SMV’erne har det godt. Lidt for godt måske. Derfor frygter Dansk Industri og FSR-Danske Revisorer, at virksomhederne glemmer digitaliseringen, der i det lange løb er forsikringen til fremtiden.
”Digitaliseringen er en måde at sætte turbo på sin virksomhed. Uanset hvilken type virksomhed man er, kan man blive en bedre virksomhed ved at blive mere digital. Hvis du ikke gør det selv, kommer du til at konkurrere med nogle, som gør det, og hvis de har turboen på, og du ikke har, så bliver du overhalet”.
Sådan lyder vurderingen fra Christian Hannibal, der er fagleder for digitalisering i Dansk Industri. For de små og mellemstore virksomheder hænger efter, mens digitaliseringen buldrer frem i toppen af det danske erhvervsliv. Hvis de mindre virksomheder, der udgør rygraden i arbejdsmarkedet, skal have del i udviklingen og fortsat være konkurrencedygtige, skal der investeres. For konkurrencen er stor blandt SMV’erne, og for at forblive relevant er det en nødvendighed at undersøge, hvordan ny teknologi kan bidrage til fortsat udvikling.
”Digitalisering er helt afgørende for, at man kan stå stærkt i fremtiden både som enkelt virksomhed og som land”, tilføjer Christian Hannibal.
Og frygten er nu, at det, der har været det bedste regnskabsår for danske virksomheder siden 2006, kan komme til at virke som en sovepude for SMV’erne og forhindre den langsigtede tankegang, som Christian Hannibal mener, er så vigtig.
”Lige nu går det ret godt for mange virksomheder, hvilket kan få nogle til at holde sig tilbage, fordi de har rigeligt travlt i forvejen. Så får man ikke lavet den her omstilling, som nogle andre gør, og så kan det godt være, at man har haft nogle fine år, men man kan komme til at stå i en ret ulige konkurrencesituation”, siger han.
”Fokus er et andet sted”
Charlotte Jepsen er administrerende direktør i FSR – Danske Revisorer, hvis medlemmer dagligt har kontakt til virksomhederne i det danske erhvervsliv. Hun er enig med Christian Hannibal i, at digitaliseringsparatheden vil blive en afgørende faktor fremadrettet. Hun oplever, at de store virksomheder i høj grad er på forkant med den digitale og teknologiske udvikling. Men med SMV’erne er det en anden sag.
”Når man kigger på de små og mellemstore virksomheder, så hænger de mere i bremsen. Det er ikke manglende evne og vilje. Mange har bare deres fokus et andet sted. Man fokuserer på sin forretning, sin omsætning og sine omkostninger”, siger hun.
Den betragtning kan Christian Hannibal nikke genkendede til.
”Nogle af de her virksomhedsledere har utroligt svært ved at få afsat tid til at gentænke deres virksomhed. Digitaliseringen handler om at omstille sin virksomhed til en ny tidsalder. Det kan godt være svært, når man i forvejen har rigtigt mange ting, man skal se til”, siger han.
Udover tid og fokus peger Christian Hannibal på nogle andre ting, der også spiller ind, når SMV’erne har udfordringer med omstillingen. I modsætning til Charlotte Jepsen mener han, at virksomhederne i mange tilfælde mangler kompetencerne til en digital omstilling, selvom viljen er der. Derfor skal de til at omskole medarbejdere eller ansætte nye, hvilket han påpeger, heller ikke er nemt.
”Den helt store klods om benet på den digitale udvikling er, at der simpelthen ikke er digitale talenter nok til at omstille dansk erhvervsliv. Når alle lige fra savværker til vognmænd og bryggerier også skal til at blive mere digitale, så er efterspørgslen enormt stor i forhold til hvor mange, der bliver uddannet. De har simpelthen svært ved at finde de it-specialister, de gerne vil”.
Kom i gang
Selvom det kan virke uoverskueligt, mener Charlotte Jepsen, at man som mindre virksomhed bør til at tage udviklingen til sig og bruge den nye teknologi og de muligheder, den bringer. Det er dog vigtigt, at man har for øje, hvad man selv og ikke mindst ens kunder har brug for, og agerer ud fra det. Hun forklarer, at de eksempelvis i revisionsbranchen har stort fokus på at gøre mange af de klassiske revisionsopgaver automatiske, så de har mere tid til kundekontakt og rådgivning.
Det kan Christian Hannibal godt se fornuften i, og han supplerer med et andet eksempel.
”En produktionsvirksomhed vil måske kunne flytte sig et andet sted hen i forsyningskæden ved at begynde at e-handle. På den måde kan de sælge direkte til slutbrugere fremfor et mellemled.”
Han fremhæver, at der kan være meget forskelige fokuspunkter fra virksomhed til virksomhed, men slår fast:
”Det vigtige er, at man kommer igang. At man ikke bare sidder fanget som en kanin i forlygternes skær, men at man faktisk får taget nogle skridt i den rigtige retning.”