Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen er klar til at se på, om regeringen efter islandsk forbillede bør uddele bøder til virksomheder, der ikke tildeler mænd og kvinder lige meget i lønposen. Men betyder det en administrationsbyrde for virksomhederne?
I januar i år blev Island det første land i verden til at udstikke bøder til virksomheder, der ikke praktiserer ligeløn for kvinder og mænd. Nu undersøger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) muligheden for at indføre samme model i Danmark. Det fortæller ministeren i P1 Morgen.
Beslutningen kommer i kølvandet på nye tal, der viser, at danske virksomheder i gennemsnit betaler en kvindelig ansat 7% mindre i løn i forhold til en mandlig kollega i samme type stilling – også på ledelsesgangene. Det afslører en lønstatistik fra Lederne, der nu har fået ligestillingsministeren til at skæve til Island.
Her vakte det international opmærksomhed, da man sidste år vedtog en lov, der skulle gøre op med kønsdiskrimination på det islandske arbejdsmarked. En lov, der trådte i kraft ved årsskiftet, og som nu tvinger både private og offentlige virksomheder med over 25 ansatte til at erhverve sig et certifikat, der beviser, at man i virksomheden har indført ligeløn.
Kan et firma ikke fremvise certifikatet, bliver man tildelt en bøde, og sådan kan vi muligvis også se frem til, at det bliver i Danmark, fortæller Eva Kjer Hansen, der ikke er tilfreds med de danske virksomheders indsats i forhold til at sikre ligeløn. I stedet roser hun den islandske model.
”Den forsøger at give svar på dét, vi kalder den uforklarlige forskel mellem mænd og kvinder. Der er cirka 7% til forskel, når vi taler kvindelige ledere, og her ser vi, at Island har lavet en certificeringsmodel, der netop skal afdække, hvad forskellen er, så man kan sikre, at der bliver givet ligeløn til kvinder og mænd”, slår ministeren fast overfor P1 Morgen.
DA advarer mod ekstraregning
Det er dog ikke alle, der er begejstrede ved udsigterne til, at danske virksomheder kan ende med at følge det islandske eksempel. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr omgang, lyder det fra Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Ifølge hende vil en certificeringsordning som dén i Island hurtigt kunne koste den enkelte virksomhed i Danmark mellem 30-50.000 kroner.
”At indføre sådan et bureaukratisk system vil koste rigtig mange penge. Vi har beregnet, at det vil koste op imod en halv milliard for virksomhederne, hvis man indfører sådan et system, så det undrer os lidt, at en liberal og borgerlig regering kommer med sådan et forslag,” lyder det fra Pernille Knudsen til P1 Morgen.
Det potentielle tiltag er da heller ikke optimalt ifølge Eva Kjer Hansen, men ligestillingsministeren slår fast, at en sådan ordning kan blive nødvendig, da de danske arbejdsgivere ikke selv lader til at ville løse problematikken.
”Jeg er absolut imod at indføre unødigt bureaukrati, men så må arbejdsgiverne jo levere et svar på, hvordan vi får gennemskuelighed i forhold til den uforklarlige lønforskel mellem mænd og kvinder. Jeg vil ikke, at vi bliver ved med at kunne se sådan en forskel bare på grund af køn”, forklarer hun.
Ifølge lønstatistikken fra Lederne oplever nogle af de adspurgte i undersøgelsen op til 15% i forskel på lønninger mellem mænd og kvinder i samme stilling. Mens den største del af de 15% kan forklares med blandt andet barselsordning og deltidsarbejde, så kan mellem 4-7% ikke forklares, og samtidig fremgår det, at lønforskellen er større, jo længere en uddannelse de adspurgte har taget. En kendsgerning som Eva Kjer Hansen finder ’helt uacceptabel’.
Derfor har ligestillingsministeren også, sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), inviteret både Dansk Arbejdsgiverforening og LO til en drøftelse af, hvordan man kommer problemet til livs.
Fagbevægelsen bakker op
Blandt LO’s fagforbund har man allerede luftet muligheden for lade sig inspirere af Island. Det skete tilbage i januar ikke længe efter, at den lille ø-nation havde indført den omdiskuterede certificeringsmodel.
Dengang kaldte man hos 3F modellen for ’spændende’, mens man dog ikke var helt sikker på, hvorvidt en bødeordning var vejen at gå. Anderledes stemt var man hos FOA, hvor daværende formand, Dennis Kristensen, anbefalede, at man også i Danmark forsøgte sig med sådan et system.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man anderledes skeptisk. I forlængelse af ligestillingsministerens invitation til samarbejde indgår man gerne i dialog, men i stedet for at pege på det islandske certificeringssystem, foreslår Pernille Knudsen, at man sammen forsøger at finde frem til grunden for uligheden mellem mænd og kvinder. En løsningsmodel som Eva Kjer Hansen hilser velkommen, da hun allerhelst ser, at arbejdsmarkedets parter tager ansvar, så man undgår, at Folketinget skal ’lave firkantede og rigide regler’.
Dog undrer ligestillingsministeren sig over, at forslaget ikke er kommet noget før.
”Dansk Arbejdsgiverforening er meget velkommen til at komme med bud på løsninger, for det er dét, der mangler i dag og dét, der får mig til at sige: ’lad os se på den islandske certificeringsordning for at se, om den kan anvendes i Danmark’”.