Virksomheder kan finde inspiration i sportens verden, når de vil styrke deres teams og firmaets konkurrenceevne. Eliteroer Victor Feddersen fortæller hvordan
[fakta_boks_generel_start]
Victor Feddersens 12 trin til team-succes
- Vi har en vision, alle forstår.
- Vi er gode til at sige nej, og vi er enige i, hvad der prioriteres højest.
- Vores ambition er baseret på forhold, vi selv kan gøre noget ved.
- Vi formidler vores ambition, og vi tror på os selv.
- Vi taler med én tunge. Vi kommunikerer alle den samme vision og strategi.
- Vi konfronterer hinanden på den sportslige, faglige kunnen.
- Vi er bevidste om alle vores personligheder
- Vi tror på, at vi selv er vores egen største konkurrenter
- Vi er et team med fælles mål – ikke en gruppe med enslydende mål.
- Vi tror på, at guldet vindes i hverdagen.
- Vi parkerer holdninger, der ikke længere fører til teamets udvikling
- Vi er bevidste om kernen i toppræstationsmønstret.
[fakta_boks_slut]Det olympiske motto er hurtigere – højere – stærkere. Der er hele tiden et mål, der flytter sig. Selvom man måske er blevet verdensmester, kan man stadig forbedre sig. Sådan er det i sportens verden, og sådan er det også i en virksomhed.
Victor Feddersen, en fjerdedel af den originale besætning på Guldfireren, der har vundet både verdensmesterskaber og olympisk guld i roning i letvægtsfirer, fortæller om vejen til toppen i sportens verden, og hvordan denne rejse i grove træk kan overføres til virksomheder.
“Man kan ikke planlægge at blive nummer et, men man kan sandsynliggøre, at det sker. Det at have et vinderteam handler om at vinde. Men om det er en konkurrence mod sig selv og sidste års resultater eller konkurrenterne er her underordnet,” siger Victor Feddersen.
Victor Feddersen var bogstavelig talt ombord, da begrebet ‘guldfireren’ blev skabt i efteråret 1993. Sammen med tre andre, var han efter et hårdt udskillelsesforløb blevet udtaget til at repræsentere Danmark i OL-disciplinen ‘letvægtfireren’. Guldfireren vandt guld under OL i Atlanta i 1996 og fire år senere, forlod Victor Feddersen holdet. Han har har siden taget en række uddannelser. Blandt andet en CBA.
Hverken hardware eller software
Efter sin afsked med Guldfireren har Victor Feddersen reflekteret over, hvordan de fire, der startede holdet tilbage i halvfemserne, på blot tre år blev verdens bedste.
Han sammenligner letvægtsfirerne med en computer for at forklare, hvordan Guldfireren adskilte sig fra konkurrenterne:
“Det er ikke på hardware-siden, vi gjorde en forskel. Vi købte vores udstyr samme sted som alle de andre. Det er heller ikke på software-siden, vi gjorde en forskel. Alle deltagerne vejer det samme. Men vi var anderledes i styresystemet. Vores mindset var det, der gjorde forskellen. Vi turde blive i troen,” siger han.
Han fortsætter kort tid efter med at fortælle, hvad der i sidste ende adskilte Danmark fra Canada, der blev nummer to.
“Aftenen før havde Canada givet hånd på at gå efter guldet. Det havde vi også gjort. Vi havde bare gjort det tre år forinden, og ikke aftenen før,” siger Victor Feddersen.
“Da jeg stoppede i 2000, fortsatte holdet med at vinde. Der havde jeg nok haft lidt højere tanker om mig selv. Det nye hold erstattede den verdensrekord, jeg havde været med til at sætte. De havde udskiftet 25% af holdet,” siger Victor Feddersen.
Men var det så træneren, der gjorde det endelige udslag? Ikke kun. Da Guldfireren skiftede træneren ud, og den tidligere træner, Bent Jensen blev hyret af Canada, vandt Danmark stadig. Bent Jensen har ifølge Victor Feddersen sagt til sit gamle hold, at:
“Jeg kan ikke lave en væddeløbshest ud af et æsel, men jeg kan godt få det til at løbe stærkt.”
Det fælles mål er nøglen
Ifølge Victor Feddersen er en af de allermest afgørende ting for et succesfuldt team, at der er en fælles målsætning, som alle er enige om. Ikke bare delvist, men helt.
“På det første pressemøde, vi skulle holde, blev en del af pressen hængende for at lave interviews med os bagefter. Jeg husker tydeligt, at jeg blev spurgt, om vi havde en kommunikationskonsulent, fordi vi alle svarede ens på spørgsmålene. Og det havde vi ikke. Vi var bare enige om, hvad vores vision var,” siger Victor Feddersen.
Han understreger, at selv små forskelle i målsætningen kan være afgørende. Hvis én har som målsætning at hive en medalje med hjem, en anden har som målsætning, at det er vigtigt at vinde semifinalen, så man kan komme i finalen, og en tredje har som målsætning at være max to sekunder fra vinderen, så har man ikke en fælles målsætning.
“Og da min målsætning var at være max to sekunder fra vinderen, var min målsætning jo faktisk at tabe,” fortæller Victor Feddersen.
Han fortæller desuden, at andre faktorer ligeledes er vigtige. Eksempelvis at der er plads til, at alle har forskellige personligheder i teamet. Desuden er konkurrentanalyse ifølge Victor Feddersen ikke så vigtig, for hvis man begynder at kigge på konkurrenterne, mister man fokus på egne mål.
“Talent kan bringe en langt, men det er teamworket, der sikrer, at man vinder mesterskabet,” siger Victor Feddersen afsluttende.