Hummel kæmper egentlig en ulige kamp mod børsnoterede mastodonter som Nike og Adidas, men lige præcis størrelsen blev nøglen til en betydelig økonomisk fremgang
At være lille kan have sine klare fordele. Det gælder for mange af livets aspekter. Og åbenbart også i erhvervslivet.
Det er en af konklusionerne, der står tilbage, efter at Hummel i starten af juni offentliggjorde det mest imponerende årsregnskab i selskabets 93 år lange historie. Sidste år omsatte Hummel for 834 millioner kroner og havde en driftsindtjening før skat på 110 millioner kroner. Knap en fordobling af indtjeningen i forhold til året før ifølge Berlingske Business, og ja mildt sagt en pæn vækst.
Tænker man på, at Hummel i starten af nullerne var på randen af konkurs og i mange år har skulle kæmpe mod konkurrenter som Adidas, Nike og New Balance, bliver det ikke mindre respektindgydende.
»Det er markant vækst, vi oplever i Hummel, og det skyldes primært det tyrkiske marked, hvor vi har fået fat i markedet med så stor succes, at Hummel i detailhandlen i Tyrkiet er større end Nike og Adidas,« forklarer Hummels direktør Christian Stadil til Berlingske Business.
Blev den frække lillebror
Tyrkernes nyopdagede købelyst og kærlighed til det danske sportsmærke og dog langt fra hele hemmeligheden bag, at Christian Stadil er lykkedes med at forvandle et konkurstruet Hummel til en god forretning.
I årevis har Stadil og hans medarbejdere kæmpet hårdt for at differentiere sig fra konkurrenterne og positionere sig i markedet for sportstøj. Men da Hummel i 2010 blev officiel sponsor for det afghanske kvindelandshold i fodbold, undergik virksomheden ifølge Christian Stadil en mindre revolution.
“Det, der skete med Hummel gennem vores arbejde med det afghanske fodboldforbund, var, at vi for første gang, siden vi overtog virksomheden i 1999, fandt ud af, at vi kunne noget andet end vores konkurrenter, og vi kunne gøre det unikt,” siger han og uddyber,
“De store børsnoterede virksomheder ville aldrig kunne gå ind i en sag, som det vi gjorde i Afghanistan, fordi det er for politisk og derfor for risikabelt.”
For Christian Stadil betød det, at det, der tidligere havde været Hummels svaghed, pludselig var blevet vendt til en fordel.
“Hummel er jo bare en lille bitte prut op mod kæmpe krabater som Nike, Adidas, Under Armour og New Balance. Vores konkurrenter er større, de er børsnoterede, og de har muskler. Det har Hummel langt fra, og det har i mange år været vores lukkede dør, men med Afghanistan fandt vi pludselig ud af, at vores lukkede dør også var vores åbne dør.”
Læs også: Ledere skal også være kreative
Dit formål skal ikke være for let at opnå
Kort efter sin rejse til Afghanistan, hvor Christian Stadil havde overværet tørklædeklædte kvindelige fodboldspillere sparke bold iført hummels ikoniske pile, satte han sig sammen med Hummels bestyrelse og afmonterede virksomhedens strategiapparat og lavede en ny vision.
De skabte et kort formålsorienteret styringsløfte for hele organisationen, der handler om at ændre verden gennem sport. ‘Change the world through sports’.
“Jeg er af den opfattelse, at de stærkeste virksomheds-purposes skal være inde for synsvidde, men det gør måske ikke noget, at de ikke er indenfor rækkevidde. Prøv bare at se på store virksomheder som Amazon, Google og Apple, der rykker virkelig meget i øjeblikket, de arbejder alle sammen med et stort WHY,” siger han.
Læs også: Verdens vildeste virksomheder vil forandre verden
Sponsorsamarbejdet i Afghanistan blev startskuddet for Hummels nye strategi, siden er de blandt andet blevet sponsorer af Christianias fodboldhold og i samarbejde med Afghanistans fodboldforbund har de for nylig lanceret en fodboldtrøje med hijab til muslimske kvinder, der ønsker at udleve deres passion for sport.