Strygekvartetten Halvcirkel improviserer sig gennem øve-sessioner. Og det er en proces, som erhvervslivet kan lære noget af, mener forsker. For ensemblet får en lyd, der er langt mere innovativ og frygtløs end en typisk klassisk strygekvartet.
Et begrænset kendskab til Bach, Beethoven og Brahms er ikke nødvendigvis en hindring for at lade sig inspirere af en strygekvartet. For når man først har sat sig ud over den banale konstatering, at ensemblet Halvcirkel spiller klassisk med et twist, viser det sig, at gruppens metoder til at skabe rum for kreativitet og innovation er langt mere raffinerede, end noget man støder på i erhvervslivet.
Strygekvartetten, som består af fire kvinder i 20’erne med speciale i henholdsvis bratsch, cello samt første- og andenviolin, har således gjort improvisation til en fast bestanddel af dens kreative arbejdsproces. I øvelokalet spiller kvinderne konsekvent uden noder og freestyler sig gennem klassiske musikstykker af blandt andre Carl Nielsen og Philip Glass for, som de siger, at genopfinde sig selv hver gang.
“Vi har alle en klassisk baggrund, hvor man normalt bare spiller musikken, men når man improviserer, kommer man til at kende hinandens musikalitet på en helt anden måde og skaber dermed helt ny musik”, fortæller svenske Mika Persdotter Svensson, som spiller bratsch i ensemblet.
Kunstnere tænker anderledes
Metoder, som dem Halvcirkel benytter, bør de danske virksomheder i højere grad lade sig inspirere af ifølge Lotte Darsø, som er lektor i innovation på Aarhus Universitet. For som hun skriver i en forskningsartikel, stiller en globaliseret verden “høje krav om innovation til de virksomheder, der ønsker at overleve og vokse. Det bliver sværere og sværere at overleve ved at gøre, som man plejer”.
“Vi har jo en tendens til at følge de samme rutiner”, uddyber Lotte Darsø over telefonen. “Selvom vi forsøger at være kreative, ender vi ofte med at gøre det på den samme måde. Den friske tilgang er kunstnere vældigt gode til at tilføre den kreative proces, fordi de tænker anderledes end erhvervslivets vidensarbejdere”.
Mika Persdotter Svensson tænker ganske rigtigt anderledes end det typiske jakkesæt. Hun tænker musik. Hun lærte således at spille allerede som seksårig ved hjælp af den såkaldte Suzuki-metode, hvor barnet lærer musik, ligesom det lærer sit modersmål – altså ved at lytte og efterligne. I dag er hun en del af en række klassiske ensembler og talskvinde for Halvcirkel, hvor hun fortæller om det intuitive samarbejde:
“Det kan godt minde om et socialt spil eller en konversation, hvor det heller ikke dur, at alle taler i munden på hinanden. Man skal finde sin rolle i gruppen”, siger hun. “Vi har udviklet os meget gennem improvisation. Det giver nogle nye vinkler, når vi spiller de store komponisters materiale. De går næsten hen og bliver vores egne sange”.
Så improvisationen giver jer noget mere overskud, når I skal ud og præstere til koncerter?
“Ja, det synes jeg”.
Men det lyder også som om, at jeres arbejdsproces kræver noget ekstra af jeres samarbejde. Hvordan håndterer I konflikter – for eksempel kunstneriske uoverensstemmelser?
Ofte er den bedste løsning at lade det hvile og bare sove på den. Tage en pause, drikke en kop kaffe og komme tilbage senere.
I fejer det ind under gulvtæppet?
Det er forskelligt… Altså vi skal ikke blive personlige, men holde os til sagen. Ikke alt er vigtigt. Nogle gange er du bare træt, og når du arbejder tæt sammen, vil der uundgåeligt komme tidspunkter, hvor man bliver irriteret på hinanden. Så er det vigtigt at kende forskel på træthed og reelle konflikter.
Rollespil bør benyttes i virksomheder
Det lærer man gennem improvisation mener Mika Persdotter Svensson, og innovations-forskeren Lotte Darsø er inde på noget lignende, da Magasinet F5 forsøger at få hende til at overføre Halvcirkels kreative proces til erhvervslivet. Hun foreslår eksempelvis, at man benytter improvisation til at sætte sig i sine kollegers og kunders sted.
“Vi har en masse skjult viden i kroppen, og når man sidder på sin flade og skriver på sin computer, bliver den ikke aktiveret. Gennem eksempelvis rollespil kan man lære hinanden meget bedre at kende, hvilket er forudsætningen for et godt samarbejde. Man bliver også bevidst om nogle ting, man ikke tænker over normalt. Man kommer i dybden med tingene”, fortæller Lotte Darsø og har en besked til erhvervslivet:
“Hvis man synes, at kreativitet og innovation er vigtigt, så er det jo fuldstændig latterligt, at vi arbejder på den måde, vi gør”.
Strygekvartetten Halvcirkel kan opleves live til F5 Box i København den 7. maj.