De er ydmyge, går i sneakers og lader både blazeren og slipset hænge på bøjlen i tøjbutikken. De er fællesskabsorienterede og har internationalt udsyn. Sig velkommen til den næste generation af ledere – de kommer til at ændre verden.
Konferencen TechBBQ har i år samlet 3500 tech-interesserede sjæle til meetups, keynotes, showcases og udstillinger. Omkring 1500 startups deltager desuden i konferencen, der for alvor har fået vokseværk.
Et af de kendte ansigter er det spirende iværksætterfælleskab #CPHFTW’s Managing Director, Michael Bak. Det er også ham, som organiserer den nye Techfestival. Ifølge Michael bliver fremtiden fuld af techvirksomheder, og i spidsen for disse virksomheder står som oftest de iværksætterne, som har skabt dem. Og de er ikke just den type virksomhedsledere, som man ofte associerer med ordet “leder” i dag.
“Der er ingen tvivl om, at dem, der har skabt de her virksomheder, er nogle rigtige technørder. Det er folk, som ikke nødvendigvis begår sig med etablerede ‘erhvervsfolk’ i klassisk forstand. Når vi mødes i vores community, har alle sneaks på, og der er ikke mange blazere iblandt. Slet ingen slips,” fortæller Michael Bak.
Men påklædning er naturligvis ikke det, der udgør en leder. Så hvad er det for adfærd og kompetencer, der i virkeligheden karakteriserer den nye generation af unge spydspidser?
“Man har en mere international edge og et bredere udsyn, når man har skabt en velfungerende tech-virksomhed i dag. Man forstår også meget bedre, at man er en del af og ikke mindst et produkt af et ‘community’. Altså en samling af virksomheder, som har det tilfælles, at de alle sammen brænder for at skabe noget nyt og unikt og komme ud for at ændre verden. Det skaber et helt specielt fællesskab blandt de folk,” siger Michael Bak.
Og det skaber samtidig en ny måde at være virksomhed på. Noget som kun karakteriserer startups – de er nemlig ikke rigide.
“De nye ledere i de nye virksomheder er nogle andre typer, og der hersker slet ikke den samme form for hierarki i disse organisationer. Der bliver skabt værdi på en anden måde, og det er tit noget, der har internationalt og globalt potentiale lige fra begyndelsen,” siger Michael Bak.
Ingen kransekagefigurer
At være en del af det danske startup-fællesskab, også kaldet for økosystemet, er desuden alfa omega for iværksætterne. Det er nemlig præcis det faktum, at de skarpeste techhjerner og deres virksomheder er en del af eksempelvis #CPHFTW, der gør dem til det, de er.
“Jeg tror ikke, man kan finde ret mange flamboyante eller meget profitorienterede iværksættere inden for tech. De er ofte meget ydmyge. De ved godt, at de er et produkt af et stærkt og innovativt miljø. De er blevet hjulpet frem af en teknologisk strømning og et netværk af andre gode folk, og så vil de ofte gerne give en masse tilbage,” siger Michael Bak.
Han fremhæver det nye initiativ ByFounders, som blev præsenteret tirsdag på TechBBQ. Det er en venturefond, der står klar til at uddele 750 millioner kroner til at støtte nye startups.
“Lidt over halvdelen af ByFounders er medlemmer hos #CPHFTW. De er altså også selv iværksættere og ledere af deres egne virksomheder. Det viser ret godt det her med, at man gerne vil give noget tilbage,” siger Michael Bak.
Mere fællesskab, mere mening
Samtidig er iværksættervirksomhederne ofte ikke i skarp konkurrence med hinanden. Tværtimod kan de ind imellem få mere ud af at skabe samarbejder på tværs, hvor man supplerer hinanden – frem for at bruge energi på at stjæle markedsandele, forklarer Michael Bak.
“Det kan godt være, ideerne starter lokalt, men man har i dag nogle teknologiske muligheder, som betyder, at vi ofte ikke rigtigt konkurrerer med hinanden. Der er mange områder, hvor man arbejder indenfor et specifikt felt eller en teknologi, men hvor de enkelte virksomheder faktisk laver noget vidt forskelligt.”
At techiværksættere, og dermed også de kommende ledere i det danske erhvervsliv, er “purpose-driven” er også svært at benægte. For de fleste af dem arbejder fra dag ét med teknologier og idéer, der har potentiale til at ændre spillereglerne i vores samfund.
“De fleste af os vil gerne lave noget nyt. Vi har ikke nogen kopikultur i den her del af verden. Det er mere end kultur, hvor vi gerne vil ændre verden og lave noget, ingen andre har gjort før. Det kan godt nogle gange være for ambitiøst, men omvendt er det noget af det, som jeg synes skaber en helt særlig dynamik. Det er klart, der er masser af penge i tech. Men det er i virkeligheden formålet, der er noget værd. Ikke pengene,” siger Michael Bak.