Talenter skal sidde på skødet af chefen

13. April 2016

Talenter skal ikke være tilskuere fra sidelinjen. De skal arbejde på det vigtige – gerne i tæt kontakt med deres daglige leder

Talenter er hotte. Hver fredag bliver de hyldet i bedste sendetid på DR og vejledt af kapaciteter som Remee og Thomas Blachman.

På samme måde foregår der hvert eneste år et lignende talentshow blandt Danmarks førende virksomheder, som alle kappes om studerende med de flotteste snit og mest sprøde CV’er.

Men mens virksomhederne sætter hårdt ind i selve talent-rekrutteringen, så halter det gevaldigt, når det kommer til den efterfølgende sparring og træning i det daglige. Alt for ofte må talenterne nemlig se langt efter erhvervslivets svar på den erfarne Blachman-type. I stedet får de nyansatte unge lov til at komme på talentkurser og -programmer. Det lyder måske fornemt, men i virkeligheden er initiativerne meget ofte spild af både tid og penge.

Det mener Martin Darré, der er seniorkonsulent og partner i strategibureauet Resonans og forfatter til bogen ‘Strategisk talentudvikling’. Han forklarer, at der hvert år spildes mange ressourcer på gulvet i danske virksomheder grundet en ufokuseret talent-indsats.

“De største talenter skal ind og arbejde med forretningen og kunderne,” siger han.

“Men traditionelt set er talentudvikling forankret i HR-afdelingen, fordi man tænker, at der kan man noget med at udvikle mennesker. Men der er for lidt forretning dér, til at det har nogen betydning, og alt for ofte ender talenter med at blive sendt på forskellige kurser og forløb, som ikke er forankret i virkeligheden.”

Lederen skal være coach
De seneste år er der kommet fokus på vigtigheden af, at arbejdspladsens ledere påtager sig rollen som mentor for talenterne. Dette fænomen kaldes ‘leader led development’.

En undersøgelse fra Harvard Business viser dog, at det kun er 18% af de adspurgte virksomheder i USA, der følger op på, om ledende medarbejdere tager ansvar for talentudviklingen. Herhjemme er andelen ikke højere, vurderer Martin Darré. Tal fra England viser samtidig, at det kun er 8 procent af senior-lederne, som mener, at deres virksomhed har en effektiv talentudvikling af kommende ledere.

Et whitepaper fra McKinsey peger ligesom Martin Darré på et forkert fokus som en af de væsentligste årsager til manglende gevinst i talentudviklingen.
“På den ene side kan der være værdi i et eksternt træningsprogram (ofte i et universitets-lignende miljø), som tillader deltagerne at træde tilbage og undslippe dagligdagens krav. På den anden side opfanger og husker de fleste voksne kun omkring 10 procent af, hvad de hører i klasseundervisning, selv ved meget basal træning. I modsætning opfanges næsten to-tredjedele ved at lære i praktiske sammenhænge. Derudover, lige meget hvor talentfuld vedkommende er, er det svært at overføre de stærkeste oplevelser fra eksterne kurser og forløb til ændret adfærd på frontlinjerne i virksomheden,” vurderes det i McKinsey-rapporten.

Fra talent til top 100
Mads Weng Gade er et af ledertalenterne, som har haft stor glæde af en fokuseret indsats omkring hans udvikling. Han startede som økonom i DONG Energy i 2004 efter sit studie på Copenhagen Business School. I dag er han Senior Director og chef for Strategy, Financial Forecasts & Analyses i DONG Olie & Gas i en alder af 37 år. I 2014 blev han udvalgt som et af de 100 største erhvervstalenter herhjemme af Berlingske Business.

Mads Weng Gade forklarer, at talentudviklingen hos DONG følger to forskellige spor; på den ene side er der en række programmer, som bliver tilbudt til talenter på forskellige stadier i deres karriere, og på den anden side er der et vedvarende fokus på udvikling i selve jobbet.

“Den direkte leder er med til at holde et fokus på individets udviklingsområder. Er der noget, der skal understøttes af yderligere kursusforløb internt eller eksternt? Skal vedkommende udfordres på nogle nye måder? Måske skal han have lov at præsentere mere? Den slags arbejder vi hele tiden med gennem en såkaldt ‘performance development dialogue’,” siger han.

Mads Weng Gade forklarer, at det ikke kun handler om at udvikle på medarbejderne for udviklingens egen skyld. Det kommer også virksomheden til gode, når medarbejderne har fokus på at blive dygtigere.

“Det er enormt vigtigt for den enkelte medarbejder at få sat nogle gode mål og finde ind til kernen i det, man laver. Det mener jeg er en opgave, som lederen skal være med til at løse, så man giver den enkelte mulighed for at lave noget spændende, udvikle sig og have noget ejerskab i forhold til opgaverne,” siger DONG-direktøren.

Kurser kan være farlige
Leader-led development eller ‘on the job training’. Lige meget hvilket udtryk man bruger, så er det noget, som Martin Darré kan stå inde for. Når det derimod kommer til eksterne kurser, så er han langt mere skeptisk og mener, at det ligefrem kan være ‘farligt’ at sende udvalgte medarbejdere afsted på specielle talentkurser.

“Talentforløb medfører en form for ‘programtænkning’, hvor man vedtager, at der er en start og en slutning. Og det er ekstremt farligt, fordi vi igangsætter nogle forventninger med sådan et forløb. Og bagefter står der så et talent, som ikke modtager nogen form for opmærksomhed længere, og samtidig er der sjældent et nyt job, de kan rykke over i. ‘Er jeg ikke et talent længere?’, tænker de.”

Han uddyber:

“Det er banalt, men som virksomhed bliver man nødt til at spørge sig selv, hvad formålet med talentudvikling er. Hvis det bare handler om talentudvikling for talentudviklingens skyld, så kan man lige så godt lade være,” siger han.

Skal sidde på skødet af chefen
I stedet for at talentudvikling foregår i et program, så bør det være en integreret del af virksomhedens strategi, forklarer Martin Darré. Han påpeger, at talentudvikling som mål i sig selv ikke er fremmende for virksomheden. Men kan talentudvikling og udvikling af virksomhed, strategi og ledelse forenes, så har man lige pludselig fat i noget, som giver et udbytte for alle parter.

“Hvis man rent faktisk mener, at de her talenter er så dygtige, så skal de også have lov til at være et sted, hvor de kan skabe resultater og være med til at udvikle forretningen. Så begynder det at være interessant. Men det er desværre de færreste talentprogrammer, som lever op til det krav,” siger han.

“Når jeg taler om lederdrevet talentudvikling, så handler det om, at ledelsessystemet også er kernemålgruppen – ikke kun talenterne. Hvis man vil flytte organisationen, så er det vigtigt, at der sker en udvikling begge veje. Der skal være nogen, som kan komme og udfordre det bestående, og hvem kan være bedre til det, end talenter som kommer og ser på alt med friske øjne?”

Selvom det er let at forestille sig ledelsesgangenes ronkedorer blive irriteret over nysgerrige talenter med disruption på dagsordenen, så mener Martin Darré ikke, at det bør være en undskyldning, der kan komme i vejen for ‘Leader-led development’.

“Det handler om klassisk forandringsledelse. Hvis virksomheden vil et bestemt sted hen, så må man udvælge de folk, der er opgaven voksen. Så hvis nu ‘Peter’ er den upædagogiske type, som muligvis ikke vil bidrage, så går vi uden om ham,” lyder det fra Martin Darré.

Talentforløb gav smag på mere
Mads Weng Gade er på linje med Martin Darré, når det kommer til vigtigheden af, at lederne tager et aktivt ansvar for at udvikle medarbejderne. Men han mener dog alligevel, at man i DONG har gavn af eksterne talentforløb.

Udover den kontinuerlige ‘on the job training’, har man nemlig tre forløb for særligt talentfulde ledere og specialister. De hedder Columbus, Apollo og Galaxy. Det var Columbus-forløbet, som forberedte og inspirerede Mads Weng Gade til at gå ledervejen.

“Fælles for programmerne er det, at ens egen leder er meget involveret, også selvom man er tilknyttet en ekstern coach,” siger han.

“Når jeg har haft nogle af mine egne ledere afsted på de her forløb, har jeg også været med inde over og haft en dialog om, hvilke indsatsområder den enkelte har. Undervejs og efter er der også en 360 graders evaluering.”

For nyligt har Mads Weng Gade selv været igennem Galaxy-programmet, som er rettet mod senior-ledere på øverste niveau. Han forklarer, at DONGs topledelse spillede en vigtig rolle i det forløb.

“Det stærke ved det program var, at vi havde en enormt stor opbakning fra vores øverste ledelse gennem hele forløbet. Det vil sige, at vi faktisk kørte cases direkte med vores CEO’er og CFO’er i de forskellige afdelinger, og Henrik Poulsen var der til at indlede programmet (direktør i DONG Energy, red). Der var en stor attention på det, og samtidig var det noget, som kunne bryde siloer ned og skabe netværk i en meget stor virksomhed med forskellige forretningsområder,” slår han fast.

Martin Darré mener, at DONG’s Columbus-program gør mange ting rigtigt, når det kommer til talentudvikling. 

“Deltagerne skal blandt andet skal drive strategiske projekter med udgangspunkt i et forretningsmæssigt behov. På den måde er det et godt eksempel på en meget enkelt måde at sætte mere fokus på forretningen og koble det til talenternes mål for udvikling,” vurderer han.

Martin Darré fremhæver desuden DONG som et eksempel på en virksomhed, hvor lederne tager ansvar for talentudviklingen.

“DONG har opbygget en talentudviklingskultur blandt lederne i organisationen, hvor det at udvælge, udvikle og fastholde talenter mere og mere er blevet fundet afgørende. Det smitter af på deres evne til at udvikle både talenter og forretning,” siger han.

 

Asser Bøggild Christensen

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser