Under navnet “Circle House” opføres 60 almene boliger i Lisbjerg udenfor Aarhus frem mod 2020. De er dog de første af sin slags – for de er bygget udelukkende efter cirkulære principper. Ambitionen er at vise, at det kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt
Princippet er lidt det samme som for legoklodser. Circle House skal kunne stå lige så længe, det er nødvendigt. Men det skal også kunne skilles ad, så 90 procent af materialerne kan genanvendes uden at tabe væsentlig værdi.
Og så skal disse nye, almene boliger også udbydes til markedsvilkår – altså prisen for at bo i Circle House bliver ikke højere, fordi det er grønt.
På den måde er Circle House helt unikt. Det er verdens første cirkulære boligbyggeri, og det kommer til at ligge lige midt i lille Danmark. Det bliver kaldt et “skalerbart demonstrationsprojekt”, og det skal være med til at give byggebranchen ny viden om erfaringerne med at bygge cirkulært – udover selvfølgelig at fungere som 60 nye boliger i Lisbjerg.
Projektet har god rygstøtte i form af Miljøstyrelsen og Realdania, der samlet har skudt lige knap 10 millioner kroner i kassen. Byggeriet bliver skitseret af et nyt samarbejde mellem 3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten, som sammen danner navnet Fællestegnestuen.
Kasper Guldager Jensen, der er arkitekt og står i spidsen for GXN Innovation, er optimistisk vedrørende ambitionerne for Circle House.
“Vi gør det her for at give branchen et “proof of concept”. Så vi er 30 partnere, der er gået sammen om at lave skalerbar løsninger, og vi arbejder på tværs lige fra arkitekt til nedriver til bygherre og entreprenør. Og så er det første gang, man udbyder et cirkulært byggeri på markedsvilkår,” siger han.
Og byggebranchen har længe haft brug for et proof of concept. For det er en kendt myte, at det er dyrere at bygge bæredygtigt.
“Det ses tit som en omkostning, men det er ambitionen at vise, at det kan lade sig gøre at bygge bæredygtigt uden at gå på kompromis med økonomien. Vi tror på, at der er stor værdi i at se vores bygninger som en slags fremtidige materialebanker,” siger Kasper Guldager.
Cirkulært byggeri er ikke barnemad
Det er ikke nemt at overgå til cirkulært byggeri. For det indebærer blandt andet, at materialerne skal produceres, så de kan skilles ad, og det er ikke kun en teknisk udfordring.
Der mangler nemlig i dag nogle af de led i byggeriets værdikæde, der er nødvendige for, at materialerne kan recirkuleres. Producenterne tager kun i få tilfælde deres brugte produkter tilbage, så de kan sælges på ny. Og leasing, der kendes fra blandt andet biler, er endnu ikke udviklet til byggeriet, selvom det ville være en oplagt mulighed for fremtiden.
Der er derfor behov for at forny de traditionelle forretningsmodeller og sørge for, at lovgivningen understøtter genbrug, hvis cirkulært byggeri virkelig skal tage fart. For eksempel er det i dag uafklaret, hvem der har ansvaret for kvaliteten og for det brugte materiale.
Målet med Circle House er derfor også at komme nærmere svarene på disse udfordringer. Projektet skal analysere værdikæder, forretningsmodeller, businesscases og rammevilkår. Og alle resultater og erkendelser vil blive delt gennem en bred diskussion om cirkulært byggeri i hele branchen. Det er blandt andet denne del af arbejdet, Realdania har støttet.
Byggeri skal være dynamisk
Men hvor længe skal Circle House så blive stående?
“Helst så længe som muligt, og endda til evig tid. Det vil de fleste arkitekter jo helst have er tilfældet med deres bygninger. Vi har designet byggeriet sådan, at alle lag kan udskiftes. Selvom en bygning står i 100 år, så har man jo stort set i løbet af den tid også udskiftet alt undtagen den bærende konstruktion. Bygninger er ikke statiske, de er dynamiske, og de skal ikke afskrives – de har altid en værdi,” forklarer Kasper Guldager.
Men uanset hvor dynamisk en bygning er, så er det aldrig noget, man lige udskifter på samme niveau som fx smartphones. Det er langt sværere at genanvende byggematerialer i forhold til elektronik. Det bliver dog kun mere og mere nødvendigt.
“Vi står i virkeligheden overfor en skræmmende realitet, hvor der er øget pres på os i forhold til ressourcer. Vi har faktisk ikke nok ressourcer i verden til at bygge de bygninger, vi skal bygge, henover de næste 50 år. Derfor har vi brug for, at cirkulært byggeri slår igennem,” siger Kasper Guldager.