Talentprogrammer er yt. I dag skal talentudvikling være en kontinuerlig proces og en integreret del af organisationens kultur – og man skal erkende, at udvikling kan være ubehageligt.
Hvis talent er fremtidens råstof, skal danske virksomheder oppe sig. Både med at finde, fastholde og ikke mindst udvikle talenter. Så enkelt er budskabet fra to eksperter, der til dagligt arbejder med talenter.
Hvis man vil udvikle et talent, kræver det, at man bryder med de forudbestemte programmer og i stedet for giver talenterne plads til at udvikle sig. Det er ikke længere nok med et toårigt talentprogram og så tro, at talentet er færdigudviklet. I sportens verden siges det, at man bliver et talent, når man har trænet i 10.000 timer. Bliver man i den boldgade, vil et talent efter et toårigt program stadig have et par år tilbage.
Derfor skal talentudvikling i højere grad ses som en løbende proces, hvis det står til Carsten Hvid Larsen, der er chefkonsulent i Incento og har skrevet en ph.d. om talentudvikling og sportspsykologi.
Han er gennem længere tid stødt på en forestilling om, at talent er noget, den enkelte har, og at man som virksomhed bare skal bygge lidt på den enkeltes færdigheder, før talentet er udviklet. Men den strategi har slået fejl, mener han.
“Det handler om at tænke talentudvikling som en integreret del af organisationen og som en del af virksomhedens kultur. Man skal skabe nogle miljøer, rammer og relationer, hvor man hele tiden bygger på talenternes færdigheder,” fortæller han og nævner lederen som den ansvarlige for at udvikle talenterne.
Læs også: Talenter skal sidde på skødet af chefen
Udholdenhed og modstand
Det især de personlige kompetencer, der skal mere fokus på, hvis potentialet skal udfoldes. Ligesom i sportens verden er det centralt at kunne håndtere stress, pres og modgang, i og med at verden udvikler sig hurtigt.
“Modgang er en nødvendig del af udviklingen. Det er ikke noget, man skal frygte. I stedet for skal man lære, hvordan man reagerer, når man møder modstand,” fortæller Carsten Hvid Larsen.
Samme holdning har Ahmet Günes, der i 2012 blev udråbt som et af dansk erhvervslivs største talenter af Berlingske Business, og som står bag Lead the Talent. I hans optik er talenterne ikke nødvendigvis dem med de bedste karakterer. Det er dem med ‘true grit’, som han siger.
“True grit er en kombination af udholdenhed og vedholdenhed. Man skal kunne bide smerten i sig, fordi man ved, at udvikling til tider er ubehageligt. Samtidig skal man have en forståelse for, at det tager lang tid at oparbejde ens styrke,” siger Ahment Günes.
ROI af talentudvikling
En anden ting, der er vigtig for talentudvikling, er, at man ikke kun tænker på det enkelte individ og dets udvikling. Talenter skal ses i forhold til virksomhedens strategi og den værdi, der skal skabes.
“Det handler om konteksten, omgivelserne og i lige så høj grad lederen. Det talentfulde er det, man skaber mellem hinanden, fremfor at det er det enkelte individ. Der er rigtig mange eksempler på, at forkerte omgivelser dræber, mens de rette får talenter til at blomstre,” lyder det fra Ahmet Günes.
Udfordringen ved talentudvikling er ifølge ham, at fokus er rettet mod den personlige udvikling i stedet for på helheden. Det betyder dog ikke, at der ikke skal være fokus på individet, men fokus skal også være på den proces, som virksomheden er i. Derfor bør virksomheder måle på, hvordan talentet har ændret adfærd og skabt forandring, i stedet for kun hvad talentet har lært, mener Ahmet Günes.
Som en sidste udfordring ved talentudvikling peger han på, at virksomheder i dag ikke er gode nok til tænke mangfoldigheden ind i talentarbejde, som ellers styrker innovationskraften. De er heller ikke gode nok til at spotte talenter, fordi det ikke er muligt at sige, hvilke faktorer og styrker talenter har.
“Vi skal acceptere, at vi ikke er i stand til at forudse fremtiden. Hvis ikke man kan slippe den tanke, kommer man til at ramme forkert,” siger Ahmet Günes.
Læs også:
Alle har talent, men ikke for alting
Tidligere DSB-direktør: Det er helt okay at fejle
Vi går glip af alt for meget vækst i Danmark
Foto: Photo by Fredrick Kearney Jr on Unsplash