En ny spiller på betalingsmarkedet vil udmanøvrere kreditkortene med et betalingsarmbånd, der gør det sjovt at bruge penge
“Det er sindssygt sjovt, at være et lille firma, som kan ændre spillereglerne for en hel branche.”
Ordenen kommer fra Christian Visti Larsen, der er CFO (Chief financial officer, red.) og partner hos Beeptify. En dansk virksomhed, der er blevet kendt for betalingsarmbånd, der gør kunder i stand til lynhurtigt at betale ved at holde deres håndled op imod en lille sensor ved kassen.
De seneste år har teknologien blandt andet været at finde i barer og madboder på nogle af Danmarks absolut største musikfestivaler: Roskilde Festival, Northside i Århus og Smukfest i Skanderborg.
Beeptify er med andre ord en virksomhed i medvind, og ambitionerne er da heller intet mindre end at ændre spillereglerne i finansbranchen. Først i Danmark og så i udlandet, siger Christian Visti Larsen.
Mindre svind, mere sjov
“Hvorfor vil festivaler bruge Beeptify og betale os en procentdel af al indtjening?”, spørger Christian Visti Larsen retorisk. “Kan festivalerne ikke lige så godt bruge det gode, gamle Dankort, som de har gjort i så mange år?”
Han giver selv svaret. Hvor der er kontanter, er der svind. I særlig høj grad på festivaler, hvor en skøn blanding af frivillige og fulde festivalgængere stimler sammen til en lille uges fest. Med armbånd, hvor der er sat kontanter ind, er den mulighed ikke længere til stede.
“Der forsvinder rigtig mange penge ned mellem gulvbrædderne på sådan en festival. Ofte omkring 3-4% af omsætningen. Og så er det lige pludselig ikke så dyrt at betale os en smule af indtjeningen for at administrere betaling,” konstaterer Christian Visti Larsen.
Armbånd gør det sjovt at bruge penge
Men mindre svind i ølboderne er ikke det eneste, som Beeptify kan være med til hjælpe med. Ifølge Christian Visti Larsen gør armbåndet også festivalgængere til glade forbrugere. Så glade, at de fleste boder slår indtjeningsrekord, når festivaler skifter fra kolde kontanter og traditionelle kreditkort til bippende armbånd.
“Det er jo vildt sjovt! Og vildt let. Man kører bare armbåndet henover terminalen, og så er der betalt,” siger Christian Visti Larsen. “Men der ligger også noget psykologisk i det. Nemlig at når folk sætter eksempelvis 2000 kroner ind på armbåndet, så siger de også farvel til dem. Det er én enkelt beslutning i stedet for en lang række beslutninger hver eneste gang, man skal have pungen op af lommen.”
Bruger automat som mobiloplader
Der er dog også udfordringer i at ville revolutionere betalingsmarkedet. Inden Northside-festivalen i Aarhus fik firmaet for eksempel stjålet de fiber-kabler, der skulle sikre, at betalingerne kunne køre uden problemer. Det skabte en masse køer og sure miner, indtil man havde fået lagt nye kabler. En enkelt gang gik Beeptifys system ganske enkelt ned i 18 minutter. For første gang nogensinde. Fejl som er svære at gardere sig imod. Men et af de største problemer er fulde festivalgængere, som har brug for strøm til mobilen.
“Når de skal bruge strøm, så skal de bruge strøm. Så når de ser en stikkontakt, er det bare ud med kabler og ind med opladeren. Og det giver jo nogle problemer, hvis det er stikket til en netværksrouter. Nu har vi heldigvis fået lavet systemet, så det kan køre offline, så længe der er strøm på batteriet,” fortæller Christian Visti Larsen, som dog kan glæde sig over noget helt unikt – i al den tid betalingsarmbåndet har været rullet ud, har der ikke været et eneste tilfælde af snyd.
“Jeg skal være fair; selvfølgelig er der mulighed for at snyde. Det er der inden for alle systemer. Men vi har ikke oplevet et eneste tilfælde af tyveri, hvor brugeren af armbåndet ikke har været personen, som ejede det.”
Havde lavet MobilePay før danske bank
Ifølge Christian Visti Larsen er Beeptify i stand til at lave rigtig mange former for betalinger. Allerede for flere år siden kunne man lave et MobilePay-lignende system, som Danske Bank i øjeblikket høster stor ros for.
“Men det var ikke noget vi kunne tjene penge på, og det koster for hver transaktion. Så hvis Danske Bank vil lave det, er det helt fint med os.”
Beeptifys store udfordring lige nu er i stedet at komme ind på områder, hvor de kan få udbytte af deres innovative teknologier.
“Vi kigger mod nicheområder, hvor det giver mening at bruge os, fordi vi kan gøre betalingen mere enkel. Så sådan nogle ting som Rejsekortet,” siger Christian Visti Larsen om det lille firmas fremtid.
Foto: Beeptify