Studie: Hellere en psykopat end en passiv leder

14. November 2018

Hos danske virksomheder såvel som i medierne fokuseres der ofte på faren ved chefer med psykopatiske træk. Ifølge svensk forskning bør man dog i højere grad frygte den uengagerede leder, der gennem sin passivitet er langt mere skadelig for arbejdspladsen.

I årevis har landets chefgange været et populært sted at rette fokus, når man har skullet udpege de 2-3% af den danske befolkning, der går under betegnelsen psykopater – eller på fagsprog dyssocial personlighedsforstyrrelse.

Inden for ledelsesfaget bærer op mod hver tiende chef efter sigende rundt på psykopatiske træk, og de foruroligende tal hjælpes godt på vej af det faktum, at adskillige danskere ofte har travlt med at stemple deres upopulære chef som psykopat.

Den stadig øgede fokus på psykopater i chefstolene skyldes ikke overraskende, at de færreste har lyst til at arbejde under en opfarende, utilregnelig og manipulerende leder. Men ifølge tre svenske forskere findes der faktisk en både overset og udbredt cheftype, der, lidt fortegnet, er endnu værre end psykopaten.

”Når vi ser på destruktivt lederskab, så er den mest udbredte ledertype faktisk den passive leder. Normalt, når man tænker på destruktivt lederskab, så tænker man på den narcissistiske eller psykopatiske chef, men vores undersøgelse, såvel som andre studier, har vist, at dén destruktive leder, som folk oftest ser i deres dagligdag, er den passive leder”, forklarer svenske Maria Fors Brandebo, der har en doktorgrad i psykologi og som hovedsageligt forsker i destruktivt lederskab, tillid og jobtilfredshed.

Sammen med Sofia Nilsson og Gerry Larsson har Maria Fors Brandebo skrevet bogen Destruktivt Ledarskap, der på baggrund af en lang række medarbejder-interviews ser nærmere på den uengagerede og passive leder, der muligvis kan virke harmløs, men som oftest er til stor skade for virksomheden.

Det skyldes ikke blot, at den ansvarsløse chef efterlader en frustrerende mangel på ledelse, men også at vedkommende ubevidst slår sammenhængskraften i stykker blandt medarbejderne.

Stress avler passivitet

Ifølge den svenske psykolog og forfatter, der også underviser på universitetet i Karlstad, så er den passive leder ikke kun den mest udbredte ledertype blandt de destruktive chefer, men også et stigende problem der ofte forårsages af stress.

”Jeg har aldrig mødt nogen, som ikke har oplevet passiv ledelse på deres arbejdsplads. Kigger man på arbejdsmarkedet i disse år, så er det ofte præget af stress. Mange personer er stressede og har for meget at lave, og det gør sig også gældende for mange ledere. De har pludselig ikke tid til at være en god chef, fordi de har så meget at se til. Det resulterer ofte i, at de bliver passive og dermed ikke har tid til at vise interesse for deres medarbejdere eller tage styringen. De bliver passive på grund af de arbejdssituationer, vi sætter os selv i, og dermed er vi alle med til at skabe disse passive og destruktive ledere”, siger hun.

Maria Fors Brandebo peger på, at konsekvenserne ved en passiv ledelsesstil primært er, at det hurtigt bliver frustrerende at arbejde under en passiv leder, da det byder på usikkerhed. Som medarbejder ved man ikke, hvem der har ansvar for hvad, eller hvad der skal ske fremadrettet. Det gør, at der hurtigt skabes mange konflikter på arbejdspladsen. Af samme grund vil der også hurtigt opstå små ledere i arbejdsgrupperne, der forsøger at tage kontrollen, når chefen ikke er til stede. Derfor går en passiv ledelsesstil ikke kun ud over medarbejderne, men også effektiviteten og dermed virksomhedens resultater.

Chef med skyklapper

I de fleste tilfælde er den passive leder ikke selv klar over sin passive ledelsesstil, der oftest forårsages af et stigende arbejdspres eller bunder i chefens eget passive væsen.

”Når de ser på deres egen ledelsesstil, så ved de ikke, at de opfattes som en passiv leder. De kan heller ikke selv få øje på, hvor ødelæggende deres ledelsesstil faktisk er. Dette kommer bag på mange chefer. De føler, at de kan stole på deres medarbejdere, at de kan uddele ansvar og at de ansatte arbejder rigtig godt sammen og ikke har behov for chefens tilstedeværelse. ’Jeg stoler på dem og lader dem gøre deres arbejde, uden at jeg blander mig’, tænker mange ledere, men for medarbejderne virker det i stedet som om, at chefen er ligeglad og fraværende”, mener Maria Fors Brandebo.

Kun de færreste chefer vælger bevidst at påtage sig rollen som passiv leder, og for dem bør det være en forholdsvis nem opgave at omlægge deres ledelsesstil. Det er straks sværere for de ledere, der enten er presset ud i passivitet eller bærer det i deres personlighed.

Alligevel peger Maria Fors Brandebo på, at det bør være muligt for de fleste passive chefer at ændre på den skadelige ledelsesfacon. Det kræver dog initiativ fra både chefen og medarbejderne og særligt sidstnævnte må på banen, hvis ens passive leder går rundt med skyklapper.

”Arbejder man under en passiv chef, så er det vigtigt, at man giver feedback, da han eller hun muligvis ikke er klar over, at vedkommende er en passiv leder. Af samme grund skal man også tænke meget over, hvordan man henvender sig til sin leder, ligesom man skal kunne præsentere konkrete eksempler”, fastslår Maria Fors Brandebo og forklarer, at det herefter er chefen, der bliver nødt til at arbejde med sig selv for at ændre på de giftige arbejdsforhold, som vedkommende har skabt for sine medarbejdere.

Psykopater skaber sammenhold

Den svenske forskning, der har udmøntet sig i bogen Destruktivt Ledarskap, bringer interessant nyt til de senere års fokus på psykopater i chefstillinger. I undersøgelsen har Maria Fors Brandebo dog i mindre grad valgt at beskæftige sig med psykopati og har i stedet fokuseret på begrebet active destructive leadership, som en aktiv – men ligeledes skadelig – modpol til den passive leder.

Ifølge Maria Fors Brandebo er den aktivt destruktive leder ofte arrogant og ubehagelig, ligesom vedkommende kan finde på at straffe sine medarbejderne eller undertrykke andre for at få sin vilje. Alt sammen personlighedstræk vi også kender fra psykopaten, men på trods af at denne cheftype aktivt vælger en destruerende ledelsesstil, så mener Maria Fors Brandebo, at den passive leder kan føre større skade med sig.

”Active destructive leadership har ikke ligeså negativ påvirkning som passiv ledelse. Det skyldes, at når man på en arbejdsplads har en aktiv destruktiv leder, så er det muligt for medarbejderne at stå sammen overfor lederen og skabe en stærk sammenhængskraft, hvor man føler, at man er glad for sit arbejde og sine kolleger, og sammen hader chefen. På den måde kan en aktiv destruktiv leder gøre en arbejdsgruppe stærkere, da de på den måde får en fælles fjende at bekæmpe, fortæller Maria Fors Brandebo og uddyber:

”Når man har en passiv leder, så forholder det sig stik modsat. Det splitter gruppen. Man har ikke støtten fra sine kolleger, fordi der er skabt en masse medarbejderkonflikter på grund af den passive ledelse. Der opstår frustrationer og grupperinger, man bliver sure på hinanden og det resulterer i sidste ende i stress. Derfor er det på lang sigt vanskeligt at opretholde en funktionel arbejdsgruppe, når man har en passiv leder”, understreger hun.

Den ideelle chef skal være en rollemodel

”Som leder er mange udmærket klar over, at de ikke har tid til deres medarbejdere, men de tænker, at det nok skal gå, da de jo når i mål med deres arbejdsopgaver. Chefen indser dog ikke, at det påvirker medarbejderne på en meget negativ facon. Derfor er det nødvendigt, at de bliver klar over dette problem, og at de tager sig tid til deres medarbejdere. Det kræver, at de prioriterer anderledes og kigger i deres kalender og tænker: ’hvordan kan jeg skabe mere tid til at være en tilstedeværende chef?’”, siger hun.

Maria Fors Brandebo forklarer videre, at vejen til en sund ledelsesstil og en velfungerende arbejdsplads går gennem vedvarende dialog mellem leder og medarbejder.

”Det er afgørende, at man taler med sine medarbejdere for at høre, hvordan de klarer deres arbejdsopgaver og for at sikre sig, at de forstår, at chefens fravær ikke handler om, at man er ligeglad med dem, men at man er optaget af andre ting. Det er meget vigtigt, at ens ansatte forstår ens hensigter”, lyder det.

Samtidig skal der på arbejdspladsen være plads til, at chefen rent faktisk får mulighed for at agere som chef og tage ansvar, ligesom man som leder løbende bør reflektere over sit lederskab.

Lykkes det at gøre op med den passive ledelse på en arbejdsplads, så peger Maria Fors Brandebo på, at man bør stræbe efter developmental leadership, der ifølge hende er den ideelle ledelsesform og er baseret på tre aspekter af positiv ledelse.

”Man skal først og fremmest være en rollemodel. Man kan ikke stille krav til sine ansatte, hvis man ikke selv kan leve op til disse krav. Dernæst skal man være hensynsfuld. Der er ingen, der ønsker en chef, der ikke tager hensyn. Man skal bekymre sig om sine ansatte og ønske, at de klarer sig godt og har det godt. Sidst men ikke mindst skal man også være i stand til at inspirere og motivere ens medarbejdere og skabe muligheder for dem,” understreger Maria Fors Brandebo, der også fremhæver tålmodighed som en ledelsesmæssig dyd.

Nils Würtzenfeld

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser