organisation, som skulle til at lancere sin egen app til mobilbetaling. Kort forinden havde danskerne nemlig måbende kunnet se en reklamekampagne rulle over tv-skærmen med en – i offentlighedens øjne stokkonservativ – bank, som prøvede at gnubbe skuldre med Occupy Wall Street-bevægelsen, modkultur og ung musik. Et selvmål af rang.

“Lige på det tidspunkt, fik jeg sms’er fra venner og bekendte, der spurgte, hvordan jeg kunne arbejde sådan et sted,” erindrer Inder Sapru, som er business developer i digital channels hos Danske Bank.

Men Danske Bank havde dog et es i ærmet; det dengang ukendte MobilePay. Ledelsen valgte at minimere associationerne til Danske Bank og ændrede den visuelle identitet markant. Udover at Danske Bank i de dage ikke havde den cooleste klang, ville man sende et klart signal om, at det var et produkt for alle uanset bankforbindelse. På sin vis kunne MobilePay lige så godt have været en helt selvstændig virksomhed.

“New Standards handlede om, at Danske Bank var under forandring. Men det var kommunikationsmæssigt helt forfejlet. Den grundlæggende besked var dog god nok: Verden er under forandring. Særligt på de digitale platforme. Og derfor har vi også skruet markant op for det digitale, fordi vores kunder ændrer vaner og behov. Vi er nu på vej til at blive en innovativ bank, og det er også nødvendigt, hvis vi skal overleve,” fortæller Inder Sapru.

Væk med slips og tradition
Banker og digital innovation plejer ellers ikke at gå specielt godt i spænd. For hvor banker hylder nulfejlskultur, slips og tradition, forholder det sig stik modsat, når det kommer til nyskabende IT-organisationer. Her er hierarkierne væk, og eksperimenter er i hovedsædet.

Det har Danske Bank taget konsekvensen af. I dag har man nemlig adskilt den mest kreative del af IT-afdelingen, så den intet har med hovedorganisationen at gøre. Som det kom frem i medierne for nogle få måneder siden, hedder den nye afdeling MobileLife. Den er dog ikke et enkelt produkt, men er i stedet en form for virksomhed i virksomheden. Eller udenfor, om man vil.

LÆS OGSÅ: ‘Bankverdenen er lidt som pladeindustrien lige inden iPod’en’

“Til at starte med var det en udfordring, at sige, ‘vi kan ikke innovere indefra, vi bliver nødt til at gøre det ved siden af’. Men det var utroligt rigtigt set af ledelsen,” forklarer Inder Sapru og uddyber:

“Hele den der lean startup-tankegang ligger så fjernt fra den måde, man laver IT, kultur og værdier på i en traditionel bank. Når man arbejder agilt, kan man ikke fortælle omgivelserne, hvad der kommer og hvornår. Og det er meget besværligt i en hierarkisk organisation med mange chefer, som skal godkende alting.”

Det er dog en nødvendighed at satse stort. Ikke bare for Danske Bank, men også for resten af branchen.

“I banksektoren venter vi bare på at blive disruptet. Apple Pay er allerede blevet lanceret i Storbritannien. Og der kommer hele tiden nye banking-services fra firmaer, som ikke nødvendigvis er banker. Det er den virkelighed vi lever i, og det bliver vi nødt til at forholde os til,” siger han.

Lokker med fredagsbar og bordfodbold
MobileLife er noget helt andet end en bank, og arbejdsgangen minder mere om en Silicon Valley IT-startup end en finansiel dansk kolos med hovedsæde på Kongens Nytorv. Derfor har man også gjort meget for at skabe en kulturændring og ansat helt andre typer medarbejdere end i en normal bank.

“Det er unge, som er kan finde ud at skabe brugeroplevelser. Men det er også typer, som ikke ligefrem synes at åbne kontorlandskaber og hæve-sænkeborde er revolutionerende. Og så må man kunne tilbyde bordfodbold og fredagsbar i stedet. Hvis du skal tiltrække unge mennesker fra kreative miljøer, skal du selv have kreativt miljø. Der har været et kæmpe arbejde med at ændre kultur og HR for os,” fortæller Inder Sapru.

En af konsekvenserne af det arbejde er, at store dele af Danske Bank ikke har nogen idé om, hvad der foregår i MobileLife-siloen. Det mærker Inder Sapru også, selvom han i sin tid var med til at udvikle MobilePay. Han sidder nemlig i den traditionelle, digitale afdeling.

“Personligt var jeg lidt frustreret over at sige farvel til et guldæg som MobilePay. Men strategisk var det helt rigtigt set af ledelsen at udskille MobilePay til en særlig enhed,” siger han og uddyber:

“Internt i banken er der selvfølgelig prestige i at arbejde med MobilePay. Hvis man har udelukkende ser det som branding, så har MobilePay været den bedste kampagne i rigtig mange år. På den måde har folk været pavestolte af at være en del af sådan et projekt.”

Farvel til personlig betjening?
En anden grund til at adskille MobileLife fra hovedorganisationen er, at der ikke alle steder i virksomheden er forståelse for, at en bank også skal være softwarehus.

“Selvfølgelig er der en gang imellem nogle kanalkonflikter, for der er stadig en del i bankverdenen, som er vant til, at den personlige rådgivning i filialen er den eneste  kanal. Men vores kunder bliver mere digitale og efterspørger mere og mere rådgivning online – og ikke nødvendigvis kun af en personlig rådgiver i en filial, selvom den også stadig er vigtig. I den digitale del tror vi på, at kunderne gerne vil have rådgivning i fremtiden, men ikke nødvendigvis en rådgiver. Det er lidt det samme, når man for eksempel bruger sit teleselskab eller Dong. Der forventer man jo heller ikke altid at have et personligt forhold til betjeningen.”

Inder Sapru mener, at bankverdenen har været på lidt af en sovepude i mange år, hvor tingene bare er gået, fordi man har haft en unik position i samfundet. Men de traditionelle indtjeningsmuligheder for en bank er under pres lige nu.

“Nu kommer Netflix, Airbnb og Uber til banking. Og så må der ske noget. Den grundlæggende bankmodel, hvor man tjener på forskellen mellem ind- og udlån, er under pres. Betalinger, som vi før har tjent en masse på, er under en kæmpe omvæltning. Derfor skal der gang i kreativiteten.”

LÆS OGSÅ: ‘Hvem har brug for en bank, når pengene bliver disruptet?’

Derfor hviler Danske Bank ikke på laurbærerne, bare fordi man sidder på en af de mest feterede danske apps.

“Vi er glade for MobilePays succes, men vi ved, at vi bliver nødt til at blive ved med at innovere. Tingene udvikler sig hurtigt, og vi regner med, at MobilePay har en stakket frist. Apple Pay er allerede kommet til Storbritannien, så hvad gør vi, når de kommer til Danmark? Vi skal blive ved med at udvikle vores produkter og finde på nye, inden andre gør det,” siger Inder Sapru og uddyber:

“Det er ingen hemmelighed, at vi stadig ikke tjener penge på MobilePay. Vi er selvfølgelig en virksomhed med aktionærer, som også vil se et resultat på bundlinjen. Men det, man også skal huske, er, at kontakten til kunderne er ekstremt vigtigt. Og når færre og færre kunder kommer ned i filialen, så er digitale produkter som MobilePay en måde at bevare relationen på. Derfor kan MobilePay bidrage til, at vi også har en god relation til vores kunder i takt med den digitale udvikling.”

Vil omfavne EU-direktiv
Danske Bank regner dog bestemt med at kunne finde lukrative muligheder. Også i fremtiden. Det skal MobileLife sikre. Blandt ved at tage imod mulighederne, som kommer med det nye EU-direktiv PSD2, som vil skabe store ændringer på markedet for finansielle ydelser. F5 har tidligere beskrevet, hvordan direktivet vil åbne det europæiske marked for betalinger for firmaer som Google, Facebook og Apple.

“PSD2 kommer til at have en kæmpe, kæmpe konsekvens rent IT- og forretningsmæssigt. Det betyder, at vi kan overtage en kunde og vedkommendes historik helt gnidningsfrit. Så der kommer til at ske en masse på det lovgivningsmæssige plan. Vi synes, det er positivt med konkurrence, men det er samtidig centralt, at borgerne kan føle sig trygge ved, at deres data håndteres på en ordentlig og sikker måde. Og her tror jeg, at banksektoren har et tillidsforspring. Grundlæggende vælger vi at tage en offensiv tilgang til PSD2 og ikke en defensiv tilgang. Nogle banker vil nok prøve at bekæmpe det.”

 

Asser Bøggild Christensen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser