Hos No Zebra er opgaverne klare og samarbejdet i fokus, mens arbejdstiden og arbejdsstedet er fleksibel. På den måde giver ledelsen medarbejderne plads til at tilrettelægge deres liv, som det passer dem. Resultatet er glade, ustressede medarbejdere i en ellers barsk branche.
Bureaubranchen har igennem årene været kendt for at være notorisk hård. Googler man gamle artikler, kan man finde bureauchefer, der fortæller, hvordan stress ligefrem ”er en del af gamet,” og visse steder i branchen løftes der stadig et øjenbryn, når en konsulent går tidligt for at hente børn.
Så da CEO Nicholai Hindrichsen sammen med sin kompagnon, CEO Jesper Holm Joensen, grundlagde No Zebra i 1999, var det med en vision om et bureau, der ikke var som de andre. ”Vi ville gerne skabe et digitalt bureau med et godt arbejdsmiljø, hvor vi var der for hinanden, og hvor der var en høj grad af frihed,” siger Nicholai Hindrichsen.
No Zebra, der ligger i Aarhus og arbejder med digital performance, er en såkaldt Great Place to Work arbejdsplads, hvilket betyder, at de udmærker sig i alt fra arbejdsmiljø til ledelse, og helt særligt ved bureauet er, at det er ungt – altså i form af medarbejderne. ”Vi har kun en medarbejder, som er over 50 år. Det var ikke vores mål, men vores måde at arbejde på tiltrækker de unge, som har nogle andre forventninger til deres arbejds-plads end de tidligere generationer – eksempelvis til fleksibilitet,” siger Nicholai Hindrichsen.
Medarbejderne i No Zebra har nemlig fuld kontrol over deres tid, og hvor de arbejder fra. Det betyder, at de kan arbejde hjemme, når de vil, ligesom ingen kommenterer på direktørtid, hvis en medarbejder kommer klokken 10 eller rynker på næsen, hvis en anden går klokken 15.30. Herudover er der gratis morgenmad og sodavand, du kan tage en pause og spille PlayStation eller bordfodbold, og så er der rigeligt med fredagsbarer og fester. ”Vi har lovet os selv, at vi ikke vil være dem, der sidder og holder øje med vores medarbejdere, og derfor har vi en tillid til, at folk udfører deres arbejde, og det ikke er nødvendigt at sidde og tælle hjemmearbejdstimer,” siger Nicholai Hindrichsen og fort-sætter: ”Der skal være plads til livsfaser, hvor medarbejdere kan gå tidligt, fordi de har små børn, eller man kan arbejde remote i en periode. Til gengæld har vi en konsensus om, at vi ikke lader hinanden i stikken. Så har vi en stor deadline, arbejder alle for at komme i mål, og det giver et sundt sammenhold fremfor en usund konkurrence.”
Ingen lades i stikken
Det har dog krævet udvikling og erfaring at nå til et sted med så stor frihed og samtidig sammenhængskraft. Et af værktøjerne, der er taget i brug, er at man i dag altid arbejder på opgaver i teams bestående af konsulenter og specialister. En styrer processen, og alle får lov til at lave det, som de er gode til, mens de i teamet kan læne sig op ad og supplere hinanden. ”Vi har tidligere oplevet, hvordan unge gravede sig ned i et hul, fordi de så gerne ville præstere, men ikke havde nok viden eller erfaring. Derfor bringer vi eksper-terne på banen fra starten, så vi er sikre på, at alle er godt med, ligesom vi laver udvik-lingsplaner, hvor vi kommer rundt om både det faglige og personlige,” forklarer Nicholai Hindrichsen: ”Vi har også en meget stærk onboarding, hvor vi hjælper medarbejderne med at blive gode til at tilrettelægge og registrere deres tid, og så har vi en no bullshit tilgang i vores arbejde, der handler om, at vi ikke fylder vores kunder med fancy ord og varm luft. På den måde fjerner vi nogle af ”bureau-udtrykkene” og giver i stedet vores medarbejdere plads til at være gode til samarbejde med kunden.”
Men selv på de bedste arbejdspladser med masser af frihed og gode kolleger kan stres-sen ramme, det ved Nicholai Hindrichsen godt. Det betyder, at hvis uheldet alligevel er ude, og en medarbejder bliver sygemeldt med stress, har No Zebra en helt klar plan for, hvordan de får folk godt tilbage igen.”Vi samarbejder med PFA om det, der hedder EarlyCare, hvor folk får tidligt hjælp i deres sygdomsforløb – det går godt i tråd med, at vi ikke lader hinanden i stikken. Samtidig har vi nogle ting, som vi kan aktivere, inden stressen rammer, skulle en medarbejder få brug for det,” siger Nicholai Hindrichsen og forklarer, at de eksempelvis for nylig har haft en medarbejder på en plan. Han er nu tilbage og har det godt igen. ”Vi hjælper med at tilrettelægge opgaverne, tiden og giver medarbejderne frihed til at arbejde på den måde, som de bedst trives i, ligesom vi har en kultur, der tillader, at du kan få luft, hvis du har brug for det. Medarbejderne ved, at de kan komme til os, hvis livet giver nogle knubs, og så løser vi det. Kort sagt fremmer vi den psykologiske tryghed og som resultat har vi meget lave stresstal.”