Hvordan skaber man innovation med tusindvis af medarbejdere, og hvordan får du brugere til din platform. Her er ti bud på, hvordan du får styr på din crowd
Menneskemasserne, crowden, brugerne, borgerne og medarbejderne.
Når du har en stor gruppe menneskers opmærksomhed, kan du skabe rigtig meget værdi, der ikke bare handler om, at dine kunder eller brugere skal have penge op af lommen. Det er tydeligt med eksempler som Airbnb, Uber og den lange hale af koncepter, der er opstået i kølvandet på de store såkaldte platformsvirksomheder.
Vi har kigget på fænomenerne Collaborative Innovation og digitale platforme. Det første handler om at trække innovative ideer og projekter ud af kort sagt alle andre end beboerne i din udviklingsafdeling. Det næste handler om at få dine kunder til at blive leverandører og vice versa, så du kan skabe en stor forretning uden at skulle hyre nye ansatte hver gang, du får flere kunder. Begge koncepter er populære for tiden, men begge kræver også, at du har ualmindeligt godt styr på din flok.
Læs også: Her laver de ansatte, hvad de vil
Vi har samlet en håndfuld eksperter og et panel af erfarne professionelle til at komme med ti gode bud til, hvordan man styrer en crowd.
1. Hvor innovativ har du råd til at være?
Alt for mange virksomheder, der inviterer sine medarbejdere eller brugere til at komme med innovative idéer, glemmer, at ideerne skal føres ud i livet, og at det koster. Derfor er det vigtigt fra start at gøre op med sig selv, hvor langt man er klar til at gå, inden man inviterer projektidéerne indenfor døren.
Det mener Jesper Müller-Krogstrup, der er CEO i den digitale idégenereringsplatform Nosco, og som har flere års erfaring med at lave idéudvikling med store virksomheder.
“Hvis man ikke kigger på sig selv, og ikke ved, hvad man kan klare, så fejler man bare,” siger han.
Til gengæld kan man, hvis man er klar over hvorfor man fejler, vende fejlene til noget positivt, forklarer han og fortæller, hvordan Google Waves fejlede bravt på trods af kæmpe investeringer. Konceptet har dog senere bidraget til Google Sheets, som mange bruger den dag idag.
2. Ledelsen skal turde at bakke op
“Det er meget sjældent manglen på gode idéer, der skaber barrierer for innovationen i virksomheder.” Det siger Nicklas Marschall, der er CEO i KMD Venture og network director hos F5. Men hvad er det så, der står i vejen?
Ofte er det ledelsen. For hvis der skal ske innovation i en virksomhed, er det absolut nødvendigt at ledelsen bakker op omkring det.
“Det er helt afgørende, at der er reel ledelsesmæssig opbakning. Ledelsen skal bakke op hele vejen igennem, også hvis man fejler,” siger Annemette Færch, direktør i AMVI Holding.
3. Spørg kunden.. og dig selv
Et spørgsmål er alfa omega, lige meget om du vil lave en Airbnb for hundefrisører, eller du vil skabe en ny innovativ løsning i din virksomhed: Hvad vil dine kunder have? Det er ikke sikkert, at de ved det. Men derfor kan man godt spørge dem alligevel.
Det nemmeste er selvfølgelig, hvis man selv er i målgruppen for produktet. For så er man selv kunden. Men er det ikke tilfældet, kan man komme langt ved bare at stille spørgsmålet til sig selv. For kan man abstrahere fra sin baggrundsviden, er man ofte også selv kunde til sit eget produkt.
“Brug dit eget produkt, så du kan se, hvad der virker,” siger Steffen Hedebrandt
Nogle gange er man dog ikke selv målgruppen. Hvis man laver noget til døve, men man selv har en fin hørelse, kan man aldrig helt sætte sig i målgruppens sted. Derfor er det vigtigt at alliere sig med målgruppen og eventuelt entografer for at forstå sine brugere.
4. Vær gennemsigtig som en mælkekarton
Velkommen til internettet. Det er her, at du kan få adgang til millioner af brugere og deres kloge tanker, gode ideer og andre talenter. Men det er også her, hvor spillereglerne for udbud og efterspørgsel er anderledes end tidligere. For gør du dine kunder til samarbejdspartnere, forventer de også 100 procent gennemsigtighed. Er du dyrere end konkurrenten bliver det opdaget. Tager du for stor en andel af brugernes fortjeneste på fx Uber, så brokker de sig højlydt.
Steffen Hedebrandt sammenligner internettets effekt på erhvervslivet med en mælkekarton: alt, hvad der er værd at vide, skal stå på kartonen. Ellers mister du kundernes tillid og engagement.
“Hvis man ikke er transparent, snyder man kunden,” understreger han.
5. Spænd ben for kreativiteten
Sæt kreative begrænsninger for processen. Rådet er en klassiker indenfor kreativitet. Mennesker er mest opfindsomme, hvis man giver dem en ramme at arbejde indenfor, forklarer Jesper Müller-Krogstup og drager paralleller til 90’ernes dogmefilm. Men begrænsningerne har også en anden fordel.
“Hvis du spørger en gruppe på tolv ledere, hvad de egentlig forstår ved en god idé, så vil de have mange forskellige svar. Det bliver ofte overset, når man starter et forløb i en international virksomhed, hvor medarbejderne skal byde ind med ideer,” siger han. Og er man i en ledelsesgruppe ikke enige om, hvad man gerne vil have ud af en idéproces, så er det af gode grunde også svært at forklare de ansatte, hvad de skal levere.
6. Tal med intetanende mennesker
En platform er som så mange andre produkter et løbende udviklingsprojekt, forklarer Anne Dvinge. Low-Fi justerer løbende på deres platform. Senest ved at give brugerne mulighed for at søge på musik ud fra stemninger frem for genrer. En god og hurtig måde at opdage, hvor dit produkt skal forbedres, er ved at omgive dig med folk, der ikke aner, hvad du laver, forklarer Anne Dvinge,
“Folk der er totalt uvidende om dit projekt vil ofte stille de helt rigtige spørgsmål til nogle af de ting, du selv tager for givet”. For ofte giver nogle ting sig selv, når man har fingrene helt nede i mulden, men kommer man udefra, gør det ikke nødvendigvis, uddyber hun.
7. Test test test test test
Test dine ideer. Og gerne tidligt i processen. Pretotyping, provotyping og diverse andre testredskaber skal tages i brug. Det gælder både, når du skal lancere et platformskoncept og teste, om du skal gå videre med en god idé. Det siger Steffen Hedebrandt, og bliver bakket op af Jesper Müller-Krogstrup. Og samtidig mener begge, skal man ikke være bange for at teste et produkt, der ikke er helt perfekt. Tværtimod.
Spørger man erhvervslivet, er der dog delte meninger om dette. For kundernes tillid bliver sat på spil, hvis de oplever alt for mange fejl i produktet, lyder modargumentet. Men Jesper Müller-Krogstrup holder fast. Ser produktet for perfekt ud fra start, så får man ikke den konstruktive kritik, der er nødvendig.
Læs også: De skulle nok have prøvet det der pretotyping
8.Online er ikke svaret på alt
Selvom virksomheden eller platformen er digital, vil det fysiske møde til enhver tid slå digital kommunikation. Det konkluderer Jesper Müller-Krogstrup.
“Jeg oplever meget ofte, at vi i kærlighed til, at det hele skal deles online, glemmer, at det fysiske møde er stærkt. I min opfattelse kan man ikke samle en masse mennesker online til en lang debat. Det kræver et fysisk møde,” fortæller Jesper Müller-Krogstrup
Og selvom man har digitaliseret idégenereing, produktudvikling eller sin forretning, understreger han, vil der altid være ting, der fungerer præcis som i den analoge verden.
“Folk spørger tit, hvad gør vi så med patenter og rettigheder til idéer, når vi laver crowdsourcet idéudvikling. Dér spørger jeg som regel, hvad plejer i at gøre? Så skal i nok bare gøre det samme her.”
9. Brug triggers
Hvor skal brugeren hjælpes på vej? Hvilke værktøjer er der brug for i de forskellige dele af processen? Hvor skal man forsimple, og hvor kan man godt udvikle mere komplicerede systemer? BJ Fogg er en professor fra Stanford, som er forsker i motivationsteori. Han arbejder med såkaldte triggers.
“Hvis jeg har en gruppe, der allerede er meget interesserede, så må processen gerne være svær, for de skal nok finde ud af det, fordi de virkelig gerne vil have dit produkt. Men det er vigtigt at forstå, hvilken skare man har brug for,” siger Jesper Müller-Krogstrup.
Hvis en potentiel kunde er meget interesseret i dit produkt, skal de derfor nok selv finde frem til det. De skal bare vide, at det findes. Hvis de derimod kun er middelmådigt interesserede, skal der mere til. Så skal det være nemt for dem at navigere, og der skal stilles de værktøjer til rådighed, der er brug for, forklarer han.
10. Start smalt
Start med en udvalgt gruppe. Hvis du udvikler en helt ny platform, er det bedre at henvende sig til en lille gruppe hardcore fans, end en stor gruppe mennesker, som synes dit produkt er middelmådigt. Det er de dedikerede fans, der skaber viral effekt og anbefaler din platform til deres venner, uden du behøver andet end et produkt, der rammer lige ned i deres behov.
“Der er ikke nogen, der husker en gennemsnitlig performance. Den skal være enormt god, hvis man skal lykkes på verdensplan,” siger Steffen Hedebrandt.
For alle virksomheder har en specifik målgruppe.
“Der er ikke nogen, der laver noget til alle i hele verden. Hvis jeg producerer sko, så laver jeg ikke sko til alle med fødder. Og Yamaha laver ikke klaverer til alle, der spiller klaver. Man har stadig en målgruppe,” siger Anne Dvinge.