da
da
sv

Styr uden om de dårlige mandlige chefer.

3 min

Der er alt for mange dårlige mandlige chefer som får jobbene i stedet for dygtige kvinder. Tomas Chamorro-Premuzic har skrevet “Why do so many incompetent men become leaders” , og her får vi den virkelige forklaring på, hvorfor der ikke er ligestilling.

“Why do so many incompetent men become leaders? (and how to fix it) er ganske enkelt en af årets bedste ledelsesbøger. Den fik seks stjerner af mig i Børsen i marts 2019. Det er sjældent, at man som boganmelder bliver overrasket på dette niveau.

Forfatteren med det funky navn, Tomas Chamorro-Premuzic, ser nærmere på manglen på kvindelige leder på alle niveauer. Og det er ikke den sædvanlige vinkel med, at kvinderne bliver overset, fravalgt og hvad der ellers er af undskyldninger. Problemet ligger et helt andet sted. Der er alt for mange mænd, der ikke egner sig til at være ledere, som får tjansen med at stå i spidsen for andre.

Det er et stort problem. 65 procent af alle amerikanere vil hellere have en ny chef end en lønforhøjelse. Der er ingen grund til at tro, det er anderledes i Danmark. Forklaringerne kan være en anden i vores kultur. I USA er det den stærke leder, som tager beslutningerne, som bliver anset for at være bedre end den leder, som beder om at få indspark og inddrager medarbejderne i beslutningerne. Det bliver set som en svaghed og dårlig ledelse. I Danmark vil inddragende ledelse ikke blive opfattet som et svaghedstegn. I vores kultur kan en leder sagtens trække på medarbejderne uden, det er tegn på uduelighed.

Desværre går det ofte galt i rekrutteringsfasen. Alt for tit er det den forkerte, som får jobbet som chef. Store egoer, karisma og selvtillid er noget, som tæller på plussiden, når en ny leder skal udpeges. Tre egenskaber som kan være positive som leder. Sådan er det bare ikke altid.  Disse egenskaber kan skygge over manglende lederkvalifikationer, og derfor går det galt.

Og det kan være endnu værre, hvis lederen har psykopatiske egenskaber og derfor kan skade en afdeling eller en virksomhed voldsomt.

Ledere med for meget selvtillid tager forkerte beslutninger, og det kan få dramatiske konsekvenser. Den tidligere britiske premierminister David Cameron var helt sikker på, at briterne ville forblive i EU, da spørgsmålet blev sendt til afstemning i 2016. Tre år efter er der endnu ikke fundet en løsning. Især briterne har haft tre meget smertefulde år, hvor slagsmålene i Underhuset har bølget frem og tilbage.

For at undgå de uduelige mandlige chefer er det vigtigere at vurdere personlighed og de personlige egenskaber og ikke udelukkende holde et snævert fokus på tidligere resultater. Det er bare ikke så nemt. Det kræver længere tid end bare korte jobsamtaler.

Why do so many incompetent men become leaders?
Tomas Chamorro-Premuzic
Harvard Business Review Press
240 sider
14,99 pund