Hvis din arbejdsplads skal være blandt de bedste, er tillid nøglen. For har medarbejderne tillid til ledelsen, bliver de automatisk tryggere og gladere – og det fører til effektivitet. Men det kræver klar kommunikation og ærlighed at opnå det, siger ekspert i den gode arbejdsplads.
”Den bedste opskrift på effektivitet er et trygt og tillidsfuldt arbejdsmiljø. Men det er jo nemt at sige, for hvordan opnår man lige det,” spørger Liselotte Jensen retorisk.
Liselotte Jensen er direktør for ’Great Place to Work’ i Danmark – en organisation, som både certificerer de bedste arbejdspladser og rådgiver arbejdspladser i at få en kultur, som medarbejdere og ledere trives i.
Organisationen arbejder blandt andet med arbejdspladskultur og medarbejderengagement og har igennem en årrække målt på, hvorfor og hvordan medarbejdere trives. Og derfor ved hun også, hvad der skal til for at skabe tillid til en ledelse. ”Tillid opstår, når medarbejdere har en opfattelse af, at ledelsen er troværdig. Tillid kommer også, når ledelsen viser medarbejderne respekt, og medarbejderne føler, at ting foregår retfærdigt – altså at ledelsen er fair. Som resultat bliver medarbejderne motiverede, og når de bliver det, bliver de mere effektive,” forklarer Liselotte Jensen.
Skal man bryde det ned på mikrostatements, viser undersøgelser fra Great Place to Work, at troværdige ledere informerer, påskønner og giver en rimelig løn. ”Skal man endnu tættere på, betyder det også noget, at ledelsen stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde uden at kigge dem over skulderen. I den sammenhæng er det i øvrigt vigtigt, at ledelsen så også viser, at den anerkender, at der er plads til at begå fejl,” siger Liselotte Jensen og fortsætter: ”Skal man tage den en tand længere, virker det meget motiverende, hvis lederen også giver medarbejderne en høj grad af frihed til at udføre deres opgaver.”
Liselotte Jensen er klar over, at ordet tillid både kan føles fluffy og klichéfyldt. Så for at pointere, hvorfor det er så vigtigt i et effektivitetsperspektiv, forklarer hun det i modsætninger: ”Det modsatte af tillid er frygt. Hvis du arbejder i et frygtmiljø, er du ikke effektiv. Et frygtmiljø er destruktivt, demotiverende og gør, at medarbejderne ikke tør fortælle, at de har begået fejl.”
Husk feedbacken
En anden ingrediens i den suppedas, vi kalder effektivitet, er klare retningslinjer og forventninger fra ledelsens side. ”Medarbejderne kan jo ikke møde på arbejde og lave hvad som helst, og du kan som leder ikke bare forvente, at de ved det. Der skal være et støtteben her fra ledelsen, som skal komme med nogle klare forventninger, så der er noget at arbejde op ad,” forklarer Liselotte Jensen: ”Som leder skal du følge det op med at vise påskønnelse og give feedback. For når vi taler om et motiverende arbejdsmiljø contra et frygtmiljø, er det allermest stressende, hvis man ikke ved, om lederen er tilfreds med ens arbejde.”
Great Place to Work så dagens lys i USA i 1984. En dag blev en arbejdsmarkedsjournalist med smag for historier om kapitalismens udnyttelse af medarbejdere kontaktet af et forlag, som udfordrede ham til at skrive en bog om, hvad der kendetegner en god arbejdsplads. Gennem en række interviews blev det til Great Place to Work; en organisation dedikeret til den gode arbejdsplads, og her snart 40 år efter, er det nu som dengang de nordiske virksomheder, der scorer højest på Great Place to Work’s årlige virksomhedsbarometer.
Liselotte Jensen pointerer dog, at det ikke betyder, at vi her i Norden har frikort til at hvile på laurbærrene. Eksempelvis fremhæver hun, at den kritik, der ses mest blandt skandinaverne, går på, at ledelsen ikke er god nok til at stille opgaver eller koordinere ressourcerne på arbejdspladsen, ligesom medarbejderne synes, at tværfagligt samarbejde og en travl ledelse kan volde problemer. ”Og det er jo ting, som kan give problemer på en arbejdsplads, selvom der i udgangspunktet er tillid mellem medarbejdere og ledelse,” siger Liselotte Jensen og tilføjer:
”Så igen – det er nemmere sagt end gjort, for tillid er jo også noget, som man gør sig fortjent til. Derfor er løsningen for lederen klar kommunikation. Og så må du endelig aldrig love noget, som du ikke kan holde. Det er præcis det, som får medarbejderne til at miste tilliden og blive ineffektive.”