Britisk modefirma har hacket en strikkemaskine og vil nu udrydde overproduktion og konceptet udsalg
Butikshylder landet over bugner i øjeblikket af modeproducenters lidt for store ambitioner for sidste års kollektioner.
Udsalgsmånederne er nemlig et iøjnefaldende godt eksempel på, at modeindustrien ofte rammer langt ved siden af, når det kommer til udbud og efterspørgsel på beklædningsmarkedet.
Men det har det britiske modefirma Unmade måske fundet en god løsning på.
Unmade strikker nemlig trøjer og halstørklæder på bestilling over nettet direkte efter kundernes ønsker – og de efterspurgte varer strikkes først, når kunderne har haft betalingskortet oppe ad lommen.
På den måde undgår virksomheden overproduktion og det voldsomme spild, som resten af beklædningsindustrien kæmper med. Det skriver Politiken.
Strikker som en 3D printer
Sidste sommer gjorde virksomheden bag Unmade, Knyttan, sig bemærket, da de rejste omkring 20 millioner i seed funding til at vende bunden i vejret på beklædningsindustrien.
Det gjorde de ved at udvikle en ny software til den klassiske, industrielle strikkemaskine, så maskinen nu kan kommunikerer direkte med brugeren over internettet og automatisk strikke den bestilte vare.
Stifterne bag Knyttan og Unmade, Ben Alun-Jones, Kirsty Emery og Hal Watts mødte hinanden på The Royal College of Art i London. De har i udgangspunktet “bare” parret en industriel strikkemaskine med 3D printer-teknologi.
“Lyset gik op for os, da vi indså, at den industrielle strikkemaskine kunne laves om til noget, der nærmede sig mere en 3D-printer for tøj. Den store barriere for os var softwaren. Ved at tage den gamle teknologi og udvikle den fra bunden påny, kan vi nu bruge disse strikkemaskiner, som ingen før har gjort det” sagde Hal Watts til branchemediet Business of Fashion, da de lancerede produktet sidste sommer.
Nu er den revolutionerede strikkemaskninen trådet og strikker løs til modekunderne online.
Unmade er primært onlinebaseret, men man kan besøge virksomheden i deres fysiske butik på Floral Street i det centrale London. Her kan man også kan få et kig på strikkemaskine, der efter sigende kan strikke et halstørklæde på 40 minutter og en sweater på en time i enten Merino-uld eller cashmere.
Når strikkemaskinen har gjort sit arbejde sættes de forskellige tekstildele sammen, af firmaets skræddere til en unik sweater til en pris af ca 2.000 kr.
Ønsker at disrupte beklædningsindustrien
Knyttan og Unmades tre stiftere sigter mod at disrupte beklædningsindustrien med deres nyopfundne digitale produktionssystem. Måden hvorpå maskinerne styres eliminerer flere træge processer i industriens traditionelle produktionskæde.
Industrielle strikkemaskiner er traditionelt set komplicerede at programmere. Det led sidder der normalt en højtuddannet tekniker og styrer, selv strik til en simpel sweater kan tage timer at programmere, skriver Business of Fashion.
Unmades strikkesystem eliminerer dette led, og bytter dyre teknikere ud med software. Processen er digitaliseret og det er brugeren, der i sidste ende sidder og trækker i snorene. Det resulterer ifølge Business of Fashion i at Unmade i sidste ende kan producere 1000 unikke produkter til den samme pris, som man tidligere skulle bestille 1000 ens produkter.
Unik forretningsmodel
Unmades fordelagtige nye forretningsmodel jager altså også gamle spøgelser i en hårdt trængt modebranche på flugt.
På Unmades website kan kunderne gå ind og customize deres produkt ved selv at vælge form, mønster og farver. De kan desuden selv sidde ved deres hjemmeskærm og justere mønstrene på en swearter eller et halstørklæde, som modeller poserer i. På den måde kan de se, hvordan produktet kommer til at se ud i virkeligheden, inden de trykker “køb”. Og produkterne sælges før produktionen sættes i gang.
Forretningsmodellen eliminerer ikke bare gigantiske lagre med overproducerede varer, den eliminerer samtidig den økonomiske træge start, mange nystartede modefirmaer kæmper med, da de traditionelt set skal betale for produktionen af kollektionerne til producenterne, før de kan sælge varerne videre og få betaling fra kunderne, skriver Business of Fashion.
Vi taler altså hverken om slow- eller fast fashion, der lægger sig i hver deres ende af spektret mellem unikke beklædningsgenstande og masseproducerede metervarer. Unmade sælger hurtig-producerede unikke produkter, hvor køberen selv er med i processen fra første klik med musen.