Efter en tid hvor specialister har hersket på arbejdsmarkedet, vinder generalisterne terræn. De er både mere innovative og hurtigere til at lære.
Hvorfor var det, at Steve Jobs havde så meget succes med Apple? Var det fordi, han var bedre til at kode end Apples dygtigste programmører? Nej. Hans styrke lå i, at han havde mange forskellige kompetencer og så muligheder, hvor andre så begrænsninger.
Sådanne typer er der brug for i fremtiden, hvor teknologien bliver et konkurrenceparameter. Det mener den amerikanske entreprenør og forfatter til bogen “4-timers arbejdsuge”, Tim Ferriss, der på sin blog kommer med fem grunde til, at generalister vinder frem på arbejdsmarkedet.
Blandt andet skriver han, at specialister bruger alt for lang tid på at mestre én færdighed, fordi de forfølger en umulig stræben efter perfektion. For generalister gælder det derimod om at se en hurtig udvikling, der skal kunne måles på kvantespringsbarometret, når de giver sig i kast med at lære nyt. Derfor er det generalister, der kommer hurtigst til magten og er mest innovative.
Forestil dig en generalist, der bruger to år på at lære et fremmedsprog, og en specialist, der har brugt ti år på at lære samme sprog. I sidste ende vil forskellen på deres færdigheder være ret lille.
Så hvem vil du helst satse dine penge på?
Læs også: Microsoft er gået fra ekspert til evighedsstudent
Både generalister og specialister
Selvom der er mange bud på, hvem fremtidens medarbejdere er, har Tim Ferriss måske fat i noget. Han er i hvert fald ikke ene om at fremhæve generalisterne.
VIA University College spurgte sidste år 105 virksomheder om, hvilke kompetencer fremtidens medarbejdere skal have. Svaret var ikke enten specialist eller generalist.
I stedet for, var det både og. Specialist og generalist på en og samme tid, dog med en fordel til generalisten.
“Der er en større efterspørgsel på generalister i dag, fordi verden er blevet så kompleks, at man er nødt til at have en langt større helhedsforståelse. Derfor er det også en udfordring, hvis man ikke har generalistkompetencer i dag,” forklarer Louise Skjoldager Sørensen, der er projektleder på VIA Erhverv Analysen 2016.
Analysen konkludere også, at specialister uden generalistkomptencer kan være en udfordring.
“Det kan være et problem, hvis de ansatte er for fokuserede på faglighed, fordi de så går for langt i løsning af opgaven, hvilket kan medføre en økonomisk belastning,” lyder en af konklusionerne i rapporten.
Derudover viser undersøgelsen, at erhvervslivet efterspørger kompetencer som samarbejde, kommunikationsevner, globalt udsyn og sociale kompetencer.
Hvis du er blevet nysgerrig på at læse Tim Ferriss fem grunde til, at generalisten kommer tilbage, kan du gøre det her.
Læs også:
Organiser virksomheden til innovation
Generationsskifte: Er du klar til en y’er som chef?
Her laver de ansatte, hvad de vil