Drop myten om den geniale opfinder. De bedste innovationer er dem, der er stjålet
Lige meget om du kigger i retning af nyslåede iværksættere eller handlekraftige mellemledere – går mange mennesker rundt med en følelse af, at de har opfundet noget fuldstændigt unikt. Men ofte er det dog vores behov for at føle os unikke, der overskygger den ubekvemme sandhed, nemlig at vi alle stjæler. Bevidst eller ubevidst.
Det var Pablo Picasso, der blev kendt for ordene ”art is theft”, Salvador Dalí der tilføjede ”Those who do not want to imitate anything, produce nothing”, og helt tilbage fra Biblen stammer ordene: ”There is nothing new under the sun.”
Præcis på samme måde forholder det sig med kreativitet, innovation og iværksætteri.
For de fleste er tyveri noget negativt. Men modsat supermarkedet og sommerhusområder i vinterhalvåret, er innovationens og iværksætteriets univers et sted, hvor det er helt ok at stjæle med arme og ben. Altså så længe det gælder ideer, bør man faktisk rapse med stolthed. Stjæle med glæde. Stjæle som en kunstner. Og så sætte det stjålne sammen på helt nye måder. Sidstnævnte er vigtigt, for det at stjæle i denne forbindelse er ikke det samme som at plagiere, tage noget direkte og påstå det er dit eget eller stjæle fra én bestemt. Det er tværtimod tanken om, at succesfuld innovation finder sted, når vi stjæler fra mange, transformerer det stjålne og som et musikalsk remix skaber vores eget.
Er det værd at stjæle?
Når vi snart får selvkørende biler på vejene, så er disse baseret på denne form for remix og transformation. Det er idéen om bilen kombineret med teknologier fra bl.a. flyindustrien, der er sat sammen på nye måder. Det er tilvejebragt af dygtige ingeniører, designere og programmører, som er blevet oplært og trænet af andre, har taget denne viden, idéer og værktøjer til sig og nu genbruger dem på nye måder. De stjæler med arme og ben, og præcis derfor er de så dygtige.
Hvis du stadigvæk hører til én af dem, der mener, at dine idéer er fuldstændigt fantastiske og fuldstændig unikke, så fred være med det. Lev du blot videre i denne boble, hvis det giver dig noget godt. Men til alle andre: Sørg for hurtigst muligt at komme ud af boblen, for det er kun på den måde, at vi skaber noget virkeligt innovativt. Når vi begynder aktivt at arbejde med at stjæle.
Et simpelt spørgsmål forud for et godt tyveri lyder som følger: Er det værd at stjæle?
Hvis svaret er ja, så er det bare med at komme i gang. Hvis nej, så handler det om at gå videre til noget nyt.
“At the end of the copy, you will find yourself”
Hvorvidt du finder noget værd at stjæle, kan afhænge af mange forskellige ting. Det projekt eller den idé, du arbejder med. De erfaringer og den viden, du i forvejen har. De mål eller visioner, der er stillet op. Og sidst men ikke mindst de værdier, du er drevet af. Som den amerikanske filminstruktør Jim Jarmusch så rammende har udtrykt det: ”Select only things to steal from that speak directly to your soul. If you do this, you work (and theft) will be authentic.”
Når du begynder at tænke og arbejde på denne måde, bliver du på inspirerende vis en del af en kreativ arv. Det virker nogle gange, som om vi mennesker er så panisk angste for ikke at efterlade os en arv eller et aftryk at vi konstant råber op om, hvor unikke eller nytænkende vi er – herunder vores produkter og virksomheder. Ironisk nok bliver dette nemt et meget ensomt ståsted, hvor du stædigt fastholder din unikke position frem for blot at erkende, at du også har stjålet meget af det, du baserer din virksomhed på – det være sig inspiration til logoet, websitet, produktlinjen, logistikken, ledelsesformen eller hvad ved jeg. Ved i stedet at erkende tyverierne skriver du dig ind i den kreative arv, og du er ikke længere alene, men står på skuldrene af store iværksættere og innovatører før dig og i din samtid.
Den japanske modedesigner Yojhi Yamamoto har formuleret det så fint: ”Start copying what you love. Copy copy copy copy. At the end of the copy you will find yourself.”