Fremtiden tilhører ungdommen. Bare ikke når det handler om jobmarkedet. Her har de ældste generationer sat sig massivt på opsvinget og de mange nye stillinger.
Mange kender historien: De ældre er dyre at ansætte, de er ikke lige så stærke på teknologi og omstilling, og de er svære at omskole. Det viser imidlertid at være et helt forfejlet billede, når vi ser på, hvem der klarer sig bedst på det danske arbejdsmarked efter kriseårene.
For mens ungdommen i højere grad kæmper med at finde jobs og fodfæste på arbejdsmarkedet, har seniorerne i høj grad fundet tilbage i arbejdstøjet.
Således er 78% af væksten i jobs gennem de seneste fire år taget og drevet af folk over 50 år, viser tal fra Dansk Industri.
Og i netop Dansk Industri sætter underdirektør Steen Nielsen pris på udviklingen. Han peger på, at seniorerne er en værdifuld ressource for arbejdsmarkedet.
”Når seniorerne vinder i jobopsvinget, skyldes det i høj grad, at det er dem, der bliver flere af, og færre af de unge. Men det er rigtigt positivt, at det går så godt for de ældre medarbejdere. Virksomhederne har brug for mange medarbejdere i de her år, fordi det går så godt med økonomien, og virksomhederne har stor efterspørgsel. Her er en af de store ressourcer personer over 50 år”, siger underdirektør i DI, Steen Nielsen til Berlingske. Han påpeger, at der er ved at ske et skift i forhold til, hvordan danskerne trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
For danskerne har nemlig taget en senere pensionsalder til sig, og færre er nu optaget af efterløn. Derfor bliver frygten for at få en medarbejder, der snart skal på pension også mindsket, vurderer Steen Nielsen.
De unge halter efter
I stedet er det i dag særligt ungdommen, der kæmper med at komme ind på jobmarkedet, mens de 50+ årige har sat sig tungt på jobfesten.
Blandt andet er væksten i antallet af arbejdstagere under 49 år steget med beskedne 25.820 personer siden 2013 ifølge Danmarks Statistik. Den største fremgang ses primært blandt de helt unge under 30, hvor tal fra AE viser, at det særligt er deltids- og studiejobs, der præger den aldersgruppe, men som stadig bliver talt med i de overordnede tal for beskæftigelsen.
Blandt aldersgruppen over 50 år er stigningen på hele 89.303, hvilket altså udkonkurrerer de andre aldersgrupper suverænt – selv når vi modregner, at generationen af babyboomere er større i antal end de yngre generationer.
Samtidig oplever en stor gruppe unge en arbejdsløshed, der så småt har bidt sig fast. Således er 170.000 unge mellem 18-29 år hverken i job eller under uddannelse.
Alligevel eksisterer der fortsat mange initiativer for at få ældre i arbejde. Og nogle af dem sker på trods af modvillige arbejdsgivere.
Fortsat mange initiativer
Selvom seniorerne klarer sig godt på arbejdsmarkedet, bruges der stadig flere offentlige knaster på at få dem i arbejde.
Mest udskældt er måske seniorjobordningen, der tvinger kommuner til at hyre seniorer, der nærmer sig efterlønsalderen. Ordningen blev søsat i 2013, hvor mange ældre faldt ud af dagpengesystemet, men er fortsat intakt, selvom beskæftigelsen er meget høj blandt de ældre generationer på arbejdsmarkedet.
Ligeledes sammensatte regeringen i sommer en tænketank, der skal fremme et godt (og ikke mindst langt!) seniorarbejdsliv.
Det skyldes særligt de store generationer fra 50’erne, der vil skabe pres på velfærdsydelserne, hvis de alle trækker sig tilbage relativt tidligt. De skal i stedet gerne udgøre en værdifuld ressource, forklarede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, da tænketanken blev lanceret.
”Store årgange er på vej mod pensionsalderen. Og i løbet af de næste 20 år vil aldersgruppen over 70 år vokse med ca. 50%. Der er derfor brug for, at vi alle arbejder i flere år, hvis vi gerne vil bevare et stærkt velfærdssamfund”.
Tænketankens formand, tidligere LO-formand Harald Børsting, peger også på et voksende behov for at holde de pensionsmodne danskere så længe som muligt på arbejdsmarkedet.
”Vi lever længere og har flere raske leveår, som bliver omsat til flere aktive år på arbejdsmarkedet. Nu står vi over for den meget vigtige opgave at understøtte, at den positive udvikling fortsætter”, siger han og forklarer, at han håber, tænketankens arbejde kan være med til at inspirere flere ældre til frivilligt at blive længere på arbejdsmarkedet.