Forskning tyder på, at virtual reality kan have samme effekt som smertestillende medicin
I nogle tilfælde vil man, når man ligger på operationsgangen få ordineret beroligende medicin, inden man kommer under kniven. Men lad os et øjeblik sige, at man slet ikke behøver medikamenter for at blive beroliget. Måske kunne man ligeså godt bare tage et par VR-briller på og drømme sig langt ind i et andet univers i en god halv time. Både før og efter operationen.
Det kan faktisk blive et virkeligt scenarie i fremtiden. For ny forskning tyder på, at man kan bruge virtual reality til at fjerne fokus fra angst og smerte. Og en amerikansk startup, der hedder AppliedVR, har nu specialiseret sig i at udvikle apps, der kan netop dét. På nuværende tidspunkt har virksomheden skabt tre forskelle smerte-applikationer til virtual reality, skriver Technology Review.
Læs også: Virtual reality er mere end porno
Forskere har længe forsket i, om man kan bruge virtual reality som smertestillende. Ikke ved at lindre smerterne, som man gør med smertestillende medicin, men simpelthen ved at flytte patientens fokus. Ved hjælp af brillerne og høretelefonerne fokuserer patienten i stedet på filmen eller spillet og lydene dertil.
I et forsøg af Cedars-Sinai Medical Center, der er en af AppliedVR’s investorer, har man undersøgt, hvordan man kan bruge virtual reality, når man skal have fjernet gips på benet. Evan Slazak blev født med en ekstra knogle i sit ben og fik den opereret ud, da han var 11 år gammel. Da han skulle have gipsen af, eksperimenterede afdelingen med brug af virtual reality. Noget af det, der kan være ubehageligt for patienten er nemlig den høje lyd af en rundsav. Det virker ubehageligt at have så voldsomt et værktøj tæt på kroppen.
Læs også: Virtual reality-gyser er uhyggeligt dårlig
“Det føltes bare, som om jeg spillede et spil. Jeg bemærkede slet ikke gipsen,” sagde Evan Slazak efterfølgende. Mens lægen havde fjernet gipsen, havde Evan Slazak fanget bjørne med vr-udstyret.
Men en ting er den ubehagelige lyd og det voldsomme værktøj. For det at få fjernet gips gør ikke ondt. Men undersøgelser fra Cedars-Sinai Medical Center viser desuden, at virtual reality kan forhøje smertetærsklen med over 40 procent i gennemsnit. Igen – fordi man fokuserer på noget andet end smerten.
Selvom man længe har forsket i brugen af virtual reality i hospitalssammenhæng, er det først nu, man for alvor begynder at benytte metoden. Det er nemlig ganske kort tid siden, at man er begyndt at kunne købe udstyret til en overskuelig pris.
Cedars-Sinai Medical Center stiller nu virtual reality til rådighed for sine patienter, som kan bruge brillerne, når de har lyst. Og flere børneafdelinger har ifølge Technology Review vist interesse for metoden, som især betegnes som en afledningsmanøvre.