Succesrige tech-startups foretrækker Silicon Valley fremfor Skovlunde. Men faktisk kan vi godt holde på dem, mener dansk iværksætter og business angel
Det er absolut ikke ualmindeligt, at man rykker hele eller dele af sin nye it-virksomhed til Californien. For der finder man Silicon Valley, som er hele verdens tech-mekka. De bedste ingeniører findes der, og det er betydeligt lettere at skaffe kapital gennem business angels. Men når virksomhedsejerne søger lykken i USA går Danmark selvsagt også glip af vækst, mulige arbejdspladser og innovationskultur.
Derfor kan man enten læne sig tilbage og acceptere, at det bare er sådan, det er. At der i Silicon Valley er så mange mennesker med enorm erfaring med tech, en samling af dygtige udviklere og kreative hjerner, der kan udvikle gode ideer til nye forretningsmodeller. Men hvorfor er det lige blevet dér? Kan vi ikke bare gøre det samme herhjemme? Hvorfor har en virksomhed som Zendesk ikke alle deres arbejdspladser liggende i København eller Horsens?
Det er der mange grunde til. I hvert fald hvis man spørger David Helgason, der er business angel og stifter og tidligere CEO i Unity Technologies, der leverer den bagvedliggende software til en lang række spil. Han mener, at Danmark faktisk har potentialet til at blive en af verdens førende nationer for teknologiske startups. Det kræver dog fem centrale ændringer. For det skal både være mere attraktivt at investere i Danmark og tiltrække kvalificeret arbejdskraft – det er nemlig naivt at tro, at de bedste specialister altid kan findes inden for landets grænser.
Startupmiljøet blomstrer i Danmark
Da han startede sin Silicon Valley-virksomhed, var det det eneste rigtige at gøre, fortæller han i en artikelsamling fra Dansk Industri og Mandag Morgen. For forståelsen for nye forretningsmodeller og ekspertisen i at håndtere startups var i starten så centreret i Silicon Valley, at man ikke fattede fremgangsmåden og potentialet andre steder i verden.
“Nogle af de her forretningsmodeller kører på et ret højt abstraktionsniveau og kræver i mange tilfælde vanvittig meget kapital, som stort set kun var tilgængeligt i The Bay Area. Derfor var vi nødt til at bo derovre og operere sammen med venturekapitalister og folk, som befandt sig i samme sfære døgnet rundt,” siger David Helgason.
Eksempelvis er adgangen til kvalificerede mellemledere i Silicon Valley-området markant bedre end andre steder i verden. Det samme gælder erfaring med forretningsmodeller og folk, der stoler på, at det er okay ikke at tjene penge, før man har enormt mange brugere, fortæller David Helgason. Men det er dog ved at ændre sig, fortæller han. For hubs og græsrodsnetværk popper op over det hele i verden. I Danmark har vi startup-klynger som Founders House, Startup Village og Dare2Mansion.
“Det står bedre til i Danmark, end det nogensinde tidligere har gjort. Jeg er ude hver dag til møder med startups, og der er rigtig gode virksomheder og et godt vækstlag af små startups. Det er virkelig i orden. De er teknisk dygtige, de er visionære, og de tænker globalt fra starten, og de sælger deres produkter over hele verden. De er ikke bange for at flytte ud, hvis det er nødvendigt, men de synes også, at det er dejligt at bo i Danmark. Så det er formentlig blot et spørgsmål om tid, før vi får nogen, der rent faktisk vælger at blive i Danmark,” siger David Helgason.
Det skal der til
Ifølge David Helgason er der særligt fem punkter, Danmark bør forbedre, hvis vi for alvor skal kunne konkurrere med de favorable vilkår i San Francisco Bay-området.
Skat så englene synger
For det første skal business angels have eksklusive skattevilkår. I England har man indført en skatterabat for business angels for at kompensere for den øgede risiko, som man tager som investor. Groft sagt beskatter man kapitalindkomsten for private i England med 28 procent, mens det er hele 42 procent i Danmark. De eksklusive skatteaftaler skal derfor give flere incitament for at investere i en startup.
Del gevinsten, når den er der
For det andet er et tilsvarende problem ifølge David Helgason, at aktieoptioner bliver beskattet på udnyttelsestidspunktet og ikke på det tidspunkt, man henter en gevinst hjem. Hvis man i stedet først blev beskattet ved gevinst, ville det skabe større risikovillighed blandt investorerne, mener han.
Fang de kloge hoveder
For det tredje skal det være lettere for virksomheder at tiltrække højt specialiseret og veluddannet arbejdskraft fra udlandet. Eksempelvis ved en genetablering af greencardordningen og Fast Track-ordningen, som gør, at man principielt kan flyve en udlænding ind til en jobsamtale og principielt ansætte vedkommende fra dag til dag, hvis vedkommende er egnet, hvis du som virksomhed er godkendt til at ansætte udlændinge. Til sammenligning kan det tage et halvt år i USA at få godkendt sit greencard. Derfor kan man med simplere greencard-regler i Danmark tiltrække den nødvendige arbejdskraft hurtigt, og før de ryger til Silicon Valley
Hvad med investordating?
For det fjerde kunne Danmark rykke mere, når det kommer til matching fonde, der matcher business angels med startups. Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond står bag en fælles matching fond, men der kan sagtens lanceres et nationalt program, der kan matche business angels med udvalgte startups, mener David Helgason.
Tal pænt om udlændingene
For det femte er den måde, man omtaler udlændinge i Danmark en faktor, der kan få kvalificeret arbejdskraft til at fravælge Danmark. Om tonen i forhold til udlændinge siger David Helgason: “Det er svært at sige, hvordan det konkret rammer os. Vi kan bare mærke det i Unity og dem, jeg møder, at de føler et ubehag. Vi har haft folk i USA, som direkte har fravalgt os på grund af al omtalen i de amerikanske medier. Jeg ved ikke, om man i Danmark er klar over, hvor stor en rolle det spiller. Men alle, der er bare lidt internationalt orienterede, og som godt kunne finde på at bo i Danmark, har faktisk på et eller andet tidspunkt læst, at der er en negativitet over for udlændinge i Danmark. Og uanset om det er rigtigt eller ej, så spiller det ind på deres valg,” siger han og understreger, at det ikke kun er flytningeannoncer og historier om konfiskering af asylansøgeres værdigenstande ved grænsen, der påvirker. Også fagforeningernes advarsler mod østarbejdere i de foregående år har gjort skade. For selvom en højtuddannet rumæner godt rationelt kan se, at det ikke er rettet mod ham, vil tonen stadig påvirke det overordnede indtryk af landet.