Byggeriet er et laboratorium for den cirkulære økonomi, og der er potentiale for milliardvækst med smartere og grønnere løsninger, mener arkitekt Anders Lendager
I mange brancher er affald bare affald og ikke andet. Men i byggeriet er flere virksomheder begyndt at få øjnene op for, at der sagtens kan være god forretning i at forvandle affald til ressourcer.
Det fortæller arkitekt Anders Lendager, der har virksomheden Lendager Group. Han har i en årrække arbejdet med at integrere bæredygtighed i sin tegnestues projekter.
“Nedriveren er lige pludselig gået hen og er blevet vores materialeleverandør,” siger han. “Tidligere var han bare én, man ringede til, når bygningen skulle rives ned, i dag er han den første, jeg ringer til.”
Anders Lendager forklarer, at det er meget dyrt at fragte tunge materialer som beton og stål væk fra byggepladsen. Men ser man derimod de brugte materialer som en ressource, der kan genanvendes, kan der spares kæmpebeløb – samtidig med, at man gør noget godt for miljøet.
“Genanvendelse i den helt store skala finder allerede sted. Og det kommer til at disrupte aktører fra hele værdikæden,” siger Anders Lendager.
Læs også: Genbrugshuse er faktisk en god forretning
Han peger på et projekt, som hans eget firma stod bag for nylig. I arbejdet med Copenhagen Towers II i Ørestaden lykkedes det nemlig at skabe fem nye materialer ved at genanvende ressourcer på innovative måder. Blandt andet har firmaet skabt akustiske loftsplader fremstillet af PET-plastflasker samt transparente vægge fra kasserede sejl fra konkurrencesejlads. Samtidig skabte produktionen af materialerne 28 nye lokale arbejdspladser i fem måneder.
Vi har allerede rigeligt med beton
Anders Lendager understreger dog, at det ikke bare er mærkværdige og lidt underfundige materialer som sejl, korkpropper og plastikflasker, der kan ‘upcycles’ og laves om til lækre boligløsninger. Verdens næstmest anvendte materiale, beton, er et glimrende eksempel på en ressource, som kan og bør genanvendes. Ifølge den 39-årige arkitekt findes der allerede mere end nok beton i verden. Derfor har Lendager Group med million-støtte fra Miljøstyrelsen udviklet en ny form for genbrugsbeton, som allerede nu skal benyttes i et projekt med opbevaringsvirksomheden Pelican Self Storage.
Det nye lagerhotel på Amagerbro bliver ifølge planerne ikke en kedelig, grå betonkasse. I stedet skal byggeriet være organisk.
Læs også: Kan du finde én, der ikke er vild med cirkulær økonomi?
“Et træ kan skabe ilt, ændre farve, opretholde biodiversitet og gå i kredsløb – hvad nu hvis en betonbygning kunne det samme? Med det her projekt vil vi vise, at beton også kan være æstetisk. Det gør vi blandt andet ved at smøre den færdige bygning ind i yoghurt, for at skabe mulighed for, at der kan grå mos på den,” siger Anders Lendager i et interview med Building Supply.
Parcelhus af genbrug
Lendager er også manden bag Upcycle House, et projekt fra 2013 i Nyborg lavet i samarbejde med Realdania. Parcelhuset er et forsøg på at skabe et beboelseshus, hvor det meste af CO2-regningen ‘allerede er betalt’. Selve grundkonstruktionen i det 129 kvadratmeter store hus består af to brugte skibscontainere. De to containere er trukket så langt fra hinanden, at huset er nogenlunde kvadratisk.
“Det var banebrydende, og er det sådan set stadig. Det lykkedes os at spare 86 procent på CO2-udledningen,” forklarer arkitekten.
Ligesom med projektet på Ørestaden var en stor del af løsningen at genanvende og forædle affaldsprodukter.
Terrassebeklædningen består eksempelvis af kompositbrædder lavet af træaffald, og isoleringen er skabt af iturevet flamingo, som en møbelhandler havde i overskud, og køkkenets gulvbelægning består af genanvendte korkpropper. Alle disse ressourcer er allerede skabt én gang, og dermed reduceres miljøbelastningen markant, fordi der ikke udledes CO2 ved ny produktion.
Læs også: København skal være byudviklingens svar på Silicon Valley
Men det er ikke kun Lendagers egen virksomhed, som har held med at recirkulere ressourcer. Han fremhæver Reiling, der genanvender glas, gulvtæppeproducenten Desso, der genbruger fiskenet i deres tæpper og Gamle Mursten, som glimrende eksempler på den cirkulære økonomi i fuldt flor.
Kan skabe 13.000 nye jobs
At der er økonomisk mening i den cirkulære økonomi, understreger en rapport som Erhvervsstyrelsen står bag i samarbejde med The Ellen McArthur Foundation og McKinsey. I rapporten fremgår det rigtigt nok, at Danmark klarer sig godt i forhold til andre EU-lande, men at affaldshåndtering og recirkulation kan forbedres.
I samme analyse fremgår det, at Danmark i 2035 kan skabe 7.000 til 13.000 nye jobs, tilføre 45 milliarder til bruttonationalproduktet og samtidig opnå en reduktion af CO2-aftrykket på op til 7 procent ved at følge rapportens anbefalinger, som dækker over fem brancher, der tilsammen udgør 25 procent af Danmarks økonomi.
Blandt disse brancher fremhæves byggeindustrien og fødevareindustrien som de to, hvor cirkulær økonomi kan gøre den største positive forskel.
“Det er min faste overbevisning, at det er tid til at erstatte ‘brug og smid-væk’ økonomien med en cirkulær, genoprettende tilgang, hvor ‘affald’ som koncept ikke længere eksisterer,” siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg i rapporten.
Byggeriet er et laboratorium
Den danske arkitekt, der er blevet udnævnt som et af Europas 40 største ledelsestalenter, mener, at byggeriet er et af de allermest interessante steder at observere lige nu, hvis man vil se, hvor hele den cirkulære økonomi og grønne omstilling er på vej hen. Han ser nærmest branchen som en form for laboratorium. Det skyldes, at man i byggeriet kan opnå enorme besparelse og samtidig er mindre udfordret på teknologi og kompleksitet sammenlignet med andre brancher.
“Selvom nogle af mine kollegaer måske vil stejle lidt over det, så er det jo trods alt ikke fjernsyn, vi producerer. Mursten er lidt mere simple at genanvende,” siger Anders Lendager.
Læs også: Skal arkitektur være Instagram-venlig?
Han forklarer, at Danmark har gode muligheder for at blive et af de førende lande inden for den grønne bølge. Allerede i dag er der flere gode eksempler i industrien. Men samtidig bør det være et område, som prioriteres mere fra både fra politisk side.
“Ellers løber et land som Holland med førerpositionen. De har været hurtige og er langt fremme” siger Anders Lendager. “Vi er godt med på konkrete projekter, men der skal ske mere i disse år. Vi skal genopfinde alt, hvad vi kan med affald,” noterer Anders Lendager.
Han forklarer dog, måske en anelse humoristisk, at hvis nogen skal kunne gøre det, så er det de danske virksomheder.
“Jeg siger altid, at vi burde være verdens bedste herhjemme til cirkulær økonomi. Vi har nemlig ikke nogen naturressourcer, til gengæld har vi en masse affald.”