Øgede kompetencekrav og ønsket om mere specialisering udsætter de unges lederdebut. Eksperter frygter, at den forlængede vej til en traditionel lederrolle får yngre lederaspiranter til at springe fra.
En fremtidig mangel på yngre ledere i danske virksomheder kan blive konsekvensen af stigende kompetencekrav og støvede lederjobs, som ikke matcher de unges behov.
I forvejen oplever danske virksomheder, at antallet af yngre ledere er faldende. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ifølge Michael Uhrenholt, der er teamchef hos interesseorganisationen Lederne, er udviklingen blandt andet et udtryk for, at der er blevet længere vej til chefgangen for yngre danskere med lederdrømme. En tendens man oplever blandt organisationens medlemmer.
”I dag er det påkrævet, at du som leder har mere dybde indenfor dit fag, og at du er mere specialiseret end tidligere. Der er større forventninger til lederes faglige ballast, og det kræver tid at bygge op. Samtidig er lederrollen mere kompleks end nogensinde før, og der opstår stadig flere krav til dine kompetencer. Denne udvikling gør, at de unge i dag må udskyde deres lederdebut”, forklarer han.
I Danmark er antallet af ledere under 35 år faldet med knap en fjerdedel over det seneste årti, men selvom flere af de forsvundne chefer formentlig ender i en forsinket lederstilling grundet den udsatte debut, så øjner Michael Uhrenholt en reel risiko for, at den forøgede ventetid kan få de unge lederaspiranter til at droppe ambitionerne om et lederjob.
“Hvis du står som 30-årig med en leder i maven, men pludselig indser, at vejen til lederjobbet er blevet længere, kan det sagtens få de unge til at tænke sig om en ekstra gang. Dét, at man udsætter debuten, øger også risikoen for, at unge falder fra og går andre veje. Især når de unge i dag ønsker et fleksibelt job, der giver plads til deres personlige behov og ønsker”, siger han og peger på, at stadig flere yngre danskere vælger at blive selvstændige.
“Både hos DTU og CBS oplever man, at flere studerende går direkte ud og etablerer virksomhed. Det kan blive forstærket af at skulle vente et yderligere antal år på et lederjob. De unge i dag efterspørger øget fleksibilitet, og det er der mange, der får ved at forme deres egen lederstilling og blive selvstændige”, forklarer Michael Uhrenholt.
Behovet for fleksibilitet
At lederrollen med årene er blevet væsentlig mere kompleks, mener også netværksdirektør i F5 og ekspert i personligt lederskab, Thomas Rex. Han peger på, at det faldende antal unge ledere i Danmark muligvis vil fortsætte, hvis ikke den ældre generation af ledere får øjnene op for de unges behov og ønsker.
“De fleste unge i dag har nogle helt andre krav og ambitioner end generationerne før dem. Også blandt ledere. Når unge med lederdrømme i dag spejler sig deres ældre chefer, er det ikke den lederrolle, de higer efter, men det kan være vanskeligt for en midaldrende leder at acceptere”, forklarer Thomas Rex.
Han mener i høj grad, at danske ledere mangler forståelse for deres yngre medarbejdere og for de værdier og mål, som de unge i dag vægter ligeså højt som drømmen om en lederstilling.
“Når vi oplever, at der kommer færre yngre ledere, er der formentlig flere forklaringer på udviklingen. Det tager længere tid at blive leder, ja – men det er heller ikke lige så attraktivt for de unge, hvis ikke vi formår at skabe lederjobs, som indeholder den frihed og den fleksibilitet, som de yngre generationer kræver”, siger Thomas Rex.
Også Michael Uhrenholt mener, at danske virksomhedsledere bør skabe rammer, der er attraktive for fremtidens ledere, hvis man fortsat ønsker at berige sin chefgang med friskt blod.
“Vi ved, at de yngre generationer har andre præferencer og behov end de ældre, og flere unge ser et gammeldags ledelsesmønster i mange danske virksomheder. Når de kigger på de ældre rollemodeller, der findes på ledelsesgangene i dag, så er lederen ofte den første, der kommer og den sidste, der går, og det matcher ikke de unges liv. De ønsker frem for alt et fleksibelt arbejdsliv, og det må vi give dem. Vi er nødt til at skabe nogle attraktive vilkår, hvis vi ikke skal skræmme dem væk fra en tilværelse som leder i en virksomhed”, mener han.
Ung ledelse skaber nytænkning
Hvis fremtidens unge vælger at takke nej til et klassisk funktionærjob som leder, vil det koste danske virksomheder både innovation, diversitet og mod til at gå nye veje. Således viser et forskningsstudie publiceret i Harvard Business Review, at unge ledere slår deres ældre kolleger, når det kommer til forandringsparathed, fokus på resultater og ambitiøse mål.
Tilsvarende har flere tidligere studier – heriblandt en 2018-undersøgelse foretaget af Copenhagen Business School – påvist, at diversitet, blandt andet med udgangspunkt i alder, er en styrke for virksomheder, da det blandt andet bidrager til bedre arbejdsdynamikker og større trivsel. Nogen som Michael Uhrenholt er enig i.
”Udviklingen skaber mindre diversitet på ledergangene. Det kan blive et problem i længden, for der hvor du har diversitet, har du også en agil tilgang til dine arbejdsopgaver samt et nødvendigt mod til at tænke nyt og anderledes”, siger han og tilføjer:
“Unge ledere mangler selvfølgelig erfaring, men til gengæld bidrager de med så meget andet. De er hurtige, de har en forfriskende tilgang til opgaverne, og de benytter tiltrængte procesmetoder. Denne diversitet er berigende for alle virksomheder”, forklarer Michael Uhrenholt.