Tror du på (cyber)liv efter døden?

18. May 2016

En række værktøjer vil gøre vores digitale eftermæle så virkelighedstro som muligt, så vi ikke behøver at være væk, bare fordi vi er døde

“Der er 30 millioner døde mennesker på Facebook. Nogle påstår, at der vil være flere døde mennesker end levende på Facebook i 2020.” Sådan starter BBC-dokumentaren, ‘Rest in Pixels’, der undersøger, hvad der sker med vores digitale repræsentationer, efter vi dør.

I den digitale tidsalder bliver vores hverdage dokumenteret som aldrig før. Facebook giver indblik i, hvilke begivenheder vi deltager i, Yelp tegner et kort over vores yndlingsrestauranter, Amazon viser, hvad der står på boghylden, Instagram samler vores visuelle indtryk og udtryk, mens Google Docs samler vores noter, Youtube og Spotify vores musik, og Rejsekortet vores pendlerrutiner. Store dele af vores liv reflekteres gennem vores online færd, og særligt de sociale medier giver fremmede og venner indsigt i mennesket bag profilen.

Men hvad sker der med de utallige konti, når vi dør? Og hvordan kan vi bruge den information, der er samlet sammen over årene til at leve videre digitalt?

Mange tænker ikke over deres digitale arv
I 2015 udarbejdede Landsforeningen Liv&Død rapporten ‘Digital Arv’ i samarbejde med Epinion og Christian Alsted Kvalitativ Markedsindsigt Aps. Rapporten afdækkede, at 71 procent af danskerne ikke har nogle strategier for at sikre deres digitale eftermæle, og at 48 procent ikke ønskede at eksistere på nettet efter deres død. Siden da er “digital arv” blevet buzzword for Liv&Død.

Én mulig strategi for at sikre, at man ikke ‘lever’ videre på internettet, er at udstyre et familiemedlem eller ven med adgangskoder til de mange apps og services, der skal lukkes ned, når du dør. En anden mulighed kunne være at tilmelde sig et slags digitalt testamente – som Googles InActive Account Manager – en service der automatisk sletter indhold som mails og billeder fra dine Google konti, hvis de ligger inaktivt hen i længere tid.

Læs også: Cyber-bedemænd er på fremmarch

De digitale levn kan dog også være med til at lette sorgen for dine efterladte. Nogle vælger at bruge de afdødes Facebookprofil som forum for mindetaler og hilsner. Andre skimmer gamle fotoalbums på Flickr og Instagram for et gensyn med gode tider. Vores sociale tilstedeværelse kan agere gravpladser 2.0. Et sted vi besøger for at mindes de døde, et sted vi føler os tættere på de, der har efterladt os – men det kan vi kun så længe de digitale profiler forbliver aktive.

Det naturlige spørgsmål er derfor: hvad med de 52 procent? Hvad med dem, der ikke bare er ligeglade med deres digitale fodspor eller efterlader beslutningstagen til andre – men dem der aktivt ønsker at leve videre i cyberspace?

Tag afsked med dine egne ord
Nogle gange handler det blot om at kunne sige farvel. Du har ikke nødvendigvis mulighed for at styre dine sidste ord, men du har i det mindste muligheden for at tilrettelægge dine sidste skrevne ord, digitalt.

if i die.org giver dig mulighed for at skrive personlige breve til dine kontakter, som frigives efter din død. Det er den digitale udgave af de konvolutter, mange inkluderer til nære og kære i deres testamenter. If i die.org virker ved, at man skriver en række meddelelser, mens man stadig er i live, der først kan tilgås, når servicen er overbevist om, at afsender er død (det bekræftes gennem en række emails). Herefter låses indholdet op, og ens venner og bekendte modtager din sidste hilsen.

En lignende service tilbydes af DeadSocial. DeadSocial lader brugere skabe meddelelser, videoer og billeder, der lægges klar til at blive publiceret gennem enten Facebook eller Twitter i tilfælde af, at man dør. Brugeren vælger en nær ven eller familiemedlem som digital eksekutor, der har retten til at sætte beskederne i gang. Når man skriver de forskellige indlæg, kan man skemalægge dem. Det er en særlig fordelagtig mulighed for terminale patienter, der har en klar idé om, hvornår de ikke længere er til stede, for selv at kunne sige de ting, de vil sige.

Med DeadSocial kan kommunikationen foregå længe efter dødsfaldet, hvor skemalagte beskeder kan fortsætte langt ud i fremtiden og fejre alt fra fødselsdage til jubilæer. Men DeadSocial har kun det indhold at gøre godt med, som du selv forsyner det med. Andre firmaer er gået skridtet videre og brygger videre på dine sociale profiler med helt nyt indhold, efter du er død og borte.

Digitale avatars holder dit virtuelle jeg i live
“When your heart stops beating, you’ll keep tweeting”. Sådan lyder det fra LivesOn. En app, der giver dit sociale efterliv kunstigt åndedræt og tweeter, som var du stadig i live. LivesOn anvender kunstig intelligens til at analysere din skrivestil og efterligne alt fra, hvad du skriver om, til hvordan du skriver det, og hvornår du poster.

Kort tid inden dets lancering talte Dave Bedford, kreativ partner i Lean Mean Fighting Machine (selskabet bag LivesOn) til det britiske nyhedsmedie The Guardian. Her forklarede han, at app’en allerede under udvikling havde vist sig at dele vandene. “Det forarger nogle, og glæder andre. Forestil dig, at folk begyndte at se det her (LivesOn, red.) som en legitim, lille måde at leve videre på. Cryogenics koster kassen; det her er gratis, og jeg er overbevist om, at det vil fungere bedre end et frossent hoved,” sagde Bedford.

Læs også: Cyborg: Du kan redde verden med din data

Men hvis LivesOn var kontroversiel, er det ingenting sammenlignet med services som Eterni.me og ETER9, der begge er ordspil over ‘eternity’ og ligeledes lover en uendelig digital avatar. Snarere end blot at stille sig tilfredse med et par skrevne ord i ny og næ, tilstræber de to selskaber at skabe en digital kopi af dig, der kan leve videre, mens du er offline – og efter du dør.

Både Eterni.me og ETER9 er på betastadiet, og er derfor ikke tilgængelige for den brede befolkning endnu som fuldendt produkt. Deres formål er dog konkret: at bruge dit digitale fodspor til at efterligne din online opførsel og videreføre den i dit sted.

ETER9 skaber en avatar, der interagerer med et lukket socialt netværk på dine vegne, når du er offline. Jo mere tid du bruger på netværket, desto klogere bliver din virtuelle kopi. Direktøren for ETER9, Henrique Jorge, fortæller IBTimes, at “ETER9 er en form for social interaktion for den nye generation, hvor det er muligt at knytte bånd til både menneskelige brugere og virtuelle skabninger. (…) Du får en udvidelse af dig selv, som lærer at kommunikere for eller med dig,” fortsætter Jorge.

For Henrique Jorge handler det mere om at eksperimentere med kunstig intelligens, end det handler om eksplicit at kuratere folks digitale arv. Eterni.me, der anvender samme typer sociale input og maskinel læring til at skabe et digitalt avatar, har dog et udtalt ønske om at komme i brug efter døden.

Eterni.me skaber et virtuelt jeg, som de efterladte kan interagere med for at mindes de gode tider og lære ting om dig, som de ikke nåede, mens du var i live. Og for at skabe et sorgerum. Det er M.I.T. der står bag Eterni.me, og marketingdirektør for servicen Pallavi Chopra siger om Eterni.me,

“Når nogen går bort, er det eneste, der er tilbage, minder. Og når familie og venner også dør, blegner mindet om personen helt. Vi glemmes.”

For at modvirke denne glemsel, tilbyder Eterni.me et forum, hvor brugere kan uploade vigtige minder i form af tekst, video og billeder. Ved at samtale med Eterni.me, lærer softwaren at efterligne mimik og tale, sådan at avataren til sidst kan varetage dit eftermæle med autencitet. Tanken er, at hvis din personlighed overføres til den digitale sfære, er du aldrig helt død. Du – eller noget der ligner – kan leve videre for evigt.

Læs også: 7 ting du kan gøre for dit internetprivatliv i dag

Digital arv er for arvetagere
Mogens Balling, direktør for Liv&Død, beskriver i radioprogrammet Elektronista foreningens formål som værende at “nedbryde tabuet om døden.” Og det er på mange måder også det, som vores digitale arv gør. Ved at blive konfronteret med de afdødes vedvarende tilstedeværelse, tvinges man til at tage stilling til, hvordan man vil sørge. Man kigger bogstavelig talt den døde i øjnene, hver gang man browser deres sociale profiler.

Mens de digitale mindevægge kan udsættes for hærværk på samme måde som byens mure overmales af graffiti, giver sociale medier i mange tilfælde råderum for en helende sørgeproces. Det viser blandt andet bogen ‘Virtual Afterlives: Grieving the Dead in the Twenty-First Century’, skrevet af Candi K. Cann. Bogen undersøger, hvordan vores sørgeritualer har ændret sig til at inkludere mindetatoveringer, vejsidemarkører og sørgegrupper på internettet.

Cann skriver, at vi ved at sørge gennem internettet forbigår de mere traditionelle kanaler, der begrænser mindetaler til fysiske gravpladser og begravelsesceremonier. Den digitale arv kan således give os direkte adgang til de afdøde nårsomhelst og tilgodese, at vi får udtalt alle de ting, vi ikke nået at sige, mens de var i live.

Død er endnu død, men behøver ikke at være glemt eller borte.

Helene Haugaard

Læs også

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

Har du fundet din praktikplads til næste semester?

F5 er en ung og ambitiøs virksomhed, som stræber efter at være Danmarks foretrukne leverandør indenfor lederudvikling. Vi har gennem de seneste 6 år samlet ca. 2000 ledere fra Danmarks største organisationer til sparring via netværksgrupper, foredrag, konferencer og...

read more
“I et eksternt netværk kan du tale frit”

“I et eksternt netværk kan du tale frit”

Er man som leder medlem af et internt organisationsnetværk, kan det til tider være svært at tale rent ud af posen. Det mener Henriete Siff Thomsen, der er centerleder i Frederikssund Kommune. Hun føler, at der er et andet fortrolighedsrum i hendes netværk hos F5...

read more
“Intimitet er nøglen til lederskab”

“Intimitet er nøglen til lederskab”

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde...

read more

Medlemskaber

Som medlem hos F5 er du altid på forkant med de nyeste trends og tendenser indenfor ledelse og lederudvikling. Vi samler nysgerrige og ambitiøse ledere, der har fokus på personlig udvikling gennem sparring og faglige diskussioner.

Vil du være med i et professionelt ledernetværk eller blot have adgang til alle vores konferencer og foredrag, så bliv klogere på dine muligheder her.

Hent PDF om netværket

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en.

Source - network group

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Få en gratis workbook.

Indtast dine oplysninger og vi sender dig en rabatkode, der giver dig én gratis workbook.

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Er du interesseret i dette kursus?

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag vores eventkalender i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag kursusbeskrivelse i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag netværksbeskrivelsen i din mailindbakke

Source

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Tal med en rådgiver.

Indtast dine oplysninger og vi vil kontakte dig.

Source - counseling

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Indtast dine oplysninger og modtag brochuren om medlemskabet i din mailindbakke

Source - membership PDFs

Tak.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and we will contact you.

Source - counseling

Thank you.

Are you interested in this network group?

Fill out the form and get access to the PDF about the network.

Netværksbeskrivelser

Thank you.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Tak.

Er du interesseret i dette netværk?

Indtast dine oplysninger og få adgang til PDF'en om netværksgruppen.

Netværksbeskrivelser

Tak.