I stedet for at taste løs på tastaturet for at spørge Google til råds kommer vi snart til at tale til Google. Det gør fremtidsudsigterne for SEO usikre, når alle de velkendte SEO-råd skal fornys. Men der er ingen grund til panik, mener ekspert.
Mens det kinesiske mobilmærke Huawei kun kan staves på én måde, vil mange danskere sikkert udtale det forskelligt. Skal hu-lyden udtales med samme lyd, som når vi siger ”hurrra”, og i hvilken sammenhæng siger vi ordet?
Det er bare nogle af de overvejelser, som kommunikations- og marketingsfolk skal til at gøre sig, når de arbejder med SEO. Inden for en overskuelig fremtid vil SEO ikke være SEO, som vi kender det. I stedet for at skrive ord på Google bliver vores stemme et søgeredskab på lige fod med tastaturet, når vi begynder at snakke til Google via virtuelle assistenter som Siri og Alexa.
Både danske og internationale marketingsbureauer spår stemmesøgning (også kaldt voice search) som en stor trend i 2018. Eksempelvis forudser amerikanske ComScore, at 50 % af alle søgninger i USA i 2020 vil være med stemmen. Hvornår Danmark vil opleve samme søgetrend er ikke til at sige, da teknologien bag ikke endnu ikke er udviklet tilstrækkeligt til det danske sprog, og danskerne ikke navigerer fortroligt med stemmeteknologien.
Ny søgeadfærd
En af dem, der holder godt øje med udviklingen inden for voice search, er Rasmus Fisker, der er strategisk direktør i MediaCom Beyond Advertising. Han ikke i tvivl om, at stemmesøgninger vinder indpas – også i Danmark.
”Der er ingen tvivl om, at det kommer. Det svære er, hvordan det kommer til at foregå”, siger han og fortsætter:
”Det er en anden disciplin, der er ved at opstå. Man skal tænke over keywords på en anden måde. Hvor man før skulle tænke over keywords og emneord, skal man måske i højere grad tænke over, hvordan man siger tingene”.
Han nævner elementer som stemme, følelser, tone og udtalelse som noget, der får betydning for fremtidens søgeresultater, når Siri og Alexa skal google for os. Også hvilke ord og sætninger, vi søger med, kommer til at spille en rolle, fordi vi taler anderledes, end vi skriver. Derfor skal virksomheder begynde at tænke talesprog ind i SEO-disciplinen.
”Vores søgeadfærd vil ændre sig fra noget, vi taster ind på tastaturet, til at være noget, vi søger efter igennem en mikrofon. Når vi gør det, kan virksomheder spørge sig selv om, hvordan de forbereder sig til en fremtid, hvor halvdelen af alle søgninger på deres produkt kommer via stemmen”, siger Rasmus Fisker.
Talesprog som nøgleord
Hvor end Rasmus Fisker gerne ville komme med helt konkrete tips til, hvordan virksomheder kan tilpasse deres SEO-strategi til en stemmefyldt fremtid, er det ikke muligt. Voice search er i sin spæde start, og der er stadig en masse ukendte faktorer. Det SEO, vi kender i dag, har et sprog med ord som ”længde”, ”overskrift” og ”nøgleord”, som har betydning for, hvor høj placering på diverse søgemaskiner er. Et lignende sprog findes endnu ikke for voice serarch. Men der er ingen tvivl om, at det talte sprog kommer til at præge søgemåden, mener Rasmus Fisker.
Det samme skriver magasinet Forbes i en artikel om, hvordan stemmesøgning ændrer SEO. De nævner blandt andet, at de korte nøgleord bliver erstattet af en række af nøgleord, der hænger sammen, for at efterligne talesproget.
Det vil være ord og sætninger, der beskriver produktet og fordelene, og som typisk kendetegner søgninger, som er længere i købsprocessen end den indledende research. Det kan eksempelvis være ordet ”møbler”, der fungerer udmærket til nutidens SEO, men til stemmesøgning skal det i stedet for være ”moderne kunst deko-inspireret, lav sofa”. På samme måde kommer vi til at spørge Siri, hvordan vejret er i København, i stedet for at skrive ”vejr København” på Google.
Rasmus Fisker gætter også på, at den sammenhæng, vi søger i, får betydning for resultatet. En våd sommerdag i sommerhuset er det ikke svært at forestille sig, at familien spørger Siri, hvad de skal lave. I sådan en situation skal spilproducenter, indendørs forlystelser og lignende gøre sig gældende i søgeresultaterne.
Ingen panik
Selvom stemmesøgninger betyder store forandringer i måden at tænke i søgeord på, er det ikke ensbetydende med, at de velkendte SEO-tips snart er fortid.
”Man skal ikke droppe SEO. Overhovedet. Det er ikke det, det handler om. Det handler om, SEO er ved at udvikle sig til en anden disciplin”, siger Rasmus Fisker.
Ifølge ham er det i første omgang de virksomheder, der er meget afhængige af en god placering på Google, der skal forholde sig til voice search. Men andre bør også holde sig opdateret om udviklingen.
”Lad være med at være nervøs lige nu. Hold øje med, at mange taler om robotter og stemmeteknologi generelt, fordi det bliver ekstremt relevant, men det er ikke noget, du skal panikke over nu. Du skal ikke lave en stemmestrategi lige nu, men du skal være klar på, at det kommer og begynde at tænke det ind i SEO”, lyder rådet.