Mens det i Danmark går trægt med overgangen til el-køretøjer, så går det faktisk alt for godt i Kina, hvor 200 millioner el-scootere huserer i gaderne
Man skal ikke opholde sig i Kina særlig lang tid, før man bemærker noget ret specielt ved trafikken. Der er scootere her, dér og alle vegne. Men overraskende nok larmer de ikke det mindste.
Langt størstedelen af dem er nemlig el-køretøjer med et batteri, der skal lades op nøjagtigt ligesom din iPhone.
Mens Kina i vestlige medier ofte bliver fremstillet som et gennem-forurenet land fyldt med Co2-udledende fabrikker, så er sandheden faktisk, at der lige nu foregår en grøn revolution, som i skala får Elon Musks hypede Tesla-biler til at ligne et lille, obskurt eksperiment for en privilegeret elite.
På lidt mere end ti år er udbredelsen af el-scootere og -cykler eksploderet i det socialistiske land, og faktisk udgør udviklingen en historisk milepæl. Det er nemlig den første større udbredelse af bæredygtige motoriserede køretøjer, som verden har set.
“Kina er verdens største land befolkningsmæssigt. Så det ville skabe store problemer både for naturen og i trafikken, hvis alle kørte i biler. El-scootere er med til at minimere disse problemer,” siger Jacky Wu, en flittig el-cyklist, og hotelejer fra den sydlige by Jinghong.
Salget af elektriske tohjulere startede så småt i 2004, da 40.000 køretøjer blev solgt. Siden da er salget steget støt år efter år, og nu bliver der langet mere end 20 millioner el-scootere over disken årligt. Resultatet er omkring 200 millioner el-scootere i ‘riget i midten’.
Motorcykler forbudt
De elektriske to-hjuleres succes har en meget simpel forklaring. De seneste år har flere og flere kinesiske byer nemlig helt eller delvist forbudt motorcykler. Den første by, som valgte at begrænse motorcykler, var Beijing helt tilbage i 1985. Her vedtog man, et stop i udstedelsen af nummerplader til motorcykler. Dermed satte man en effektiv stopper for trafik-kaos, ulykker, forurening og larm.
Flere og flere kinesiske millionbyer har siden valgt at følge i hovedstadens fodspor. I alt har mere end 100 kinesiske byer i dag forbudt traditionelle motorcykler og knallerter – alle med deres egne fortolkninger eller undtagelser i reglerne.
I den sydlige eksport-hovedstad, kæmpebyen Guangzhou, valgte byens politikere at udfase motorcykler over en periode på tre år, startende i 2004. Det har kostet mere end 300.000 motorcykler livet. Selvfølgelig til en del borgeres surmulen, men organiserede protester er det ikke ligefrem blevet til.
I Kina har myndighederne en magt, vi kun kan måbe over her i Vesten. Det er den famøse et-barns politik et godt eksempel på. Sammenlignet med det, er det vel småting at sige farvel til sin motorcykel. Også selvom man har brugt mange tusinde på at købe den.
El-scooteren er ligesom en cykel
Med den traditionelle motorcykel ude af billedet var gode råd lige pludselig dyre for mange kinesere. En bil er stadig en stor mundfuld at investere i for mange, og langt fra alle byer har velfungerende offentlig transport. Heldigvis var teknologien for elektriske cykler og scootere på vej fremad. Myndighederne valgte at gøre det let at anskaffe et tohjulet elektrisk køretøj ved at klassificere dem som cykler rent lovgivningmæssigt.
Det betyder, at man kan køre dem uden kørekort, ikke behøver at bruge hjelm eller have forsikring. Ja, faktisk kan man bare købe én og så komme ud og fræse. De fleste modeller burde køre omkring 40 kilometer i timen, men her kommer en tilståelse: Da jeg selv var i Kina på ferie for nylig kørte min lånte el-scooter, en massiv krabat med plads til en ekstra passager, uden de store problemer 55 kilometer i timen. Og accelerationen fejlede slet ingen ting. Netop dét er måske et problem. For så har køretøjerne måske slet ikke så meget med cykler at gøre.
En hjørnesten i samfundet
E-bikes, som de også kaldes, er blevet big business. I øjeblikket vurderer China Bicycle Association, at omfanget af hele industrien, inklusiv underleverandører, er omkring 200 milliarder kroner værd.
Christopher Cherry, der er professor ved University of Tennessee, har forsket i kinesisk transport siden 2005. Han mener, at teknologien er blevet en hjørnesten i det kinesiske samfund, der er med til at hjælpe særligt de socialt og økonomisk mest udsatte befolkningsgrupper. Med priser på mellem 1000 og 2000 kroner er el-scootere nemlig til at kunne investere i for de fleste.
“De fattige bor som regel ikke i nærheden af højkapacitets transit-ruter og har ikke råd til en bil. De må nøjes med offentlig transport, der kræver mange skift og stop, og som medfører ringe adgang til jobmuligheder, varer og services i byerne,” siger han til Forbes.
Jacky Wu er enig med den amerikanske ekspert. Han mener ligefrem, at el-scooterne slår offentlig transport på prisen.
“Det koster let 100 yuan i måneden (cirka 100 kroner, red.) at tage med bussen, mens det koster én yuan at lade din el-scooter fuldt op. Selv hvis du lader den op hver dag, er det billigere.”
Christopher Cherry forklarer, at el-scooterne er noget nær det grønneste, man kan tænke sig inden for transport. Også selvom meget af elektriciteten i Kina kommer fra kulkraftværker.
Ifølge Cherry bruger en el-scooter omkring 2kWh per 100 kilometer den tilbagelægger. Det svarer til omkring 2,5 liter benzin til 1000 kilometer.
“Ingen andre motoriserede mainstream-køretøjer kan matche den effektivitet,” siger Cherry. “Selv når de er 100 procent drevne af kulkraftværker, så er de meget grønne sammenlignet med alternativerne.”
Og sidder du nu derhjemme med en rigtig cykel-centrisk, dansk verdensanskuelse om, at man da bare kan tage en god, gammeldags cykel, der kører på rugbrødsmotor? Ja, så er der faktisk også dårligt nyt. For traditionelle cyklister benytter sig også af energi, og den energi kommer fra et øget indtag af mad, der i sidste ende er mindre energieffektiv end elektricitet.
Har sejret sig selv ihjel
Men selvom det lyder som lidt af et grønt eventyr dernede på den anden side af jorden, så er der noget, der tyder på, at el-scooteren måske har sejret sig selv ihjel.
Da myndighederne i sin tid bandlyste motorcykler, knallerter og scootere, skete det langt hen ad vejen for at få mere orden og færre ulykker på vejene. Men med millioner af el-scootere, der i højere og højere grad har samme motorkraft, som deres Co2-udledende forgængere, er mange af de gamle problemer genopstået blot med nye syndere.
Ulykker med tunge og helt lydløse el-scootere er blevet gængse. Det har fået nogle af Kinas mega-byer, blandt andet Beijing, Shanghai og Guangzhou til at forbyde el-scootere og -cykler i store dele af de centrale bydele. Samtidig varsler regeringen, at man vil indføre flere regulativer, som vil gøre det mindre farligt at færdes på de grønne scootere. De nye regler vil sandsynligvis også gøre det mindre attraktivt at bruge køretøjerne. Blandt andet skal farten sænkes til 20 kilometer i timen.
“Førere af el-scootere er de største syndere, når det kommer til trafikforseelser. Data viser, at mængden af ulykker med en dødelig udgang er virkelig høj, og den følger næsten salget,” siger Christopher Cherry.
“Regler bliver ikke håndhævet for denne gruppe. Politiet har svært ved at straffe dem, fordi gruppen er så stor og lovovertrædelserne så udbredte,” uddyber han.
I Danmark satte regeringen før jul en effektiv stopper for Teslaerne og de andre grønne biler. Det ser ud til, at den kinesiske regering lige så let kan sætte en stopper for deres udgave af et grønt eventyr.