Kendte økonomibosser fra dansk erhvervsliv var invitereret, da CFO Insights 2018 blev afholdt af studerende sidst i maj. Her gav de en række tips til, hvordan du som økonomichef positionerer dig bedst indenfor et felt i hastig forandring.
Et lyshav i orange og lilla farver fra projektørerne over scenen bevæger sig rundt i rummet. Det er nu, rockstjernerne træder ind på scenen – økonomibosserne.
Vi er på Hotel Marriot i København, der dannede rammerne for konferencen CFO Insights 2018 sidst i maj – en fagkonference for økonomichefer. Over 40 fagstærke talere, 500 økonomichefer og cirka 50 studerende deltog. I alt ni paneldebatter fordelt over en hel dag gav de deltagende gæster viden og indsigt i fremtidens bud på en økonomichef (CFO – Chief Financial Officer).
Studieduo fik idéen
Den traditionelle tanke om økonomichefen er stærkt udfordret i kraft af ny teknologi og smarte regnskabsløsninger. Og det er netop den tendens, som skaberne bag konferencen har reageret på.
”Økonomifunktionen har den iboende risiko, at den hele tiden prøver at effektivisere sig selv. Og vi lever i en tid, hvor den kan ende med at automatisere sig selv ihjel. Derfor synes vi, at CFO’ens fremtid er en sindsygt vigtig omend overset debat, som vi derfor nu har besluttet at tage op”, forklarer Andreas Broby, der er medstifter af konferencen.
Idéen til konferencen er opstået hos duoen Andreas Broby og Kristoffer Lundberg, der begge studerer på Copenhagen Business School i København. Ifølge Andreas Broby er konferencen blevet en øjenåbner for et felt af fagpersoner, der gemmer på et uforløst potentiale.
”Oprindeligt havde vi et ønske om at lave en simpel konference og få lidt erfaring med det. Men så kiggede vi nærmere på, hvad vi var oppe imod. Vi opdagede, at konferencer ofte er sindsygt kedelige, når det gælder økonomichefer”, fortæller Andreas Broby.
Han og kompagnonen Kristoffer Lundberg har senere fået støtte af studerende fra Copenhagen Business School, Københavns Universitet, Aalborg Universitet og DTU. Sammen har de sat sig for at skrælle de kedelige lag fra og give den vanlige konferencetanke et friskt tvist.
”Vores konference skal skabe værdi for deltagerne. De skal blive inspireret, en smule provokeret, og vigtigst af alt – lære noget, de kan tage med hjem og bruge i deres hverdag. Når talerne er på scenen til CFO Insights, skal de derfor være indstillet på, at de er her for at dele ud af deres viden – 100 procent”, siger han.
Blik for en ny generation af talenter
De godt 50 studerende fik mulighed for at snakke med flere af nøglepersonerne under konferencen. Og netop det håber Andreas Broby har gjort konferencen til en forfriskende oplevelse for økonomicheferne.
”Vi håber, at vi med denne konference har været med til at tilføre deltagerne et indblik i den nye generation. Men måske kan konferencen også være et forum for, at CFO’erne kan se, hvordan fremtiden ser ud. De kan få mulighed for at reflektere over, hvilke talenter, vi kan se i fremtiden”.
Iblandt de mere end 40 talere var blandt andre nuværende og tidligere økonomichefer fra Mærsk, Scandinavian Tobacco Group, Chr. Hansen, Nordic Tankers, Saxo Bank og TV2. De gav alle råd og refleksioner på, hvordan man aktivt kan bruge sin position som økonomichef. Her kommer en sammenfatning af deres bedste pointer.
Økonomibossernes tips til succes
1 – Gå efter bestyrelsesposter, gerne i mindre virksomheder
De danske C20-virksomheder dækker over ca. 80-100 bestyrelsesposter, anslår rekrutteringsbureauet Odgers Berndtson.
”Men i de mindre virksomhedsledelser er der også gode muligheder for personlig udvikling, hvis man som CFO går med bestyrelsesdrømme. Jo mindre virksomheden er, desto tættere kommer man på driften og den praktiske erfaringsmulighed”, lød det indledende fra Michael Frederiksen, partner i Odgers Berndtson.
Jakob Stausholm, tidligere CFO i Mærsk, lagde vægt på, at bestyrelsesposter ikke skal vælges ud fra et økonomisk motiv.
”Bestyrelsesopgaven bør ikke være en drøm, hvis det gøres med penge for øje. Bestyrelsesarbejde er et spørgsmål om personlig udvikling. Direktørjobbet kan være præget af skyklapper og et stramt fokus. Bestyrelsen kan være et sikkert rum, hvor der er plads til det bredere perspektiv og flere vurderinger”, forklarede Jakob Stausholm.
2 – Lav en grundig risikovurdering, før du hopper ombord
Ifølge Sisse Fjeldsted Rasmussen, CFO i Scandinavian Tobacco Group, er det vigtigt, at man som ambitiøs CFO giver sig tid til at træffe den rette beslutning.
”Det giver mening at sige nej, men også at hjælpe hinanden og foreslå andre til en rolle, du måske bliver tilbudt. Lav en ordentlig risikovurdering af den virksomhed, du er i dialog med om en bestyrelsespost. Det er vigtigt, at du har tiltro til, at direktionen rent faktisk kan løfte opgaven”, sagde hun.
3 – Kend samtiden og dens tendenser
Henriette Schütze, der er CFO i redderiet Nordic Tankers, lagde stor vægt på den tid, økonomichefer befinder sig i netop nu.
”Vær tro mod den, du er. Det er vigtigt for at følge din personlige vej som CFO. CFO’en skal altid være i kontakt med udefrakommende udvikling og den risikovurdering, der ligger i udviklingen. Det er vigtigt, at nutidens CFO også er en storyteller. At hun eller han kan fortælle, hvor vi er på vej hen. Vi bliver overvældet med data i dag. CFO’en vil i fremtiden få en stadig vigtigere rolle i at vurdere, hvilke data, der er vigtige, og hvilke, der kan kastes bort”, sagde Henriette Schütze og tilføjede:
”Kravene til CFO har ikke ændret sig, det har prioriteterne”.
4 – Både menneskelig og økonomisk balance tæller
Søren Westh Lonning, CFO i Chr. Hansen, anser rollen som økonomichef som en slags wingman for topdirektøren. Som CFO skal man være klar til at assistere direktøren eller tage over. Han værdsætter synlig ledelse og har oplevet, hvor vigtigt det er at engagere og motivere de ansatte.
”Vi er gået fra en transformationstid til en mere vækstagenda. Vi vil vokse 5-10 procent om året. Derfor handler det mere om prioritering og allokering af ressourcer nu.
Ifølge Steen Blaafalk, der er CFO i Saxo Bank med en fortid i Danske Bank, er det vitalt, at man som CFO har flair for at simulere virksomhedens bevægelser og pengestrømme. For ham har valget om at tage en master givet ham bedre værktøjer til at løse CFO-rollen.
5 – Vær opmærksom på udsving i din virksomhed – også de negative
Peter Normann er CFO i TV2 og har en lang karriere indenfor det danske medielandskab, blandt andet med en fortid hos Egmont og JP/Politikens Hus. Hans rolle i TV2 fraviger fra de øvrige økonomichefers, idet han skal balancere TV2 kommercielle hensyn med kanalens sidestillede rolle som public-service-udbyder. Ifølge ham er det super vigtigt, at man som CFO får oplysninger i tide – gode såvel som negative.
”En ’dårlig dag’ for mig er, når noget overrasker mig negativt. Når jeg ikke bliver holdt opdateret på udviklingen, og ting pludselig kommer ind sent, uden jeg har kunne forholde mig til dem”, lød det fra Peter Normann.
Han anbefaler, at man som CFO konstant sørger for at holde sig ajour med eventuelle udsving i virksomheder, så man løbende kan foretage damage-control eller justeringer.