Hvis du virkelig skal have noget fra hånden, er en fjern alpehytte eller en lystyacht ikke et dårligt sted at starte. Et helt nyt marked er opstået omkring fænomenet ‘workation’
Engang var kontoret det eneste sted at opholde sig, når man skulle have noget fra hånden.
Det har ændret sig de seneste år, hvor såkaldte coworking spaces er begyndt at skyde op som paddehatte i næsten alle krea-kulturelle storbyer verden over. Samtidig er livsstilen som digital nomade begyndt at blive et mere udbredt alternativ til traditionelle karriereveje.
Det er i krydsfeltet mellem de to fænomener, at man finder kontorfællesskabet 2.0. Arbejde skal ligne ferie, og ferie skal ligne arbejde, synes tankegangen at være. Bare spørg tyske Karsten Knorr, som står bag Coboat: En yacht med satellit-internet, hvor man kan leje sig ind i alt fra en uge til en måned for at arbejde på sine projekter.
“Vi ser coworking og vores egen rolle som værende en innovationsplatform. Det handler om at bringe de rigtige folk sammen og at tage dem ud af deres gængse rammer, ud på en båd, hvor de er tæt på naturen og væk fra distraktioner. På den måde kan de begynde at samarbejde, tænke anderledes og interagere,” siger Karsten Knorr, der har en lang karriere som it-entreprenør bag sig.
Jordomrejse blev til digital yacht
Coboat startede på idéplan for godt et år siden. Karsten Knorr havde i forvejen planlagt, at han ville investere i en yacht og sejle jorden rundt. Men over et par øl på en strand i Thailand udviklede idéen med båden sig.
“Jeg arbejdede på et kontorfællesskab ved navn Kohub på Koh Lanta og opdagede, at der var den her nye bevægelse af folk som rejste rundt og arbejdede online. Så jeg kombinerede i virkeligheden bare de to ting,” fortæller Karsten Knorr.
I løbet af kort tid havde han en overtalt en gammel kammerat fra Tyskland til at blive medstifter i Coboat. Og snart efter sejlede båden sin jomfrurejse fra Maldiverne til Phuket i Thailand. Ombord var 10 digitale nomader.
“Når man samler de rigtige folk, så opstår idéer og ting sker. Der blev både skabt nye virksomheder og udvekslet gode idéer på den tur,” fortæller Karsten Knorr fra sin midlertidige havn i Phuket.
Coworking er blevet big business
Coboat er bestemt ikke et enkeltstående fænomen. Det beskriver tyske Christoph Fahle i et indlæg på Medium. Han er stifter af det berømte Berlin-kontorfællesskab Betahaus, og ville for nylig arrangere sin egen ‘workation’ for venner og bekendte.
“Det gik op for mig, at det ikke kun var vores lejr, som solgte godt. Den slags arbejdsferier og retreats er generelt på en massiv fremmarch. I hvert eneste hjørne af kloden ser det ud til, at folk er i gang med at arrangere midlertidige ‘workations’ rettet mod digitale entreprenører, digitale nomader og startups. Kombination af coworking, coliving og ferie ser ud til at ramme et sweetspot blandt de digitale indfødte,” skriver han.
Ifølge Christoph Fahle kan de nye arbejdsferier klassificeres ud fra tre forskellige skabeloner. Der er den midlertidige getaway, hvor en gruppe på 10 til 30 personer holder ferie sammen i en til to uger ligesom Coboat. Der er programmer, som kører året rundt med skiftende lokationer, hvor man kan booke sig ind til en måned ad gangen. Og så er der de faste steder som leverer infrastruktur i form af coworking space, logi og sociale aktiviteter.
LÆS OGSÅ: Kontorer hører fortiden til
Den tyske iværksætter har lavet en uformel optælling af de forskellige tilbud og er nået frem til, at der i skrivende stund er omkring 25 på markedet. Blandt de mest kendte er DNX Camp, Remoteyear og Hacker’s Paradise. Men et fænomen ved navn Roam er også på stærk fremmarch. Roam beskriver sig selv som et ‘hjem på abonnementsbasis’. Det betyder, at medlemmer kan flytte frit rundt mellem alle firmaets entreprenør-hjem verden over for en pris på 1600 dollars pr måned. I skrivende stund er der kun filialer i Miami, Madrid og på Bali. Men steder som London og Buenos Aires er i støbeskeen.
Dansk lejr giver netværk
Du behøver dog hverken at tale engelsk eller have tegnet et abonnement, hvis du går og drømmer og at holde arbejdsferie i samme villa som andre iværksættere. Virksomheden Refuga har nemlig specialiseret sig i det danske marked for workations og har allerede taget forskellige grupper med til Spanien, Marokko og Thailand.
Nikolaj Astrup Madsen står bag virksomheden. Han er digital nomade og har ingen fast bopæl. På en knasende Skype-forbindelse fra Brunei fortæller han, hvordan han fik idéen til at skabe Refuga.
“Det startede lidt ved et tilfælde. I 2012 flyttede jeg til Kina med min kæreste og havde ikke noget netværk inden for min branche, online marketing. Så jeg tænkte, at jeg ville prøve at gøre noget mere proaktivt for at opbygge et netværk,” siger han.
Nikolaj Astrup Madsen skrev et indlæg på sin personlige blog, om at han ville leje et hus i udlandet, hvor man kunne komme og arbejde med ham.
“Jeg havde forventet, at fem af mine bekendte ville tage med,” siger han,
“Men det spredte sig og blev meget hurtigt større, og indenfor en uge, havde mere end 20 personer tilmeldt sig.”
Siden dengang er Refuga blevet mere end bare en hobby. Firmaet er endda gået skridtet videre og har arrangeret ture med bjergbestigning i Rusland og Tanzania.
“Jeg havde ikke de store visioner omkring det til at starte med. Det skulle være lidt ligesom en blanding af ferie og arbejde, som også kunne give lidt netværk. Siden har det vist sig, at det fungerer rigtig godt at bringe danskere sammen, fordi det giver så meget på netværkskontoen. Vi har også lavet internationale ture, og det kan også sagtens fungere, men fordi miljøet for startups og iværksætteri er mindre i Danmark, så giver det bedre mening.”
Ifølge Nikolaj Astrup Madsen svinger det ret meget, hvad folk forventer at få ud af deres arbejdsferie. Nogle tager afsted for at have strategiske diskussioner med deres teams, mens andre bare vil fokusere benhårdt på at launche en hjemmeside uden at have for mange distraktioner. Andre igen er fokuseret på det sociale aspekt. Derfor bliver programmet også tilrettelagt, så der er tid til at lære hinanden at kende gennem forskellige ekskursioner og aktiviteter, men samtidig ro til at arbejde. Det er også grunden til, at turene altid går til afsidesliggende destinationer. Der skal ikke være så meget, der kan stjæle opmærksomheden udover arbejde og de forhåbentligt kommende venner.
Moores lov gælder også coworking
Det er ikke særligt mange år siden, at coworking-begrebet første gang så dagens lys. Hvem, der lancerede det, er nok en smule uvist, men på Wikipedia går æren til Brad Neuberg. Han stiftede ‘Hat Factory’ i San Francisco i 2005 med henblik på at give ensomme programmører og freelancere et sted at arbejde fra. Siden dengang har fænomenet spredt sig til hele verden – inklusiv Danmark. København kan efterhånden prale af en hær af kontorfællesskaber. Store som små. DARE2mansion og Founders House tilbyder coworking målrettet ambitiøse startups, men der er også kontorhoteller rettet mod små, kreative virksomheder. Faktisk har coworking udviklet sig så meget det seneste årti, at det anslåes, at antallet kontorpladser fordobles hvert år. Coworking er altså overgået til Moores lov. Men måske kun i kort tid. Branchen var nemlig samlet til en stor konference på Bali i februar, og her var konsensus, at coworking 2.0 vil blive en konkurrencepræget affære.
“Det er ikke længere nok at være et ‘coworking space’,” skriver arrangør Steve Munroe, der ejer et kontorfællesskab på Bali, i et indlæg på Facebook.
“Som markedet modnes, vil coworking spaces, der ikke definerer og kommunikerer deres værdi og mission klart, ikke kunne overleve. Hvis du prøver at konkurrere på pris eller ‘den smukkeste lokation’ er du ligeledes i fare. Før eller siden vil der komme en konkurrent, der er billigere eller smukkere. Vær den autentiske udgave af dig selv,” forklarer han.
Steve Munroe og hans Coworkingspace Hubud på Bali differentierer blandt andet sig selv på at dyrke såkaldt ‘cogiving’.
Idéen er, at de digitale nomader, der kommer forbi kontorfællesskabet skal give noget tilbage til lokalbefolkningen på den indonesiske ø. Derfor arrangerer og faciliterer Steve Munroe, at de unge ofte it-kyndige coworkere hjælper balinesiske virksomheder og organisationer.
Bliv en del af en subkultur
Eric van den Broek ejer et kontorfællesskab i Paris og er medstifter af Copass, som udover at arrangere arbejdslejre også sælger et ‘pas’, der gælder til mere end 500 coworking spaces i 65 forskellige lande. Det giver frihed til at flytte fra arbejdsfællesskab til arbejdsfælleskab. Ordningen har i skrivende stund 10.000 medlemmer. Han mener, at vi kun har set begyndelsen på en helt ny måde at arbejde på. Før var vi tvunget til at sidde på et kontor, men med digitaliseringen og den øgede andel af freelance-arbejdskraft giver det ikke længere mening.
“Coworking vil blive endnu mere fragmenteret og delt op i mindre underkategorier. Coworking startede som et urbant fænomen, fordi det var der, freelancerne og entreprenørerne opholdt sig. Men som coworking begynder at blive mainstream, begynder folk at udforske de forskellige muligheder, som arbejdsformen kan tilbyde. Hvorfor ikke arbejde fra en trope-ø som Koh Lanta? Hvorfor ikke lave coworking for forældre med børn ligesom CoworkCrèche?,” skriver han i en mail til Magasinet F5.
“Hvis vi kan arbejde alle steder i verden, hvorfor så ikke gøre det smukke steder – enten engang imellem eller for altid? Nu hvor folk er ved at blive klar over fænomenet, så kan du samle communites steder, hvor man aldrig havde troet det før. Coworking i fremtiden kommer til at handle om at tage nye koncepter til nye steder med nye folk.”
Nye arbejdsformer = nye ferier
Tyske Christoph Fahle mener, at det er naturligt at feriens rolle også ændrer sig, når nu arbejdet ændrer sig. En digital nomade, der rejser fra coworking space til coworking space, vil derfor have mindre behov for at dase ved stranden i en uge sammenlignet med den typiske 9-17-lønmodtager.
“Selvom man har en fleksibel hverdag som digital nomade eller entreprenør, så tror jeg alligevel, at man kan mangle tid og sindsro. Det kan være rigtig svært at skabe dybe relationer eller tænke grundigt over noget i det miljø. Løsningen kan være at stikke af fra rutinerne og skabe plads og ro ved at tage på en coworking-lejr uden for din hverdag.”
Han er godt klar over, at hele debatten kan lyde som det glade vandvid for folk med et ganske almindeligt job. Ikke desto mindre er den helt reel for en større og større gruppe vesterlændinge.
“Uden for denne boble tror folk, at vi er sindssyge. Dem som ikke er involveret i coworking eller livsstilen som digitale nomade har svært ved at forstå, hvorfor vi investerer tid og penge i at rejse til en smuk ferie-destination for at arbejde i stedet for at slappe af. Men der er gode grunde til at ændre din ferie til noget mere meningsfyldt end ‘bare’ at hænge ud ved stranden, ikke sandt?”
Alle bliver mere fleksible
Eric van den Broek fra Copass vurderer, at de fleste af os snart vil tage på workations. Ikke permanent, men som en ny måde at lade op på arbejdsmæssigt.
“Antallet af folk som vælger at arbejde fra eksotiske steder en måned hvert år vil stige. Jeg kan sagtens se en fremtid for mig, hvor freelancere, entreprenører og også almindelige ansatte vil arbejde væk fra deres hjem en måned om året og blive inspireret, møde nye mennesker eller bare nyde bedre vejr. Når vi laver workations i Copass-regi, så er de fleste deltagere ikke digitale nomader, men folk som har forpligtelser derhjemme. De har børn, familier og venner, som de gerne vil være i nærheden af. De er ikke bare backpackere med en laptop. Og det er her det helt store potentiale er.”
Imens flere og flere forretningsidéer skyder op omkring coworking 2.0 og konkurrencen bliver hårdere, så sejler Coboat videre uden den store økonomiske gevinst for øje. Katamaranen med plads til 24 personer er nemlig ikke en forretning. Som Karsten Knorr forklarer, så har både han og hans kompagnon allerede tjent nok til resten af deres liv. Nu handler det i stedet om at give tilbage til Moder Jord og miljøet af kreative iværksættere.
“Vi tror på, at folk er på vej til at blive mere uafhængige og fleksible. Der er ikke længere to forskellige dele af livet; ingen work/life-balance. I stedet vil man som individ forfølge det, man brænder for i hvert eneste aspekt af tilværelsen,” siger han.
Coboat sejler videre i de sydøstasiatiske farvande hen over foråret, men til sommer lægger båden til kaj i Barcelona.