Watson er skrumpet gevaldigt i størrelse siden Jeopardy-dagene, og nu kan han snart være i din iPhone – og alle andre steder
Vi kender ham som en blålig globus på en skærm, som fejer sine modstandere af banen i Jeopardy. Men supercomputeren Watson har været igennem en kæmpe forvandling og vil snart være klar til at indtage vores liv, arbejde og smartphones.
I Jeopardy-dagene vejede verdens klogeste computer 27 tons inklusiv køling. I dag optager Watson plads svarende til tre pizzabakker. Samtidig er han blevet klogere. Det fortæller Anders Quitzau, der er innovationschef hos IBM i Danmark.
“Behovet for noget som Watson er opstået på grund af den stærkt øgede mængde ustruktureret information, som er tilgængelig i dag. Watson er en teknologi, som forstår og kan fortolke ustruktureret data, og som kan underbygge sit ræsonnement med de mest sandsynlige svar,” forklarer Anders Quitzau.
Måden Watson adskiller sig fra andre lignende teknologier er særligt gennem systemets sproglige intelligens. Computeren hører bogstavelig talt, hvad du siger, og svarer derefter.
“Det er et system, som man skal kunne bruge intuitivt. Watson kan faktisk vurdere dit ekspertise-niveau og svare i samme jargon. Og han kan vurdere dit humør ud fra dit ordvalg,” siger Anders Quitzau.
Mini-Watsons til alle
Anders Quitzau har svært ved at se begrænsninger for IBM-opfindelsen. Og han forestiller sig, at Watson en dag vil være en del af vores naturlige interaktion med teknologi.
“Man kan allerede bruge Watson fra en iPhone i dag, men det kan sagtens blive mere integreret, og det er også den vej, jeg tror, det vil gå,” siger IBM-chefen.
Han fortæller, at IBM i øjeblikket arbejder på at komprimere teknologien endnu mere. Det skal gøres ved at udvikle chips, der efterligner en hjernes struktur.
“Teknologien bag Watson er meget processorkrævende, og derfor kører den som en cloud-service i dag. Men om få år vil vi have ‘a brain in a box’. Hvis vi skal have indbygget Watson i telefoner og biler, skal det hele gerne kunne processeres på stedet og ikke bare i skyen.”
Læs også: Forsker: Robotter skaber jalousi på arbejdspladsen
Derudover gør IBM meget ud af at skabe et åbent udviklermiljø omkring Watson, så tredjeparter kan få lov at bruge Watson via API’er.
“Vi har indgået et stort strategisk samarbejde med Apple. Men skyen understøtter i virkeligheden alle platforme,” siger Anders Quitzau.
Men der skal trods alt stadig laves nogle justeringer før Siri eventuelt kan gå på pension og blive erstattet af Watson, og i øjeblikket er der ikke konkrete planer om en udskiftning.
“I Siri og Google ligger der jo en særlig forretningsplatform bagved, og den ligger ikke i Watson i dag, så det ville være op til Apple at skabe det,” siger IBM-chefen.
Watson skal lære dansk inden 2017
Før vi får rigtig glæde af Watson herhjemme, skal han dog først have en dansk opdatering.
“Watson er baseret på sprog, og lige nu fungerer teknologien selvfølgelig først og fremmest på engelsk, men også på portugisisk, spansk, japansk og til dels på kinesisk. Men jeg forventer, at vi har Watson på dansk inden for et par år eller tidligere, hvis en stor kunde ønsker det,” siger Anders Quitzau.
Og det bliver en supercomputer med et ganske godt sprogøre, vi kommer til at se. Watson kan nemlig forstå 94 procent af alle samtaler på sit modersmål. Det lyder måske ikke af så meget, men når man tager in mente, at vi mennesker faktisk kun er på 96 procent, så er det ganske godt.
Job-tyv?
Watson er sprogbaseret, intelligent og kan overskue kæmpestore mængder data. Spørgsmålet er dermed om Watson ikke kunne komme til at stjæle jobs fra akademikere og andre videnstunge fagligheder? Det kan være tilfældet, mener Anders Quitzau. Men han er alligevel ikke så bekymret.
“Kunstig intelligens vil komme til at blive et helt nyt paradigme, ligesom den industrielle revolution var det. Det er klart, at det vil gøre vores arbejde langt mere effektivt. Men med digitaliseringen var der jo også lige pludselig en masse typografer, som skulle finde sig et andet job,” siger Anders Quitzau. Han uddyber:
“Der kommer også til at opstå en helt masse nye forretningsmuligheder og dermed en masse nye jobs. For eksempel ser vi nu en udvikling inden for personalized medicine baseret på din individuelle DNA-profil, sygdomhistorik og mere. Det vil medføre store ændringer og et helt nyt produktions-setup inden for farma-branchen og sundhedssektoren. Den slags vil der kommer meget mere af i fremtiden, så der vil stadig være brug for mennesker. Man skal også huske, at Watson er meget neutral, så der vil stadig være brug for mennesker til at vurdere og træffe de endelige beslutninger,” siger Anders Quitzau.
Det koster, hvis du vil bruge Watson
Watson bruges i dag i 17 forskellige brancher, men han har særligt vundet indpas i sundhedsvæsenet. Han hjælper læger med at stille kræftdiagnoser, men også i farmaceutisk forskning er Watsons klæbehjerne en gave, når tusindvis af forskningsartikler skal gennemtrawles. Derudover hjælper han myndighederne i Singapore med borgerservice.
“Det er et stort teknologiskifte, som vil give fordele inden for rigtig mange områder. Allerede nu gør Watson det muligt at stille diagnoser langt hurtigere inden for sundhedsområdet,” siger Anders Quitzau og peger på offentlig forvaltning som et andet område, hvor Watson kan komme til sin ret.
Læs også: 5G baner vejen for selvkørende biler og industrirobotter
Direkte adspurgt fortæller Anders Quitzau, at Watson har et ‘kæmpe’ forretningspotentiale for IBM.
“Vi opbygger et helt økosystem omkring en forretningsmodel. Der er flere forskellige modeller, men en typisk model er, at det koster applikationsudviklere en vis procentdel af den merværdi til applikationen, som Watson tilfører. Måske omkring 30 procent,” siger han.