Hvis man skal lykkes med forandringer i en virksomhed eller organisation, er det afgørende, at man sikrer trygheden blandt medarbejderne. Ellers vil tilliden lide et knæk. I denne måneds udgave af podcasten F5 Focus har vi besøg af organisations- og ledelseskonsulent Hanne Moltke.
”Udfordringen ved strategier er ofte, at toplederne sidder i et ret lukket rum og taler og taler, og så går de ud og ønsker hurtig eksekvering, hvilket kan skabe store problemer i en organisation,” siger Hanne Moltke, der er selvstændig organisations- og ledelseskonsulent ved hannemoltke.dk: ”Men i virkeligheden bør de bruge tid på at vise retningen, gå i dialog om den og dermed fremme den, for det vil til gengæld give kæmpe arbejdsglæde midt i forandringerne.”
For selvom vi lever i en tid, hvor forandringerne er mange, og det ofte går hurtigt med dem, er det vigtigt at hive lidt i tidslinjen, som hun udtrykker det: ”Det er det, der hedder planlægningens paradoks. Hvis man tror, at man kan lægge sig helt fast på en strategi, tager man fejl. Hvis man omvendt kommer med noget halvfærdigt, vil det også blive kritiseret. Så i stedet bør ledere tænke det igennem og hele tiden bruge virksomhedens medarbejdere og mellemledere til at spille bold op ad, så man kan få den viden ind, som man har brug for.”
Det handler basalt set om at skabe tryghed i forandringerne – ellers kan man simpelt-hen ikke få medarbejderne med sig. Processen er nemlig mindst lige så vigtig som målet. ”Det lyder lidt Gandhi-agtigt, men hvis vi ikke arbejder godt sammen om at komme derhen, så kommer vi ikke derhen. Hvis ledelsen er fuldstændig enig om, hvad der skal gøres, men de ikke involverer medarbejdere og mellemledere og giver dem respekt og anerkendelse i, at forandringer er svære, og de derfor gerne vil lytte, kan man som top-ledelse glemme at lykkes med forandringerne,” siger Hanne Moltke og fortsætter: ”Det sker for ofte, at når topledelsen endelig er færdig med at tale strategi, synes de, det skal hastes igennem. Men hvordan processen planlægges, er lige så vigtigt, så det dygtigste, man kan gøre, er, at tænke processen igennem og fokusere på lige dele information og involvering af de relevante deltagere. Er man for hurtig, bliver tiden strategiens fjende.”
Hanne Moltke medvirker også i denne måneds udgave af podcasten F5 Focus, som du kan lytte til her.
Plads til at forandre
Det betyder, at mellemlederne skal vide, hvordan processen kommer til at se ud, for hvis mellemlederne ikke føler sig trygge i den, kan de ikke eksekvere og heller ikke skabe en god proces for medarbejderne. Og samtidig skal man også give dem plads til at eksekvere forandringerne. ”Hvis man som mellemleder forventes at skulle forandre en række processer, bliver topledelsen også nødt til at skrue ned for de andre forventninger – eller acceptere, at der er brug for ekstra ressourcer i en periode. Det nytter ikke noget, at mellemlederne skal nå de samme høje mål, for det kan de ikke, samtidig med at de skal implementere nye tiltag,” siger Hanne Moltke.
Og så skal man bruge det, som hedder strategisk tøven. Uanset om man sidder i toppen eller er mellemleder. ”Det er meget vigtigt, at man lige overvejer, om man nu har fået det hele med. Nogle gange kan ledere have en tendens til at tage en beslutning med det samme, men det kloge er at tænke ”rundt om grisen” – er der noget vi har glemt?”, siger hun og tilføjer: ”For hver gang vi tager en beslutning, vælger vi jo noget fra.”
En udfordring er ofte, at dem, der har været involveret i forandringsprocessen fra starten, er så klar til at trykke på knappen, at de glemmer, at der også er medarbejdere, der skal kunne se sig selv i det. Det er derfor, at man bliver nødt til at involvere folk undervejs – hvis man kan. For der er selvfølgelig også områder, hvor ledelsen ikke kan fortælle, hvad der sker. Det kunne være, hvis produktionen skal flyttes til Kina, eller der er en fusion på vej, som kommer til at udløse en stor fyringsrunde.
”Løsningen er at fortælle det, som man kan, og så planlægge grundigt, hvilken proces der skal ligge efter, at det er meldt ud, så også det kan foregå ordentligt,” siger Hanne Moltke og fortsætter: ”Der skal laves en procesplan til den dag, hvor man detonerer bomben. Der skal sættes møder op, tillidsrepræsentanterne og mellemlederne skal involveres, og man skal kunne svare på de spørgsmål, som medarbejderne stiller. Egentlig er det ret enkelt, men det sker for ofte, at man tænker på det for sent.” Og det kan ende i store problemer, forklarer hun. Den utryghed, som medarbejderne vil opleve, sætter nemlig tilliden i fare.
I denne måneds udgave af podcasten F5 Focus kan du høre Hanne Moltke fortælle om planlægningens paradoks, og hvorfor og hvordan tilliden kan lide et knæk, hvis man ikke planlægger forandringerne ordentligt. Lyt med her.