For at opnå psykologisk tryghed skal vi træne at være uenige, siger Christina Lundsgaard Ottsen, der er psykolog, ph.d. og lektor på CBS, i denne måneds udgave af F5 Focus. Men det kræver også, at vi er bevidste om vores bias – og magt.
Det er efterhånden alment kendt, at diversitet på arbejdspladser og i bestyrelser styrker beslutninger. For det er sundt at få forskellige perspektiver på tingene, så man får trænet sin evne til at være i uenigheder. ”Der er en god dynamik i at samarbejde med folk, der er anderledes end en selv,” siger Christina Lundsgaard Ottsen, der er psykolog, ph.d. og lektor på CBS: ”Hvis der er flere end 70 procent af samme type, så har man behov for mere diversitet for at undgå blinde vinkler. Man bliver nemlig mere åben for at skabe de forandringer, som man har brug for, når man får flere perspektiver ind. Men det kræver, at ledere lytter med et inkluderende mindset.”
Man kan nemlig ikke bare smide nogle ”anderledes” typer ind i en gruppe og tænke, at nu har man diversitet. Vi mennesker er flokdyr og lytter automatisk mest til dem, som vi ligner. ”Vi oplever verden forskelligt afhængig af, hvilken alder, etnicitet, køn, uddan-
nelsesbaggrund og så videre, vi har. Forstår en gruppe at være åben for nye perspektiver, kan man virkelig få noget ud af forskellighed,” forklarer hun.
Når vi er i mindretal i en gruppe, bliver vi mere tilbageholdende. Og oplever vi at blive lukket ned, når vi kommer med vores mening, holder vi op med at sige noget – og dermed ryger det andet perspektiv. Når man som leder oplever sådan en tavshed i gruppen, er det ofte et tegn på, at der ikke er psykologisk tryghed. ”Hvis man som leder vil fremme forskellige synspunkter er man nødt til at øge den psykologiske tryghed. Det kan blandt andet gøres via ’inklusionsnudge,’” siger Christina Lundsgaard Ottsen: ”Det er små ledelsesmæssige greb, der sikrer, at alle får taletid, og at forskellige pointer bliver hørt og spurgt ind til fremfor bare afvist, hvis man er uenig. Men det kommer ikke af sig selv – heller ikke som leder. Det inkluderende mindset skal trænes og vedligeholdes som en muskel.”
Hvad trigger jer
En god måde at træne inklusionsmusklen på er at tale med en person med et helt andet politisk ståsted end dig selv. ”Du skal ikke overbevise personen om, at du har ret, men bruge ledelsesevnen at lytte og så være i en snak, der måske er svær, men som kan ende med at være god, fordi du lærer noget nyt,” siger hun og tilføjer: ”Du kan også ”scanne” dagene, hvor du tænker over, hvornår der var mest friktion, og hvad der skete i situationen. Var det fordi en anden person havde mindre handlerum, havde de en dårlig dag, eller hvad skete der? På den måde bliver du klogere på, hvad der trigger dine kolleger og medarbejdere.”
Men der er også en anden faktor, som gør sig gældende, hvis man vil fremme den psykologiske tryghed – og det er magt. For den magt, som du har – hvad enten den er formel eller uformel – betyder noget for den psykologiske tryghed. Det kan du høre Christina Lundsgaard Ottsen fortælle mere om i podcasten F5 Focus, som du kan lytte til her.