Dem, der laver lovene, glemmer dem, der skal overholde dem. Det mener formand for Alternativet, Uffe Elbæk. Han er derfor stor fortaler for samskabelse, som allerede fungerer i mange af landets kommuner. Nu skal det udfoldes inde i magtens centrum.
Når politikere og sagsbehandlere skal træffe beslutninger, er fornemmelsen for, hvad borgerne har brug for sjældent så skarp, som den burde være, mener Alternativets formand, Uffe Elbæk. Løsningen er ifølge ham samskabelse – at åbne op og invitere borgerne til at deltage i diskussionerne om at løfte den offentlige sektor, så fælleskabet kan løse problemer bedst muligt.
”Der er alt for lidt nysgerrighed i forhold til at invitere folk ind til beslutningsbordet. Man skal understøtte mangfoldigheden og få hele paletten af sociale, kulturelle og religiøse erfaringer i spil. Mangfoldighed giver innovation, og innovation giver gode ideer”, siger han og nævner, at der eksempelvis kom nye perspektiver på topledelse, da kvinderne begyndte at indtage ledelsesposterne.
Ifølge Uffe Elbæk er borgernes stemme og den medfølgende samskabelse helt afgørende for, at vi kan skabe de bedste løsninger, uanset hvilket problem vi har med at gøre.
”Ideerne og løsningerne bliver langt bedre, hvis det er de rigtige stemmer, der sidder ved beslutningsbordet. Hvis borgernes stemme slet ikke er til stede i rummet, er der nogle perspektiver, der mangler, og der er dermed ikke den viden ved bordet, som gør, at vi kan træffe de rigtige beslutninger”, siger han.
Kommuner viser vejen
I flere kommuner er samskabelse allerede et velkendt begreb og også noget, som flere og flere benytter sig af. Blandt andet er Holbæk, Assens, Nordfyn, Ringkøbing-Skjern og Slagelse kommune med i et frikommuneforsøg, som skal øge borgerinvolveringen og fremme samskabelsen.
Derudover bruger Gentofte Kommune samskabelse aktivt. Her har de haft stor succes med det og har også har benyttet sig af det på svære områder som anbringelser af børn og sager om omsorgssvigt og børns mistrivsel. Deres erfaringer kan du læse mere om i artiklen “Fra ‘sagsbehandler-politiker’ til samskabelse”.
Og det er helt naturligt, at kommunerne er længst fremme, mener Uffe Elbæk.
”Kommunerne er mere progressive end staten, fordi de er tættere på borgerne og de konkrete problemstillinger”, siger han og forklarer, at det er de samme ting, der spiller ind, når man i kommunerne også er langt bedre til at arbejde på tværs af politiske holdninger.
Stor national udfordring
Det er unægteligt en større udfordring, når de største systemer skal i gang. Men Uffe Elbæk mener alligevel, at vi i Danmark på det statslige niveau er alt for sløve i betrækket, hvad angår samskabelse. Årsagerne er den manglende nysgerrighed og afstanden til borgerne, men han peger også på, at magt spiller en rolle. For hvis borgerne skal inddrages mere i beslutninger, betyder det også, at dem, der plejer at bestemme, pludseligt skal bestemme mindre – og den magt vil de næppe afgive.
Der blev taget et fint skridt imod mere samskabelse, da Folketinget i januar indførte borgerforslag.dk, hvor alle borgere kan komme med bud på, hvad der skal diskuteres i folketingssalen. Men Uffe Elbæk vil gerne adskillige skridt videre.
”Vi (Alternativet, red.) foreslår et egentligt borgerting. Et andet kammer, hvor borgere bliver udtrukket og kommer ind uden partikasketter og skal diskutere de samme ting, som vi diskuterer i folketingssalen”, siger han, men uddyber ikke, hvilken magt og indflydelse et sådan borgerting skulle have.
Alternativ valuta
Står det til Uffe Elbæk, er det ikke kun den udøvende offentlige service, der skal have glæde af samskabelsen. Han mener nemlig, at samskabelsesprincipperne kan bruges af ledere, når de skal skabe resultater sammen med deres ansatte. I bund og grund handler det om inddragelse. Men det handler også om at finde ud af, hvad man kan tilbyde medarbejderen udover løn, som kan øge motivationen. Han kalder det alternativ valuta.
”Jeg synes, man skal have en ordentlig løn for det, man laver, men det giver et andet syn på tingene, hvis de ansvarlige begynder at se på, hvad de ellers har, som kan skabe arbejdsglæde, øge nysgerrigheden og øge ambitionsniveauet. Der skal selvfølgelig komme penge ind, men det er ikke med løn, du skaber en virkelig stærk motivationskultur”, siger han og forklarer, at samskabelsen først for alvor bliver sat i spil, hvis motivationen er i top.
”Med den alternative valuta skaber du et motivationsrum for handling eller samskabelse, som er drevet af nysgerrighed og af, at vi lærer noget sammen. Grunden til, vi er sammen, skal være så meget mere end blot det, at der kommer penge ind på kontoen.”