Claudia Lindby havde været leder i mange år, da hun tog et opgør med kulturen i de danske virksomheder. Der er nemlig brug for at redefinere high performance, så eneste motivation ikke er bundlinjen. Det har hun nu skrevet bogen Align! om.
Align. Direkte oversat betyder det juster. Men det er et af de engelske ord, som er svære at oversætte til dansk. For når du er aligned, er du i balance med dig selv; du lever, som du bør leve – det er det der, som man ikke kan sætte fingeren på, men hvor du ved, at du er lige, hvor du bør være.
For år tilbage havde Claudia Lindby svært ved at finde den følelse i sig selv. Hun havde haft succes som leder i forskellige virksomheder, så på papiret kørte det, men noget føltes forkert. ”Jo bedre, jeg blev til ledelse, des skørere syntes jeg, det var, at vores ledelse var baseret på KPI’er og best practice,” siger hun: ”Jeg skulle lede ud fra nogle kommaer i et regneark, og når tallene var sorte, var det beviset på, at jeg havde styr på min ledelse. Men jo mere jeg kiggede i det regneark, des mindre kunne jeg finde mig selv i det.”
Så Claudia Lindby sagde op uden at have et andet job på hånden, og i 2007 startede hun som selvstændig coach for ledere. I dag redefinerer hun i sin coaching high performance, er netværksdirektør i F5 og er netop udkommet med bogen Align! The Art and Craft of Leading Performance with Ease and Joy.
“Jeg plejede at blive skældt ud for, at jeg sagde, at det også skulle være sjovt at gå på arbejde, men når det hele handler om EBIT, bliver det hurtigt fattigt, for ikke at sige forkert. Vi mennesker lærer bedre, når vi leger, griner og slapper af, og læring er vigtigt. Det samme gælder kreativitet. Når vi forholder os kreativt til ting, gør os det os mentalt fleksible,” siger Claudia Lindby: ”Så jo, det skal være sjovt at gå på arbejde, og vi skal blive ved med at lære, for når vi har det godt med det, vi laver, har vi bedre adgang til os selv. Og det mente jeg som leder, at der skulle være plads til. Faktisk mener jeg, det er selve udgangspunktet for ledelse – hvem du er, når du er dig selv. Det er også den mest ressourcefulde version af dig selv, så start dér.”
Claudia Lindby forklarer, at vi mennesker simpelthen lukker mentalt ned, hvis vi bliver presset for meget. Det gør nemlig, at vi bliver stressede og på vagt overfor vores ledere og kolleger og derfor ikke tør være os selv. Hvis vi omvendt bliver mødt med, at det er godt at være kreativ og at lære – blandt andet igennem at fejle – og at vi er ok som de mennesker, vi er, får vi det bedre på arbejdspladsen. ”Det med at noget skal være sjovt, handler jo om, at det skal være meningsfyldt for dig og give dig energi. Det havde jeg behov for at finde i min karriere, hvor alt var blevet til bundlinje, og det oplever jeg, at rigtig mange andre ledere har brug for,” forklarer Claudia Lindby og fortsætter: ”Det kan godt være, at det med purpose kan lyde lidt langhåret, men vi mennesker er jo dynamiske og komplekse væsner, og vi har udviklet os gennem hundredtusinder år. Evolutionen stopper jo ikke, fordi man skriver en masse managementbøger.”
En base af tillid
For at redefinere high performance og det moderne lederskab skal man kende sig selv, og man skal kende sit team. Vi har alle vores syn på verden og værdier, som er vigtige for os, og for at et team kan ’align’, skal dynamikken mellem teammedlemmerne og lederen gå op i en højere enhed. Når det team så oveni kan spille sammen med andre afdelinger, kunderne og andre interessenter, har man et egentligt performance-team. Det handler ikke bare om kroner og øre, det fungerer på et højere – eller dybere – niveau, siger Claudia Lindby: ”Jeg talte for nylig med en leder, som havde sagt en stor kunde op, fordi kunden drænede teamet. Det skal man turde som leder, fordi man skal give plads til, at teamet kan arbejde bedst muligt.”
Men ligesom en kunde kan dræne et team for energi, kan der også være medlemmer af teamet, som gør det dysfunktionelt. ”Vi ledere tager ofte for givet, at vi kan skabe en kunstig harmoni, og der er tillid nok, fordi vi siger, at medarbejderne kan have tillid til os, og medarbejderne da ser ud til at have det meget godt sammen,” siger Claudia Lindby og tilføjer: ”Men før vi kan noget som helst andet, skal vi sikre os, at der faktisk er en base af tillid. Og så skal man arbejde med tilliden hele tiden, fordi det er den, der giver teamet mulighed for reelt at samarbejde. Ellers opstår der friktion, som er det modsatte af alignment, og det trækker fra i ”performance-ligningen.”
Og her kan du måske genkende Tuckers fase to om Storming. Som leder må du nemlig ikke tage for givet, at et team har tillid til dig og hinanden, selvom det ligner det på overfladen, eller selvom det er sådan lige nu. Små dynamikker og ændringer kan være nok til, at tilliden forsvinder, og så har vi balladen. Men hvad er det for tegn, som du så skal se efter? ”Find ud af, hvem dine medarbejdere er, og hvordan de motiveres. Find ud af, hvordan du motiveres. Ledere og medarbejdere kan hjælpe hinanden med roller og samarbejde og tale om, hvordan I gerne ser det. Performancepotentialet ligger altid i øjeblikket, så det gælder om at kende hinanden så godt, at man kan være til stede og gøre det bedst muligt i den givne situation,” siger Claudia Lindby.
Human data fremfor KPI’er
Hele den originale high performance tankegang i sport og på ledergangene har et hårdt islæt med kolde facts, tal, præstation, ’fiks det’ over sig. Med Claudia Lindbys redefinering får high performance, hvad man kan kalde et blødere eller mere menneskeligt lag. ”Nogen vil kalde det feminint. Men egentlig handler det jo om at have fokus på, hvad der får os til at fungere som mennesker. Det er human data, som har langt større betydning for vores performance end f.eks. en KPI. Vi bør tale om human performance frem for high performance. Og det kan man godt kalde for blødt eller feminint, men uanset hvad, kan du måle tillid i et team lige så faktuelt som tallene på en bundlinje. Det er måske sværere at forholde sig til human data, men det betyder jo ikke, at de ikke er der, eller at de ikke er vigtige. Om tilliden er høj eller lav bliver faktisk afgørende for bundlinjen. Så tingene hænger sammen,” siger Claudia Lindby.
Skal Claudia Lindby give et godt råd til, hvordan man redefinerer sit high performance-team, så er det at tænke i mennesker og tillid fremfor bare at rette KPI’erne til. ”Du skal proaktivt og bevidst arbejde med tilliden som fundamentet for teamet. Det kan lyde fluffy, men signalerne er noget så konkret som manglende spørgelyst og nysgerrighed, bagtaleri, at putte med tingene, men også mindre iøjnefaldende ting som tonefald, manglende øjenkontakt og kropssprog,” siger hun:
”Lægger du mærke til det, skal du tage det seriøst. Hamsterhjulet overtager, hvis vi bare er til stede uden egen agenda, og så kommer vi aldrig til at performe. Men det kræver, at du sætter rammer, giver noget af dig selv, lytter og spørger ind.”
Brug, hvad du har
Kort sagt handler det om at bruge sine menneskelige kompetencer i noget, som man lige gik og troede var så dejligt KPI-konkret. Men det er vigtigt. ”Hvis en medarbejder ikke kan sætte sig i sin kollegas sted, bliver det kollegaens opgave at dække ind der, og så kommer der en dårlig relation. Din ledelsesopgave er at hjælpe med at få den anden til at se det. Du skal møde dem, hvor de er, du skal spørge ind og lytte. Ledere skal tale om tingene, så det giver mening for andre mennesker. Så hvis du har brug for en arketype- eller disc-model til at kunne det, brug det – whatever works,” siger Claudia Lindby og tilføjer: ”Før i tiden holdt jeg selv dundertaler, som jeg syntes var så inspirerende, for derefter at opdage, at jeg havde tabt halvdelen. Du skal have fat i hele holdet.
Hvis du kan tale ind til en medarbejders værdi eller behov, er det godt begyndt, så taler vi begyndende motivation. Det skal du kunne for hele teamet. Og ja, dermed er det at være leder pludselig blevet et meget omfattende job, for vi mennesker er som nævnt dejligt komplekse størrelser. Men det er det, der skal til for at lykkes med moderne performanceledelse.” Og det kan betale sig, mener Claudia Lindby. For det handler om at styrke økosystemet. Også i salgsafdelingen, hvor man måske er glade for KPI’er: ”Det er egentlig ret enkelt. Har man glade medarbejdere, får man glade kunder, og så sælger man mere. Der er ikke noget win loose her, det er kun win win. For man kan ikke sidde i en business unit og optimere for sig selv. Det kræver altid et velfungerende hold af mennesker at performe på et højt plan.”