Virtuel jalousi er et nyt fænomen, der er opstået i kølvandet på sociale medier. Facebook gør det nemlig nemt at spionere på kæresten og sammenligne sig selv med andre.
Mulighederne for at spionere på hinanden i den virtuelle verden er gode – faktisk så gode, at det risikerer at slide på parforholdet. Det mener læge og specialist i klinisk sexologi Jesper Bay-Hansen.
“Vi oplever en markant stigning i jalousi mellem par, der udvikler nogle uheldige mønstre med at kontrollere hinandens sms’er, mails og opslag på Facebook, og hvilke apps partneren har på telefonen: Har han eller hun faktisk Tinder, Victoria Milan, Grindr eller andre apps, der taler til sex uden for forholdet,” siger han til Politiken.
Jesper Bay-Hansen og sexolog Sara Skaarup har for nylig udgivet bogen ’Jalousi – Kunsten at leve med jalousi’, hvor de blandt andet behandler denne form for jalousi, som de betegner som virtuel jalousi. De oplever, at problemet er steget markant i folks kærlighedsliv.
Mænd sammenligner potens og pengepung
Hvor man tidligere kunne hyre en privatdetektiv til at spionere på kæresten, hvis man havde mistanke om noget lusket, kan man i dag lynhurtigt udføre sin egen spionage på de sociale medier. Og hvis du starter et forhold med at google din nye kæreste, så stikker jalousiens monstre måske allerede hovederne frem dér.
“Så ser vi på billeder af vores nye kæreste, som smiler lykkeligt sammen med en anden, og så opstår jalousien allerede: Hvem er hun? Er hun smukkere end mig? Var han lykkeligere med hende? Før kunne du ikke researche en ny kærestes forhistorie så hurtigt og detaljeret, og mange gør det uden omtanke for, hvad det kan fremkalde af følelser som tristesse, jalousi og mindreværd”, siger Jesper Bay-Hansen til Politiken.
Det er hans erfaring, at mænd især sammenligner sig med andre mænds præstationer, karriere, potens og pengepung, mens kvinder især kigger på andres kvinders skønhed og sociale relationer.
Det vælter ind med jaloux patienter
Jalousien bliver ifølge Jesper Bay-Hansen endnu stærkere af, at parforholdet i dag er mindre veldefineret end nogensinde.
“I dag er det op til hvert enkelt par at definere, hvordan deres parforhold skal være. Det moderne parforhold kombineret med den virtuelle virkelighed giver jalousien alt for gode vækstbetingelserne,” siger han.
Psykiatrisk overlæge Sebastian Svane oplever også, at danskerne bliver mere og mere jaloux.
“I min praksis vælter det ind med folk, som lider af jalousi, og for hvem Facebook og andre sociale medier skaber en ny form for utryghed”, siger Sebastian Swane til Politiken. Han arbejder på Frederiksberg Psykiatriske Center og har en privat praksis.
Drop kærestekontrol og følelsesfix
Ifølge Sebastian Swane er trangen til at kontrollere partneren et gennemgående træk ved jalousi. Og den trang kan man få tilfredsstillet ved at spionere på de sociale medier for at se, hvad eksempelvis den nye kæreste foretager sig. Men den lette adgang til spionage giver jalousien ny næring.
“Lige i det øjeblik de går ind på Facebook, får de en følelsesmæssig ro, fordi de føler, at de har kontrollen over kæresten. Men det er et hurtigt fix, som klinger af igen, og så vender uroen tilbage. De mange nye muligheder for at overvåge partneren er med til at fastholde jalousien, fordi den hele tiden får ny næring,” siger Sebastian Swane.
Selvom problemet kan virke uoverskueligt, er kuren mod virtuel jalousi meget simpel, mener Jesper Bay-Hansen.
“Har man tendens til jalousi, er det en god idé at droppe de sociale medier eller i hvert fald begrænse sit forbrug. Jo mere tid man bruger på nettet, jo mere vil man opleve virtuel jalousi.”
Foto: Camilla Quist Laursen