Man kan opnå meget med de rigtige systemer og processer, men i sidste ende er det menneskene bag, det hele afhænger af, mener CIO i Saxo Bank
Hastighed er Saxo Banks varemærke, og med mere end 1800 transaktioner i sekundet (altså over en mio. dagligt) er det uhyre vigtigt for den online trading platform, at de formår at lede forandringer med lynets hast.
Ifølge Lars Mathiesen, der er ekspert i digitalisering og har mere end 20 års erfaring inden for strategi, forretnings- og IT-udvikling i store organisationer, er Saxo Bank et eksempel på en startup-virksomhed, som med stor succes har bibeholdt sine agile udviklings-rødder, mens de er vokset til en større organisation, hvor kvalitetskravene er ultra høje og it-organisationen skal kunne arbejde globalt.
Mathiesen peger på, at Saxo Bank er et bevis på, at agil udvikling kan lade sig gøre i alle virksomheder. For bare få år siden var struktur, metoder og governance i udviklingen af deres online trading platform lang mindre moden. Det har de siden vendt og er nu en moden agil virksomhed.
Læs også: DSB vil være agil som en startup
Saxo Banks DNA er digital, og virksomheden er derfor mere end andre afhængige af at være fremme i skoene, hver gang digitaliseringen tager et nyt skridt fremad. Og det gør den ganske ofte, hvis man spørger australske Ashley Ian Latham, der har været CIO i Saxo Bank siden 2014.
“Teknologi er forandring. Den udvikler sig hele tiden, men alligevel kan mennesker sidde fast i deres rutiner. Vi har fokus på at få vores medarbejdere til at acceptere forandring som en naturlig del af virksomhedskulturen i Saxo Bank,” siger Latham.
Balance mellem stabilitet og fleksibilitet
Saxo Bank kan bedst beskrives som en blanding mellem en IT-virksomhed og en bank. en FinTech virksomhed med en banklicens.
Hovedproduktet er ikke traditionelle ind- og udlån, som man kender fra traditionelle banker, men udelukkende en række produkter inden for handel i valuta og værdipapirer på digitale platforme både til erhvervs- og privatkunder.
Hastighed og sikkerhed er afgørende faktorer i bankens it-medarbejderes hverdag. En handel tager mindre en 10 millisekunder at gennemføre, og det sker med hjælp fra omkring 500 IT-professionelle, hvor der findes den rigtige balance mellem stabilitet og fleksibilitet i en ’Bi-Modal’ tilgang til udvikling, forklarer Latham.
Læs også: Derfor går det galt, når du leger ‘agil’ på kontoret
“Nøglen er at holde projekter simple, fokuserede og bruge agile metoder. Men med en agil tilgang kan det være svært at vide, hvornår en opgave er færdig. Her har vi en meget simpel regel: Hvis kunden ikke bruger funktionalitet, så er det ikke færdigt. Desuden er det vigtigste for en agil udvikling, at man vælger den rigtige model til det rigtige projekt. Her handler det om at se projektet i en større helhed” siger Ashley Ian Latham.
Tydelig kommunikation indad- og udadtil
Den konstante forandringsproces, der er et vilkår for it-virksomheder som Saxo Bank, skaber ifølge CIO’en ligeledes udfordringer i forhold til hele tiden at have kunder og medarbejdere med på de seneste tiltag.
“Den primære udfordring er at kommunikere forandringen ud til ikke bare kunderne, men også internt i virksomheden. Det er afgørende hele tiden at holde medarbejdere opdateret og ved siden af bevise over for ledelsen, at man ved, hvad man laver, og at det virker for vores kunder,” siger Latham.
Giv beslutningsmandatet til dit agile team
Alt handler som sagt om kontinuerlige forbedringer og agile processer, og her skal lederen for de enkelte afdelinger være omhyggelig med ikke at træde for meget på bremsen i forsøget på at holde styr driften. Tværtimod har Latham et simpelt råd.
“Plej dine folk, vis dem tillid og giv magt til specialisterne og lad dem skabe succesen selv,” siger han.
“Som leder er din opgave at sætte rammerne for projektet. Har du ansat de rigtige folk, skal du have tillid til, at de finder den bedste løsning”.
Læs også: Giv virksomheden en vitaminindsprøjtning