Gammeldags internetløsninger gør det dyrt at få havegrillen og cykellygten på internettet. Dansk startup har fundet en løsning, der giver en hånd til Internet of Mobile Things
Hvorfor er det egentlig kun potteplanter, industrirobotter og kopimaskiner, der rider med på tidens Internet of things-bølge, når den bærbare havegrill, cykellåsen og regnjakken kunne have lige så stor glæde af at være koblet op på nettet?
Svaret er, at wi-fi stadig ikke er noget, der svæver frit i luften hverken i Hareskoven eller rundt om i de danske byers gader. Skal man have mobilt internet, som vi kender det fra vores smartphones, ja så koster det en månedlig afgift til teleselskaberne. En ekstraudgift, der spolerer forretningsmodellen bag mange potentielle opkoblede mobile dimser.
Det mener bagmændene bag en ny dansk tjeneste, der vil løse problemet, med det der kort fortalt kan beskrives som et teleselskab for Internet of Mobile Things. Christian Olesen, den ene af to bagmænd, forklarer konceptet sådan her:
“Du får et SIM-kort, som du kan svejse direkte fast på din device. Det har kun de megabyte, som produktet skal bruge og det holder produktets levetid ud. Der er ikke nogen serviceomkostninger, der er ikke noget abonnement og ikke nogen forbindelse til noget teleselskab,” siger han.
Selskabet, der endnu ikke har noget navn, kommer til at leje sig ind på teleselskabernes mobilmaster, forklarer Christian Olesen, men modsat de traditionelle selskaber kommer de altså ikke til at sælge abonnementer.
Slut med stjålne cykler
Det var under udviklingen af et andet projekt, at de to grundlæggere af det nye selskab Christian Sindberg og Christian Olesen begyndte at stille spørgsmål ved det nuværende samspil mellem Internet of Things (IoT) og telekom.
De sidste tre år har de nemlig begge arbejdet på projektet Velocator – en cykellygte med indbygget GPS, der gør det muligt for cykelejere at finde forsvundne cykler via deres smartphone. Velocator vandt iværksætterprisen ‘Guldægget’ i 2014 og opnåede for nylig over halvdelen af deres ønskede funding i løbet af første uge på crowdsourcing platformen Boomerang.
Når man arbejder med GPS, skal man bruge en form for opkobling at formidle lokationsdata videre, forklarer Christian Olesen. Wi-fi duede af gode grunde ikke til en omfarende cykellygte, og mobilt internet får man kun gennem et abonnement hos teleselskaberne.
Velocator-teamet besluttede derfor at lave deres egen løsning, hvor internet var en del af cykellygten.
“Vi brugte de første 2,5 år på at udvikle en helt ny måde at tænke Internet of Things på. Vi lavede det, der kaldes et mesh netværk, hvor alle der er med på netværket, er med til at sende signalet videre,” siger Christian Olesen.
Christian Sindberg og Christian Olesen måtte dog i første omgang forkaste ideen om et meshnetværk, og efter to og et halvt år gik de igen i tænkeboks og overvejede, hvorfor de egentlig havde valgt GSM (mobilt internet) fra.
“Årsagen til, at vi havde valgt mobilt internet fra, var, at det har et højt strømforbrug. Det kunne vi løse gennem induktion i stedet i tilfældet med cykellygten, men den anden grund var, at det kræver abonnement hos et teleselskab,” fortæller Olesen.
Hvis Velocator kunne komme udenom dét problem, kunne projektet kickstartes igen. Og det kunne mange andre mobile IoT-dimser faktisk også, tænkte de to iværksættere.
“Vi tænkte; kan vi lave en GPS-tracker, der er billig, kan købes af alle og som ikke koster abonnement, så kunne der faktisk være et ret godt marked for det,” fortæller han.
Ny forretningsmodel for IoT
Med den idé står de to iværksættere i dag tilbage med en helt ny forretningsmodel til IoT-markedet. De er nemlig de første i verden, der vil tilbyde internet til hardware- og elektronikproducenter, der kan indbygges direkte i produktet uden ekstraomkostninger.
Modsat de nuværende løsninger slipper brugerne nemlig på den her måde for den månedlige betaling, for den samlede datamængden er forudbetalt og er blevet en del af produktionsprisen. Og det er præcis den løsning, Christian Olesen mener, at IoT-producenterne har manglet indtil nu.
“Hvis man begynder at tænke Internet of Things på den måde, bliver det sjovere, nemmere og mere rentabelt at lave IoT devices i det hele taget”, siger han og fortsætter,
“Alle de projekter der ikke giver mening i dag, fordi de kræver et samspil mellem teleudbyder og kunde, vil kunne produceres.”
Ifølge Olesen er der jo ikke meget ved en smart dims, hvis den ikke er smart, så snart man tager den med udenfor!
Du kan ikke tjene penge på IoT i dag
Christian Olesen mener, at netop dette problem har lagt en enorm dæmper på produktudviklingen inden for Internet of Things. Det er nemlig de færreste kunder, der gider at betale for et produkt, der er afhængig af, at man opretter endnu et abonnement hos sit teleselskab.
De nuværende løsninger i tingenes internet gør det ikke rentabelt for udviklere at producere mobilt IoT, derfor når langt de fleste projekter ikke længere end til skrivebordsskuffen.
“Udviklerne ved godt, at det ikke er rentabelt. Og det sætter en stopper for produktudviklingen,” siger Christian Olesen, “Folk er ikke interesserede i at betale serviceomkostninger for at have tøj på eller internet i deres grill. Det er for svært at sælge noget der koster 100kr plus 79kr om måneden i abonnement.”
Ifølge Christian Olesen kommer vi aldrig til at nå de 20 milliarder IoT devices i 2020, som analysebureauet Gartner har spået, hvis vi skal have abonnementer til vores tøj, sko eller brødrister. På den anden side er det svært at lave IoT, der giver mening, hvis ikke det kan bruges, når man ikke er hjemme ved sin faste internetforbindelse.
“Teleselskaberne er gået i stå”
Flere milliarder mobilkunder om året burde egentlig være ethvert teleselskabs våde drøm. Også selvom kunderne er ting og dimser.
Internet of things handler om at flytte data, og derfor er det et oplagt område for telebranchen at kaste sig over. De har produktet – mobilt internet. Men de store spillere på markedet har ligesom bare ikke grebet mulighederne inden for Internet of Things, fortæller Christian Olesen.
“Jeg tror ikke helt at teleselskaberne kan finde ud af, om det er en trussel eller en mulighed, og derfor er de gået i stå. På den ene side er der en masse interessante kunder. På den anden side er de datamængder IoT arbejder med, noget de slet ikke kan forholde sig til. De har været så vant til at sælge gigabyte, at 0,04 megabyte på et år falder helt uden for deres produktkategori. Det er ikke en valuta de regner i,“ siger han og uddyber,
“Når vi snakker sensorer, temperaturmåling, døråbnere og lignende, så bruger de måske 0,04 megabyte data på et år. Det billigste sim-kort, du kan få i dag, koster fire kroner om måneden, og så har du en gigabyte data. Men det giver ingen mening, når vi taler om IoT. Vi kommer ikke i 1000 år til at bruge en gigabyte, så den forretningsmodel, vi kender fra telebranchen, er helt uden for skala.”
Christian Olesen er dog ikke tvivl om, at teleselskaberne er interesserede i de mange nye kunder. Og det er da også helt oplagt, at dem der har det mobile internet, indtager et marked der handler om data. Der er bare lige ét problem, som han ser det.
“Teleselskaberne vil sindssygt gerne Internet of Things, men det er i virkeligheden dem selv, der holder udviklingen tilbage. For det produkt, de gerne vil tilbyde (abonnementer, red.), gør, at det ikke er attraktivt at producere og udvikle IoT.“