En bevægelse af altruistiske computernørder har spredt sig til 25 lande det seneste år. Bevægelsen hedder Techfugees og vil gøre livet lettere for flygtninge med apps og algoritmer
“Jeg sad og så nyhederne. Jeg kunne se, at det virkelig stod slemt til. Der er i alt 65 millioner flygtninge på verdensplan. Det er mange. Derfor tænkte jeg: ‘Lad os prøve at få tech-miljøet involveret’,” siger Mike Butcher. Han er journalist og redaktør på techmediet Techcrunch og en af grundlæggerne af organisationen Techfugees.
“Jeg er godt klar over, at man ikke kan løse flygtningekrisen med en app. Men derfor kan man godt gøre så meget som muligt for at gøre det lettere at være flygtning,” siger Mike Butcher.
Tanken bag Techfugees er at skabe et forum, for man netop kan diskutere, hvordan man kan gøre det lettere at være flygtning. For tankerne leder måske først på analoge behov som mad, en seng at sove i og varmt tøj, når man taler om flygtninge. Men Mike Butcher mener dog, at man godt kan fokusere på andre behov. For eksempelvis er der altid sproglige barrierer at skulle overkomme, og måske kan teknologi her komme på banen.
Læs også: Scooterkinesere redder miljøet, men dør i trafikken
“Vi ved, at cirka 80% af syriske flygtninge har en smartphone med på rejsen. Derfor er det oplagt at udvikle teknologi, der er målrettet til dem,” siger Mike Butcher.
Startede med et hashtag
Det hele startede faktisk med et hashtag – #techfugees. Teknologi-entusiaster fik hashtagget til at trende på twitter, hvor det blev debatteret, hvad man kan gøre for at hjælpe. Derefter blev Mike Butcher kontaktet af udviklere og NGO’er, der ville lave et hackathon med samme titel. Techfugees har afholdt hackathons, konferencer, workshops og debatter i cirka 25 lande i løbet af det sidste års tid – blandt andet i Australien, Holland, England og Frankrig.
Hvert hackathon varer typisk en weekend og samler en blanding af udviklere, NGO’er og flygtninge, der i grupper skal løse nogle af de udfordringer, man har som flygtning. Hver gruppe skal fremføre et produkt-pitch i slutningen af forløbet. Og produktet skal være inden for en (eller flere) af fem kategorier: Infrastruktur, uddannelse, identitet, sundhed eller inklusion.
Læs også: Har du også overset Silicon Savannah?
Det at være flygtning er nemlig meget andet end at komme fra A til B på en tætpakket gummibåd. Det kræver også, at man forstår strukturen i det land, man kommer til. Man kommer ofte med begrænsede sprogkundskaber, så man ikke engang er i stand til at spørge om vej. Derfor er det en kæmpe opgave for de forskellige landes offentlige systemer at håndtere det rigtigt, så flygtningene bliver så godt integreret i samfundet som muligt.
Lægehjælp, oversættelse og socialt samvær
I sidste weekend blev der holdt et Techfugees-hackathon i Oslo. Her blev der ligesom under de andre hackathons udviklet 12 koncepter. Blandt andet en app, som kan hjælpe gravide flygtninge med at få den rette lægehjælp ved hjælp af en chatbot og en app, der gør det nemt for flygtninge at finde oversættere til at hjælpe med alt fra samtaler til papirarbejde i det land de er kommet til. Gennem app’en kan man bede om at få en tolk. Tolken arbejder frivilligt og er muligvis selv flygtning, men har boet i landet i nogle år og taler flydende norsk. Den frivillige kan ved at hjælpe andre optjene nogle point, som man kan bruge til gavekort i forskellige butikker.
Vinderen af Techfugees i Oslo blev dog projektet Kom Inn. En allerede eksisterende organisation, som dog indtil nu har været en facebook-side med et link til et Google Sheet. Kom Inn organiserer møder mellem norske familier og flygtninge – for eksempel over en middag. Her kan de tale om problemerne ved at være flygtning, situationen i hjemlandet, lære om norsk kultur og sprog og generelt få socialt samvær med nordmænd, som ikke er sagsbehandlere. Men fordi man skriver sig op gennem Google Sheets i øjeblikket, ligger der et stort administrativt arbejde for organisationen. Derfor skal app’en gøre det nemmere at finde de rette matches mellem norske hjem og flygtninge.
Læs også: Sikkerheds-apps boomer i Sydamerika
Kom Inn får nu stillet en startup-mentor og kontorplads til rådighed, så de kan udvikle app’en.
Platformsløsning på vej
Techfugees har siden starten udviklet sig til meget mere end et hashtag og nogle events. Inden længe vil folkene bag nemlig lancere en online-platform – Basefugees – hvor NGO’er kan fortælle om nogle af de problemstillinger, de støder på i arbejdet med flygtninge. Teknologiinteresserede kan så komme med forslag til løsninger på platformen. Basefugees fungerer altså som en open source platform, hvor alle kan komme med bud på problemstillingerne.
Platformen er altså hackathon i den digitale version. Den matcher problemer med løsninger, og NGO’er kan så byde på løsningerne, og almindelige brugere kan give de løsninger, de bedst kan lide en stemme.
Det hele handler som sagt om at få tech-miljøet til at gøre livet lettere for nogle af verdens mange flygtninge. Og Basefugees er næste skridt på vejen.