Det danske softwarehus Simcorp lancerede i 2016 et specifikt karriereforløb rettet mod virksomhedens kvindelige medarbejdere. I dag er flere af kvinderne avanceret som direkte følge af forløbet.
Nær Islands Brygge i København finder vi den finansielle sektors svar på en Rolls Royce. Sådan lyder i hvert fald i selskabets egen beskrivelse sagt med et glimt i øjet. Her skaber Simcorp softwareløsninger i den dyrere ende til de mere kræsne kapitalfonde. I skrivende stund tæller den danskstiftede virksomhed 186 kunder – franske Axa Banque og det italienske forsikringsfirma Generali blandt de største i udlandet, mens ATP, PFA, Nordea og Danske Bank er de største på dansk grund.
Men trods en voksende kundebase på mellem 8-12 nye kunder om året har ledelsen indset, at Simcorp trænger til en mere ligelig repræsentation af begge køn i virksomhedens samlede medarbejderstab på 1500 ansatte. Derfor lancerede Simcorp i 2016 et mentorinitiativ, der har til formål at føre flere af selskabets kvindelige profiler frem på kandidatbænken – klar til mulig indskifting på ledelsesgangene i de kommende år.
Styrker ledelsen gennem to spor
Simcorps karriereforløb udmønter sig i et mentorforløb i to spor. Det ene er et formelt spor, hvor kandidater til ledelsespositioner følger et specifikt program, der er emnestyret, og som varer 10-12 måneder. Det andet spor er mere uformelt. Her kan kandidater tilmelde sig når om helst og få vejledning ad hoc.
Forløbene styres af en udvalgt mentor, der har en lederstilling inden for det fagområde, som den kvindelige mentee gerne vil udvikle sine ledelsesevner indenfor.
For de kvindelige mentees er behovet i høj grad at snuse til ledelse, hvad det kræver at være leder, hvordan man er det, hvordan man positionerer sig selv, hvordan man får indflydelse, og hvor det kan drives hen.
For mentorerne handler vidensdelingen om: hvordan leder jeg, hvad er min rolle som leder, og hvordan delegerer jeg arbejdsopgaver, hvis jeg har brug for hjælp? Men et relevant ledelsesdilemma kan også være, hvordan man håndterer en situation, hvor man bliver leder for tidligere kollegaer.
Ambitiøs kvinde gik fra nul til ni underordnede
Olesya Dovgan er en af de kvinder, der har haft stor gavn af ledelsesprogrammet. Hun avancerede fra en stilling som seniorkonsulent til en titel som team manager med ni ansatte under sig som direkte konsekvens af forløbet.
”For mig blev karriereforløbet en mulig vej til at komme tættere på ledelse. Det har givet mig blod på tanden til at fortsætte med at søge lederjob”, siger Olesya Dovgan.
Hun har oplevet forløbet som en platform for at afprøve idéer.
”Da jeg ikke havde nogen ledererfaring selv, handlede det i begyndelsen meget om at få afprøvet nogle teoretiske forestillinger og teser, som jeg kendte til fra lærebøgerne. Det viste sig hurtigt, at det at være leder i praksis er noget andet end det, der står beskrevet i bøgerne”.
Programmet har givet Olesya Dovgan en meget dybere forståelse af ledelse.
”Jeg har været igennem en afmystificering af topledelse. Man har ofte en forestilling om, at topledere sidder på en sky og virker til at være meget langt og fjernt fra den daglige virkelighed. Men sådan er det absolut ikke. Min mentor har gjort karriere fra specialist til topleder i dag. Det motiverer mig at se, at det godt kan lade sig gøre at få en topkarriere, hvis man arbejder hårdt for det”, fortæller Olesya Dovgan.
Hun har siden flyttet ansvarsområde i virksomheden og sidder i dag i en funktion med ansvaret for forretningsudvikling indenfor Simcorps professional services.
I 2016 fulgte ni kvinder ledelsesforløbet, og i dag er tre af dem avanceret til en højere stilling. Nogle af dem er blevet teamledere i Simcorps udviklingsafdeling. I 2017 havde mentorforløbet 11 kvinder, og her fokuserede de i Simcorp på, at mentorerne denne gang ikke var fra topledelsen, men fra mellemlederniveau, så der ikke var så stort et organisatorisk spring til de kvindelige mentees.
Bedre balance indefra
Kønssammensætningen i Simcorp er i dag godt 33% kvinder og 66% mænd. Og selvom det faktisk er et ret typisk split i it-branchen, måtte det tal gerne være langt højere, ifølge Elise Hauge, HR-chef i Simcorp.
”Vi ønsker at have samme andel af kvinder i ledelseslagene, som vi har kvindelige ansatte i den samlede virksomhed. For vi tror på, at en alsidig kønsprofil er med til at skabe gode beslutningsprocesser hos Simcorp. Og så tror vi også, at vi får et arbejdsmiljø, hvor folk har lyst til at være”, siger hun.
Dog er Simcorp ellers ret bredt repræsenteret på en række andre områder.
”Vi er faktisk allerede meget alsidige, hvad nationaliteter angår. Vi er mere end 50 nationaliteter på tværs af markeder og afdelinger. Det skaber et internationalt miljø internt i virksomheden. Også aldersmæssigt spænder vi fra unge til seniorer. Men vi kunne godt se, at vi ikke var alsidige nok, når det kom til kvinder i vores ledelseslag – særligt jo højere i hierarkiet, vi kom op”, siger Elise Hauge.
Simcorp har på globalt plan omkring 110 lederstillinger, hvoraf en stor del af dem er af titlen mellemleder. Og for Simcorp har det fra starten været vigtigt, at opprioriteringen af kvinder i ledelseslaget sker indefra.
”Vi ønsker at bygge egne kvindelige ledelseskandidater indefra. Vi kunne også have valgt at hyre kvindelige kandidater udefra, men det er vi ikke interesseret i. Vi har nogle rigtig dygtige medarbejdere, og det er dem, vi vil talentudvikle. Også selvom det så må tage ekstra tid”, pointerer Elise Hauge.
Hun ved, at Simcorp kun lykkes med strategien ved at gøre en målrettet, vedvarende indsats.
”Den finansielle investeringsbranche er generelt set meget mandsdomineret. Her er mange dygtige mænd at vælge mellem, men kvinder indenfor vores nichefelt er der få af – og stor rift om”, siger Elise Hauge.
Kvinder higer efter ambassadører
Ifølge Susanne Odgaard, ejer strategibureauet Institute of Innovative Thinking og stifter af kvindenetværket CURIE, går Simcorp et vigtigt skridt i den rigtige retning ved at styrke kvindelige ansatte gennem et målrettet karriereforløb, hvor også nuværende kvindelige ledere viser vejen op.
”Kvinder mangler ambassadører opadtil, så det, at kvinderne voucher for dem opadtil, styrker dem. I samme øjeblik kvinder har en intern ambassadør, er der større sandsynlighed for, at virksomheden får forløst kvindernes fulde kompetencer”, forklarer Susanne Odgaard og uddyber:
”Vi ved, hvor vigtigt det er at udvikle talenter, sikre at medarbejderne trives, og at de føler, at de har en inspirerende arbejdsplads”.
Susanne Odgaard har tidligere arbejdet med forretningsudvikling og innovationsstrategi hos blandt andre Intel, Samsung og Sony.
Hendes råd til kvindelige medarbejdere, der går med ledelsesdrømme, er, at de skal være nysgerrige og tro på sig selv.
”Vær nysgerrig – både på nutiden og fremtiden. Hvis du som kvinde gerne vil gå karrierevejen og på sigt påtage dig en ambitiøs ansvarspost, handler det om at forstå, hvordan forretningen ser ud og hvilke udfordringer, den står overfor. Gør dig klart, hvilken type leder du vil være. Der er ingen grund til at kopiere standardbogen fra de sidste 20 år”, siger Susanne Odgaard.
Større fokus på kvindelige talenter nu
Simcorp er med ledelsesforløbene blevet mere opmærksomme på de kvindelige talenter, softwarehuset rummer. Og her synes tanken om, at den fjerde direktør i Simcorps historie en dag kunne blive en kvinde ikke så fjern igen.
”Vi tror på, at det forretningsmæssigt gør en forskel at have flere kvinder repræsenteret i ledelseslagene. Kvinder tænker anderledes. De lægger vægt på andre ting end mænd og ser måske også andre muligheder”, lyder det fra Elise Hauge tilbage på Simcorps hovesæde.
”Vi har valgt primært at udvikle vores kvindelige ledere selv. Vi er i en god retning nu, og håber på at kunne høste frugterne af vores ledelsesprogrammer de næstekommende år”, afslutter hun.
Susanne Odgaard er network director hos F5.
Foto: Elise Hauge/Simcorp