300 startups flytter til Ballerup for at hjælpe Tryg med at udvikle fremtidens forsikringsløsninger
Hvad gør man, når man føler sig gammel og kan mærke fra paladset i Ballerup, at verden forandrer sig omkring én? Man bygger et campus midt i paladset og inviterer 300 friske unge mennesker til at bo der.
Sådan har forsikringsselskabet Tryg i hvert fald gjort det med deres nye co-working space ‘The Camp’. Første oktober slog Tryg dørene op, og i skrivende stund har 130 iværksættere fordelt på 22 startup-virksomheder bidt på.
Men hvad er der i det for Tryg?
Alle brancher er interessante
Det er efterhånden gammelkendt, at forsikringsbranchen står midt i en transformationstid, og hvis ikke de store traditionelle firmaer reagerer selv, så er der andre, der udnytter muligheden.
Trygs egen innovationschef, Michael Juhler-Nøttrup mener, at forsikringsbranchen kan se frem til at blive disruptet inden for de næste fem år, og derfor var det bare med at komme ud med følehornene. Også uden for komfortzonen.
”Det er ikke bare startups inden for forsikring, der er interessant for os. Det er inden for alle brancher. Så når vi laver vores eget co-work space, hvor vi får tiltrukket folk, der er på forkant i deres egen branche, så giver det os et potentiale til at udvikle fremtidens forsikringsløsninger sammen med dem,” forklarer Michael Juhler-Nøttrup.
Læs også: Start up-fælleskab. Ikke plads til associale kapitalister
Og det er en broget flok startup-virksomheder, der har rykket deres mindmaps og laptops ind i de flotte rammer i Ballerup. De interesserer sig for alt lige fra transport til printere og bankoverførsler, men altid med det tilfælles, at de tager udgangspunkt i ny teknologi.
Fremprovokerer kultursammenstød
Det er dog ikke hele sandheden. The Camp er en del af en større bevægelse af innovative arbejdsmiljøer, hvor små nystartede virksomheder samles under samme tag. Det nye er, at det er en stor etableret virksomhed, der står for gildet. Og det hænger ifølge Michael Juhler-Nøttrup sammen med, at man hos Tryg gerne vil skabe et frugtbart sammenstød mellem nye og gamle arbejdskulturer.
”Vi vil også gerne forandre vores interne kultur i Tryg. Vi er på mange måder en god gammel, lidt konservativ virksomhed, og hvis vi skal ændre vores kultur, er det ikke nok at lave nogle smarte interne workshops. Så hvis vi inviterer startups ind i hjertet af vores virksomhed og gør det stort, så får vi en fantastisk mulighed for at interagere med en verden, der er helt anderledes,” siger Michael Juhler-Nøttrup og fortsætter sin analogi.
”Nu har vi fået et helt andet hjerteslag ind i Tryg, som måske er mere fremtidens. Det at facilitere mødet mellem de to kulturer er lige så vigtigt for os som at skabe nye konkrete forretningsløsninger.”
The Camp er etableret i samarbejde med Rainmaking Loft, der har specialiseret sig i at skabe co-working steder for iværksættere. Og det kan man godt se, at de har prøvet før.
Et umage par
For enden af den lange glasgang, der går ud fra Trygs hoveddør lyser et Neon-skilt op i rød og hvid med skriften ”The Camp”. Inden for dørene lyser et stort, vildtbevokset lokale op befolket af hverdagens startup-campister. Der er højt til loftet, designmøbler på gulvet, udsigt til himlen, og omkring sidder de mange startup-teams, som sad de til udstilling bag de mange glasvægge.
Bag en af glasvæggene sidder Christian Visti Larsen med sit hold. Han er grundlægger af og partner i New Banking, der for nyligt fremgik af KPMG’s prestigefyldte liste over de 50 fremadstormende Fintech-virksomheder, der er værd at holde øje med i verden.
For Christian Visti Larsen var det netop de lækre omgivelser i Ballerup, der trak, og ikke så meget at der stod Tryg over hovedindgangen.
”Det havde ikke nogen betydning, da vi valgte det. Men den oplevelse, vi har haft herude har været meget positiv, og Tryg gør virkelig meget for at facilitere kontakter,” siger Christian Visti Larsen.
Se også: “Hvis jeg var en bank ville jeg være bange”
New Banking er ikke en virksomhed, for hvem det ville være naturligt at indgå et samarbejde med Tryg, idet man arbejder med finansiel infrastruktur på baggrund af blockchain-teknologien. Men som Michael Juhler-Nøttrup havde håbet, så har man alligevel fundet et potentielt samarbejdsprojekt.
”Selvom vi aldrig har set Tryg som en potentiel kunde eller samarbejdspartner, så har vi ud fra en af de her arrangementer, de har lavet, fået kontakt med dem, fordi de havde nogle interessante problemstillinger, som vi mener, vi kan løse.”
Risikerer at skabe dovne iværkættere
I tilgift har Tryg også stablet et samarbejde på benene den med deleøkonomiske transportvirksomhed Wuxus. Tryg og Wuxus skal i fællesskab udvikle nye forsikringskoncepter, der omfatter forsendelse.
Alligevel er Susanne Møllegård, ejer af Process Factory, ikke entydigt begejstret for det ellers blomstrende samarbejde i The Camp. Til dagligt rådgiver hun om og udvikler digitale løsninger til forsikringsbranchen.
Læs også: Danske bank er blevet en hip software-virksomhed
”Den største faldgrube er i virkeligheden, at det her er for tæt på. Man risikerer faktisk at skabe nogle dovne iværksættere. De kan i dialogen med Tryg blive pacificeret en smule på det drive, iværksættere har,” siger Susanne Møllegård, der har tyve års erfaring i forsikringsbranchen.
Hun peger på Danske Banks Mobile Life-afdeling, der er helt afskåret fra den traditionelle del af forretningen, og derfor ikke holdes fast af et konservativt tankesæt.
Tvinges til at tænke nyt
Alligevel kan Susanne Møllegård godt se interessante ting i The Camp-eventyret, for det er altid bedre at gøre noget end at lade være.
”Når man sidder som etableret spiller i en branche, så kan man have svært ved at se, hvad det er for en forandring, man bliver udsat for. Forsikring er jo en forsikring. Det kan godt være, Tryg ikke ved præcis, hvad det er, de skal bruge det til, men det kommer til at udfordre den måde, de tænker på,” siger hun
Hos Tryg vil man i løbet af det næste år udvide The Camp og gøre plads til resten af de 300 iværksættere, der efter planen skal hjælpe den næsten 285 år gamle virksomhed med at komme ud på den anden side i stedet for at dø hen som et fortidslevn.