Nyt samarbejde mellem Uber og Facebook kan betyde game over for mange vognmænd, men er også et åbent vindue for samarbejdsvillige virksomheder, mener innovationsekspert
“Lad os mødes på Skt. Hans Torv klokken 17:30,” skriver din ven til dig i Facebook Messenger. Med et enkelt tryk, og helt uden at forlade Facebook Messenger-app’en, kan du snart bestille en Uber-vogn til at hente dig og køre dig til adressen. Det er resultatet af et nyt samarbejde mellem Facebook Messenger og Uber. Det skriver Financial Times.
Funktionen er allerede rullet ud i ti amerikanske byer, men det forventes, at det i løbet af 2016 skal være muligt at benytte sig af funktionen i alle de lande, Uber opererer i.
Også selvom du ikke har skrevet en adresse i samtalen, kan du bestille et lift direkte via Facebook Messenger app’en. Det bliver nemlig muligt at bestille en Uber fra Facebook Messengers “andet” menu (de tre prikker over tastaturet). Og man behøver ikke downloade Uber-app’en for at bruge funktionerne.
Skal taxaerne dø nu?
Indtil nu har man haft valget mellem at ringe det lokale taxafirma op, og bestille en Uber-bil ved at downloade og åbne app’en. De to booking-muligheder er omtrent lige belejlige, og det er næppe besværet med at ringe til taxafirmaet, der er skyld i Ubers stadig stigende popularitet. Men når forbrugerne nu ikke skal gøre andet end at trykke en enkelt gang i den samtale, man i forvejen har åbnet på skærmen, giver det brugerne endnu et incitament for at vælge Uber frem for den lokale vognmand.
Læs også: 4×35 vil bekæmpe Uber med wifi
Og ifølge Mads Thimmer, innovationsekspert og CEO i Innovationlab, skal taxafirmaerne stramme sig an, hvis de ikke skal risikere at blive lagt i graven.
“Hvis man ikke vil interessere sig for udviklingen – og det gør taxabranchen beviseligt ikke – så har man selv bedt om det. Der kommer ikke noget innovativt ud af at vælge Rasmus Modsat-rollen og nærmest prøve at rulle internettet tilbage igen. Det vidner pladebranchen og mediebranchen også om,” siger han og fortæller, at han før Uber kom til Danmark har skrevet til taxabranchen for at starte en dialog om, hvordan de bedst kunne alliere sig med kunderne. Men det var de ikke interesserede i dengang.
Fordelagtigt for begge parter
Samarbejdet mellem Facebook Messenger og Uber er fordelagtigt for begge parter. Uber får direkte adgang til en gigantisk kundebase hos verdens største sociale medie. Til gengæld får Facebook endnu mere brugbar data på deres brugere. De kan med andre ord følge med i, hvor brugerne befinder sig, og hvor de er på vej hen. Det er brugbart for Facebook, når de skal sælge annoncer.
“Når folk bruger din tjeneste til at købe ind, ved du nærmest mere om dem, end de ved om sig selv. Og jo mere du kan finde ud af om brugerne, jo mere kan du målrette annoncerne til dem,” siger Mads Thimmer.
Du kan lege med Facebook nu
Mads Thimmer, fortæller, at Facebook med Uber-samarbejdet signalerer, at der er et åbent vindue for samarbejde med andre brancher. Så det er nu, virksomhederne skal agere, før det er for sent.
“Messenger vil kaste sig over andre alliancer, og de vil også være åbne for henvendelser. Hvis man er interesseret i den her struktur, er det nu, chancen byder sig,” siger Mads Thimmer.
Det er ifølge ham oplagt at involvere flere aktører i transportbranchen, eksempelvis flyselskaber, og Facebook er også allerede i dialog med flyselskabet KLM om at give brugerne mulighed for at gemme boardingkort i app’en.
Læs også: Vil Facebook nu være det nye Amazon?
Deleøkonomi bliver nok lovligt
Uber har i flere gange været udskældt for at være på kant med dansk lovgivning om ulovlig erhvervsmæssig persontransport. Tidligere i december blev tre Uber-chauffører standset og sigtet for piratkørsel. Men også her kan samarbejdet med Facebook Messenger vise sig at blive gavnligt.
“Det er svært at holde de her deleøkonomiske fænomener ulovlige. Det er et overgangsfænomen, indtil lovgivningen kan følge med. Man prøver at bruge lovgivningen til at holde udviklingen ude. Men man kan ikke stoppe udviklingen, så man må i stedet tilpasse sig bedst muligt,” siger Mads Thimmer.
Læs også: Har fagforening løst Uber-udfordring ved et tilfælde?