Mange danske virksomheder betaler told, som de slet ikke skal. Der er brug for en nem database, mener Dansk Erhverv
Flere hundrede millioner kroner om året. Så mange penge snyder danske virksomheder faktisk sig selv for årligt. Det skriver Dansk Erhverv. De har undersøgt, hvor mange danske virksomheder, der overser de forskellige toldregler og frihandelsaftaler i EU på baggrund af data fra Europa-Kommissionen.
For flere produkter kan godt afsættes helt eller delvist uden told, hvis man ellers kender reglerne. Men særligt for mindre eksportvirksomheder kan det virke uoverskueligt at skulle gennemskue, om man kan benytte sig af frihandelsaftalerne. Det betyder, at de enten helt undlader at eksportere, eller at de betaler told, selvom de faktisk ikke burde.
Læs også: “Det kræver stor dedikation at nå dertil, hvor en god idé bliver til noget”
Derfor går Dansk Erhverv nu sammen med sin hollandske søsterorganisation om at råbe EU’s handelskommissær op. Der skal simpelthen være en mere overskuelig måde at regne ud, om man har overset nogle af de mange aftaler på tværs af nationerne. Det skal ske ved hjælp af en online database, hvor man hurtigt skal kunne slå op, hvilket land, det drejer sig om, og hvilke regler, der er på området, så de hurtigt kan se, om de helt eller delvist kan undgå at betale told.
Delvist produceret i EU – hvad så?
Det er blandt andet reglerne om oprindelse, der forvirrer folk. For der er regler for i hvor høj grad et produkt skal være produceret eller forarbejdet i et EU-land, før det kan afsættes toldfrit mellem landegrænserne.
“Det ville være en stor hjælp, hvis eksportvirksomheder i EU blot kunne indtaste oplysninger om deres produkti en gratis online-database på nettet og inden for et splitsekund få at vide, om for eksempel en herreskjorte fremstillet af syntetiske fibre og med 55 procent af værdien produceret fra vævning i Kina og 45 procent fra trykning og færdiggørelse i Rumænien kunne ekporteres toldfrit til Norge. I dag er eksportører fra EU-lande nødt til selv at finde ud af, om deres produkt lever op til EU’s oprindelsesregler. Det kan tit blive alt for besværligt og bureaukratisk for små og mellemstore virksomheder. Konsekvensen bliver, at de derfor ikke udnytter EU’s frihandelsaftaler og bare sender deres vare af sted til ekportmarkedet, hvor varerne så bliver pålagt en told, der kunne have været undgået,” skriver administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov og hans hollandske kollega, Cees Oudshoorn blandt andet til handelskommissæren.
Undersøgelsen fra Dansk Erhverv kommer i kølvandet på en anden undersøgelse, der viser, at kun 13% af EU’s små og mellemstore virksomheder eksporterer udenfor EU.