Big data er fint, men det er ‘small data’, der for alvor gør en forskel. Det mener den danske erhvervsmand Jimmy Maymann. Hør den tidligere HuffPost-direktør fortælle om, hvordan man optimerer på baggrund af data i ‘real time’.
Du klikker dig ind på HuffPost, mens du hviler dit hoved på din venstre hånd med albuen plantet på skrivebordet. Dit blik flakker henover overskrifterne, cirka et splitsekund på hver, mens du leder efter noget, du finder interessant. Du bemærker kort en artikel om Trumps seneste udskejelser mod det nordkoreanske diktatur, men vælger ikke at klikke på den. Du rynker på brynet, da du ser, at James Cameron har sagt, at superheltefilmen Wonder Woman er et skridt bagud for feminismen, og bliver nødt til at klikke ind og læse, hvordan han dog kan komme frem til den besynderlige konklusion.
Du læser artiklen til ende, ryster på hovedet i uenighed og tænker, at Avatar da i øvrigt også var en ringe film, inden du kort skimmer en anden artikel med en video om amerikanernes bekymrende alkoholforbrug. Bagefter klikker du videre hen på dit foretrukne sportssite for at blive opdateret på sportens verden.
Har du nogen idé om, hvad der lige er sket?
Man kunne kalde det et menneskestudie på baggrund af data. Dit besøg på HuffPost er i hvert fald en del af én stor ongoing analyse af både din og de resterende 200 millioner brugeres adfærd – af den simple grund at HuffPost vil gøre din oplevelse så god som muligt.
Fra du klikker ind på siden, og til du igen forlader den, bliver der taget noter. Den artikel om Trump og Nordkorea, som du ikke klikkede på, bliver i øjeblikket testet med fem forskellige overskrifter, og den overskrift, som din IP-adresse blev præsenteret for, er sandsynligvis på vej til at blive valgt fra, da den øjensynligt ikke er spændende nok.
Mens du læser Cameron-artiklen, kigger journalisten på, hvordan den trender i forhold til vedkommendes andre historier, og får måske et praj om, at den slags indhold fungerer godt.
At du til sidst vælger at klikke dig ind på et sportssite, har du måske tilfælles med flere millioner andre brugere, hvilket HuffPost opfanger og igangsætter diskussioner om, hvorvidt man bør oprette en sportssektion for at imødekomme dette behov – præcis ligesom man gjorde med livsstilsektionen i sin tid.
“Hvad “fokus på kunden” vil sige, kunne du få mange bud på, hvis du spurgte forskellige personer. Det er subjektivt, hvad det vil sige at have fokus på kunden. Det, som jeg hører flest sige, når jeg snakker med startups og entreprenører, er også det her med, at de er usercentric og har “brugerne i midten”. Det siger alle, og det er fair nok – men så må de også kunne vise, hvordan de så virkelig lytter til, forstår, fortolker og bruger de impulser, som brugerne giver dem, til rent faktisk at lave nogle services,” siger Jimmy Maymann.
Jimmy Maymann er kendt for i sin tid at have solgt firmaet Go Viral for en halv mia. kr. Efterfølgende blev han adm. direktør i Huffington Post, som han var med til at gøre til en af verdens mest succesrige mediekoncerner. I den periode, han stod i spidsen, steg brugerbasen fra 30 millioner til 200 millioner. Senest har han kastet penge i den danske møbelkæde Biva, som han vil gøre til Danmarks førende online møbelbutik.
Drevet af data
I en verden, der i stigende grad sværger til digitalisering, er det allervigtigste, man kan gøre for sin virksomhed at have et datadrevet mindset. Jimmy Maymann mener ikke, at det at have fokus på sin kunde er andet end en selvfølge og hænger uløseligt sammen med vækst.
“I min optik kan man ikke tale om kunde/brugerfokus i isolation. Det er en delmængde af en masse forskellige ting, som er ret afgørende for, hvordan man driver sin forretning. Det er ét af mange forskellige parametre, som man kigger på. Kunderne er selvfølgelig vigtige, og vi måler alle mulige former for kundetilfredshed, kundeengagement, kundeactions, involvering. Selvfølgelig er det uhyggeligt vigtigt, men det er jo klart, det er jo ikke det eneste, man fokuserer på,” siger han.
For det meste bliver kundeorientering også misforstået. Det er for det meste blevet en floskel, der bliver brugt i flæng. Ifølge Jimmy Maymann handler det om noget andet.
“Man er nødt til at have fokus på vækst og brugeren samtidig. Det hænger sammen. Det er brugeren, der får virksomheden til at vokse. Ligemeget hvad man sælger, så er brugeren og kunden det, der gør, at du har en virksomhed, der enten har succes eller ej. Derfor er det afgørende, at du forstår dem på den ene eller den anden måde. Men det er hjørnestenen i at have en succesfuld virksomhed i dag,” siger han.
Læs også: 4 svære spørgsmål til Astrid Haug om digitalisering
Og det, de fleste snakker om, er i virkeligheden ikke et kundefokus, men nærmest det modsatte.
“Det traditionelle approach har ofte lydt: “Vi har de her produkter. Vi arbejder på den her måde. Det ser ud til, at kunderne kan lide det.” Selvom folk kalder dét for et kundefokus, så er det i virkeligheden et produktfokus. Og selvfølgelig skal vi alle have fokus på vores produkter, men det er de færreste, der har Steve Job’s flair for “hvad det er folk vil have uden de selv ved det”, så vi er nødt til at anvende data og antropologi til at blive klogere. Det handler det om at være bedre til at lytte og dechifrere og i stand til at sætte undersøgelser op, der gør, at du netop kan få adgang til data, du kan bruge til noget,” siger Jimmy Maymann.
“Small data makes the difference”
Men hvad er det med den data? Det er blevet et varmt samtaleemne. Og det er heller ikke forkert, når man har hørt, at det er et usammenligneligt godt værktøj til at drive en virksomhed i den rigtige retning. Man skal bare forstå hvordan.
“Det store buzzword er jo big data. Og jeg siger altid, at big data er fint, men “small data” makes the difference. Med small data mener jeg der, hvor man virkelig dykker ned og forstår det og rent faktisk gør noget med sin data. Der er alt for meget data derude, så det er et spørgsmål om også at sortere fra og være bevidst om, hvad man gerne vil med sin data, og hvad den kan fortælle dig om dine kunder og produkter, der gør, at du løbende kan forbedre det, du tilbyder markedet,” forklarer Jimmy Maymann.
Læs også: #Luknæbet: Derfor spilder virksomheder penge på sociale medier
På HuffPost er dataen alfa omega. Og at kunne bruge den som værktøj er ikke kun forbeholdt ledelsen. Faktisk kan det give rigtig god mening at fodre alle relevante medarbejdere med data, der relaterer sig til deres arbejde.
“Vi begyndte at give en masse information til vores ansatte. Som de i virkeligheden på vores vegne kunne træffe bedre beslutninger af. Man skal selvfølgelig stadig bruge sin mavefornemmelse, men det, at man pludselig har data til rådighed, der fortæller en masse om, hvordan kunder og forbrugere bruger ikke bare din historie, men de forskellige historier, der er derude lige nu, gør en stor forskel i forhold til, hvordan du vælger at skrive og agere som journalist,” siger Jimmy Maymann.
Det kræver et større teknisk setup, hvis en virksomhed skal være digitaliseret helt ud til tåspidserne.
“Jeg gjorde meget ud af, at lige meget hvad man lavede i virksomheden, så havde man såkaldte dashboards til rådighed. Hele vores system kørte med et stort data warehouse setup, der gjorde, at vi kunne lave modulære dashboards. Jeg kunne sætte et dashboard op, hvor jeg havde overblik over 12 forskellige ting. Hvis man var journalist, ville man måske kigge på 12 andre ting. Jeg vil måske gerne se, hvor mange læsere vi har i dag, hvilken historie har flest læsere, hvordan vores engagement ser ud, hvilke platforme læses vi på – alt det vil jeg gerne vide, fordi jeg er en del af ledelsen. Journalisten vil måske gerne kigge på, hvordan vedkommendes artikler trender på de forskellige platforme, hvordan vedkommende trender i forhold til andre HuffPost-historier og så videre,” fortæller Jimmy Maymann.
Bliv skarp til datadisciplinen
Teknologien har gjort det muligt og meget lettere at udnytte al den data, man får ind som virksomhed. Det der har ændret spillereglerne er selve mængden af ‘real-time’ data, som man har til rådighed, da det er dette, der gør det muligt at optimere ‘on the fly’. Men skal det udnyttes til at få succes, kræver det en vis ekspertise og en vis størrelse.
“Man skal være ekstremt skarp på, hvordan man udvælger og analyserer data. Vi ansatte nogle dygtige datafolk, og når jeg siger datafolk, så mener jeg folk, der er vant til at arbejde med ekstremt store mængder og dermed kan hjælpe dig med at skære dem til og kan hjælpe med at kigge på dem på måder, man aldrig selv ville have tænkt på,” forklarer Jimmy Maymann.
Læs også: Shitstorm: McDonald’s ydmyget efter kærlighedskampagne
Tager man ikke stilling til, præcis hvordan ens data skal bruges, så har man ingenting. Men i takt med at man vokser, bliver netop dette langt vigtigere.
“Jo større man bliver, jo mere afgørende bliver det at kunne analysere det. Vores produkt på HuffPost var jo, at vi leverede nogle nyheder, som folk så brugte, debatterede, delte og alle mulige andre ting. Men vores forretningsmodel var, at vi skulle have annoncer. Derfor var det afgørende at have stor viden om de mennesker, der brugte platformen,” siger den tidligere direktør.
Men man behøver ikke have en helt enorm kundebase for at komme i gang med data. Jimmy Maymann mener, at data og insights kan hjælpe alle – også selvom det er mindre virksomheder – i forhold til at guide sig selv fremad.
“Man skal kunne se rejsen ind i sin egen digitalisering, og man skal kunne se potentialet i det. For det fleste forretninger vil der være et digitaliseringspotentiale i større eller mindre grad. Der er i hvert fald noget forretning, man altid vil kunne optimere. Det er den her adgang til og mulighed for data og indsigt, der i virkeligheden giver dig den bedste mulighed nogensinde for at være kundedrevet,” pointerer Jimmy Maymann.