Europæiske virksomheder skal blive bedre til at følge med den digitale udvikling. Ellers går de glip af 600 milliarder euro over de næste 10 år. Det viser en ny undersøgelse
Potentialet i sociale medier, cloud computing og big data er stort, men Europa tager desværre ikke nok del i festen.
Hele 42 procent af europæiske virksomheder bruger for eksempel ikke cloud computing eller big data til at undersøge deres kundegruppe, og kun 1,7 procent udnytter teknologierne til fulde. Det konkluderer en ny undersøgelse fra konsulentbureauet Roland Berger.
Undersøgelsen anslår, at Europa går glip af over 600 milliarder over de kommende år, hvis tendensen fortsætter. Det er rundt regnet fire en halv billioner danske kroner.
Sammenlignet med lande som USA investerer europæerne også mindre i de nye teknologier. Kun tre procent af Europas BNP mod USA’s 4,5 procent.
Vi har set det før
Den europæiske træghed i forhold til nye teknologier er også en af hovedårsagerne til, at USA siden 90’erne har overhalet Europa, når det gælder vækst og produktivitet.
“Den fejltagelse må vi ikke gentage med fremtidens produktion,” siger Adam Lebech, Direktør i DI ITEK, i et interview med DI Business.
Han advarer også om, at virksomhedernes evne til at udnytte teknologierne kun bliver vigtigere i fremtiden, fordi industrien er stødt voksende og kræver it blandt andet i form af trådløs kommunikation mellem robotter og maskiner.
Danmark ligger i top
Heldigvis ligger Danmark i toppen blandt de europæiske lande, og derfor kan danske virksomheder sammen med virksomheder fra de andre nordiske lande tage undersøgelsens resultater mindre tungt.
Men alligevel mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S), at små og mellemstore danske virksomheder bør være bedre til at bruge de digitale muligheder. Det er en af konklusionerne fra en ny redegørelse lavet af ministeriet, skriver finans.dk.
Vi mangler også arbejdskraft
Problemet er alvorligt, ikke mindst fordi, det ikke kun er virksomhederne, der sakker bagud. Europæiske it-professionelle skal også omskoles i stor stil, hvis europæerne skal konkurrere på det globale marked.
For ifølge tal fra EU-kommissionen kan mangel på kvalificeret arbejdskraft betyde, at der er 800.000 ubesatte stillinger i it-sektoren i 2020.