Tempo, struktur og strategisk retning skal sikre innovation og overlevelse i dansk erhvervsliv. Rambøll har på halvandet år vist, at det er muligt for en etableret virksomhed at innovere hurtigt med gevinst.
Det er livsfarligt at hænge i innovationsbremserne, når startup-virksomhederne accelerer. Danske virksomheder skal sætte tempoet op og have store ambitioner, når de udvikler nye produkter, det mener Line Lyst, som er Global Head of Innovation hos Rambøll.
”Man er nødt til at have en strategisk retning for innovation. Der er lidt for mange, der tror, at når man laver en innovationsafdeling, så finder den guldægget, som kan redde hele forretningen”, siger hun.
Hos Rambøll har Line Lyst været med til at skabe flere innovationsinitiativer. Fokus har især været på at lægge en strategisk retning på baggrund af markedsudviklingen samt at booste udviklingsprocessen ved at bruge den rette forretningsstrategi. Og det har skabt de hurtige resultater, der er brug for.
”Det går utroligt stærkt. Det er efterhånden en kliche, men det gør det. Den trussel etablerede virksomheder står overfor, det er startups. Jeg tror, mange undervurderer, hvor meget startups er i stand til at ryste deres industri. Alt for mange sidder stadig og sammenligner sig med præcis de samme konkurrenter, som de har haft de sidste mange år. Men det er bare ikke dem, der kommer til at trække tæppet væk under dem, det er startups”, siger Line Lyst.
Elektronisk spåkugle sætter retningen
Airbnb er et kendt eksempel på en startup, der på få år ændrede et helt marked og lagde pres på de etablerede virksomheder i overnatnings-branchen. Når det kan gå så stærkt, er det selvsagt svært at forudsige, hvor markeder egentlig bevæger sig hen og lægge en strategi på baggrund af det. Men hos Rambøll gør man et forsøg. De har skabt deres egen elektroniske spåkugle til at forudsige markedsudviklingen – en disruptionradar kalder de det.
”Det er et redskab til at se, hvor markedet bevæger sig hen ved at kigge på pengestrømmen til startups. Vi har kortlagt 1200 startups indenfor udvalgte områder i vores industri og placeret dem i radaren udfra, hvor meget investering de har fået.”, siger Line Lyst.
Disruptionradaren er bygget op som et koordinatsystem fyldt med prikker i forskellige farver og størrelser. Hver prik symboliserer en startup, farven angiver fagområdet, og størrelsen angiver, hvor meget finansiering startup-virksomheden har fået.
”Vi ser på, hvor meget investering de forskellige startups har fået, og hvor det er, de fokuserer. Hvis der indenfor et område er mange startups, der har fået meget finansiering, så er det et signal om, at markedet bevæger sig i den retning. Derfra beslutter vi, hvor Rambøll skal spille en rolle i fremtiden”, siger Line Lyst.
Disruptionradaren er med andre ord et værktøj, som Rambøll bruger til at sætte den strategiske retning for innovationsinvesteringerne. På den måde bliver innovationen strategisk frem for tilfældig.
Lån startuppernes metode
Hvis en virksomhed ikke har en strategisk retning, så kan innovationen hurtigt blive for beskeden. For innovationsafdelingens idéer på farverige post-it-noter er ikke meget værd, før de bliver til tal på bundlinjen.
”Innovation er en disciplin. Der skal være fokus på at omsætte idéen til omsætning, at sætte mål og hele tiden følge op. Det er ekstremt vigtigt specielt i en etableret virksomhed. Jo før man kan vise omsætning, jo lettere er det også at få lov til at fortsætte”, siger Line Lyst.
I stedet for en decideret innovationsafdeling har Rambøll indført et årligt accelerator-program, som alle koncernens medarbejdere inviteres til at deltage i. Lidt forenklet betyder det, at medarbejderne byder ind med deres ideer til programmet, og en jury vurderer forretningspotentialet i dem. Undervejs udvælger juryen en håndfuld af teams, som arbejder videre med deres idé samtidig med, at de får undervisning i lean startup-metoden og forretningsmodeller for innovation.
”Måden vi arbejder på i acceleratoren er baseret på, hvordan man arbejder i startups. Det handler om at være agile og tale med kunderne, før man begynder at udvikle, samtidig med at man hele tiden ser på forretningsmodellen”, siger Line Lyst og forklarer, at det i bund og grund handler om at eksperimentere og teste med kunderne, før man begynder at udvikle det færdige produkt, så man ved, hvad kunderne har brug for.
Andre danske virksomheder arbejder allerede med lignede koncepter, hvor små teams arbejder som startups inde i virksomheden. Hos Rambøll startede acceleratorprogrammet sidste år, og noget tyder på, at metoden virker. Allerede indenfor tolv måneder skabte de første tre accelerator-teams omsætning. Et par af dem får endda løbende midler fra kunder til at udvikle produktet færdigt. Og med yderligere fem nye teams på vej i 2019, har Rambøll høje forventninger til resultaterne.