KLUMME: Eksperimenter er nødvendige for at få succes, og virksomheder bør altid være i gang med at afprøve nye veje. Det er blandt andet en integreret del af Googles forretningsmodel.
Google er i dag blandt verdens fire mest værdifulde virksomheder, og en af hemmelighederne bag software- og it-gigantens kolossale succes er viljen til at eksperimentere og prøve sig frem – også når eksperimenterne slår fejl.
For selvom Google har adgang til nogle de bedste hjerner i verden, er der alligevel en meget lav sandsynlighed for, at de gode idéer ender med at blive til noget. Faktisk er der kun fire procent chance for, at et eksperiment medfører en ændring i algoritmerne.
Hos Google lever man dog med de fejlslagne påfund, da én af deres største styrker ligger i deres evne til at skalere deres idéer. Det skyldes blandt andet, at Google er verdens mest udbredte søgemaskine, og det giver en styrke som ingen andre.
En succesfuld strategi bygger blandt andet på at skabe rum og plads til at eksperimentere. Alle nye ideer starter og ender med eksperimenter.
Den gule lap
I 1964 opfandt Spencer Silver fra 3M den gule lap, Post-it noten. Han eksperimenterede med at opfinde en ny lim. Grunden til at det lykkedes, var fordi, han eksperimenterede og ikke bare tog udgangspunkt i den eksisterende viden. Hvis han havde taget udgangspunkt i den viden, der allerede var i bøgerne, ville han ikke havet bevæget sig i den retning, som medførte, at vi fik de gule lapper, som kunne bruges til noter og bogmærker.
Selvom Spencer Silver havde en god ide, så var timingen forkert. 3M havde fokus på at skabe en endnu bedre superlim, og der gik fem år før, produktet blev markedsført.
Det var også tilfældigt, at 3M-opfinderen talte med en kordirigent, der brugte bogmærker til at adskille nodearkene fra hinanden, men post-it noterne viste sig hurtigt at være helt perfekte til at sikre, at noderne lå i den rigtige rækkefølge. De kunne tilmed placeres på siderne, uden limen ødelagde nodesiderne.
Blindgyder undervejs
Villigheden til at eksperimentere er nødvendig. Eller med CEO Jeff Bezos ord:
“Failure and innovation are inseparable twins. If you already know it’s going to work, it’s not an experiment”.
Med andre ord – det gælder om at acceptere, at der er blindgyder undervejs. At ramme plet første gang kan ske. Men det er undtagelsen. Derfor skal der være plads til fejltagelser og til at lære af dem. Der er til gengæld ikke plads til at gentage fejl. Hver fejl må kun gøres en enkelt gang.
Som leder skal man derfor give plads til, at ens medarbejder fejler og lærer. Og selvom et eksperiment falder heldigt ud, er det ikke sikkert, at det kan holde til en skalering.
En virksomhed skal altid være i gang med at eksperimentere. Uden eksperimenter ingen fremtid.
Læs mere i “Experimentation Works: The Surprising Power of Business Experiments” af Stefan H. Thomke. Bogen udkommer på Harvard Business Review den 20. februar 2020.
F5 Update har en fast gruppe klummeskribenter, der beriger vores magasin med viden, indsigt og meninger. Klummerne er udtryk for skribentens egne holdninger.