Mediebranchen skal stoppe med at at producere mere og dårligere indhold, hvis den skal have en chance i den digitale tidsalder. Det mener Lars Hemming Jørgensen, direktør for VICE Danmark
Hvad lavede du lige inden det her interview?
Jeg er lige gået ind til vores kontor på Strøget. Det gør jeg hver dag. Turen tager cirka 25 minutter, så det er en god måde at slappe af på. Vi har faktisk kontor det samme sted, som Politiken blev stiftet, hvilket er lidt sjovt. Det ville jo egentlig være lidt mere i vores ånd at holde til i Nordvest eller sådan noget lidt mere industrielt.
Til de læsere, der måtte være i tvivl, hvad er Vice Media?
Vice er lidt over tyve år gammelt og startede som et magasin. Tidligere var vi nok ret punk i vores udtryk. Det var meget sex, drugs og rock n’ roll. Nu er vi blevet et stort, globalt medie som udkommer i over 34 lande i forskellige formater. Vi har blandt andet også lavet dokumentarfilm, som har været vist på DR.
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”#f5f5f5″]‘Tankeleder’ er F5’s portrætserie, hvor innovative erhvervsledere deler ud af erfaringer, livsfilosofi og praktiske råd. Denne gang har vi snakket med den hjemvendte udlandsdansker Lars Hemming Jørgensen, som satte sig i chefstolen hos Vice Media Danmark i foråret 2013. Vice startede som et kontroversielt hipstermagasin i Nordamerika, men er i dag er det et globalt medie, som laver alt fra nyhedssider til dokumentarfilm om mærkværdige subkulturer. Vi spørger blandt andet CEO’en om, hvordan den hårdt kæmpende mediebranche kan forny sig i den digitale tidsalder.[/otw_shortcode_info_box]
Du har været vidt omkring i din karriere. Hvordan endte du som chef for Vice i Danmark?
Jeg har boet i udlandet det meste af mit liv og er også vokset op i udlandet, hvis man lige ser bort fra nogle år i gymnasiet. Jeg startede mit første bureau inden for digital markedsføring i London og har været bureauchef i 17 år. Jeg kendte godt Vice, men i 2007 mødte jeg nogle af fyrene bag magasinet i New York, hvor jeg senere også delte kontor med dem i nogle år. Jeg har været CEO for Vice Danmark siden 2013.
Hvad er den største udfordring, mediebranchen står over for de næste fem år?
Branchen har en kreativitetsudfordring. Alle laver flere ting, men også mange flere dårlige ting. Det nytter ikke noget bare at uploade 100.000 timer på YouTube. Jeg tror, at det i længden er det bedste indhold, som vinder.
Aviserne kæmper lidt en dødskamp med at få brugerne til at betale i øjeblikket. Hvordan ser du den udvikling? Skal de finde en ny forretningsmodel?
Jeg tror, at mange af de etablerede medier får det svært. De har et kæmpe job foran sig. De er ikke så agile og hurtige som de små. De bliver nødt til at finde nye modeller og tænke mere kreativt. De skal også blive dygtigere omkring brugeroplevelser.
Vice har den tilgang, at vi altid vil være gratis. Og det er vi ved at sælge annoncer, medieplads og arbejde med brands uden, at det er generende for vores læsere. Rigtig meget af det indhold, vi laver, er også mere tidløst, end man ellers ser i medieverden. Det handler om lave vinkler og historiefortælling, som er interessant om et år.
Hvad er den største konsekvens af digitaliseringen, som du ser det i din branche?
For os har digitaliseringen betydet rigtig meget. Det med at lave artikler og tv-indslag er pludselig blevet meget mere skalérbart. Bare på vores danske indslag har vi over en halv millioner visninger på YouTube hver måned. Og det er takket være det digitale. Vi kommer fra beskedne kår, så det er ikke noget med, at vi kører store billboard-reklamer. Det er kommet organisk.
Hvordan hænger det redaktionelle og det kommercielle sammen hos jer?
Det redaktionelle kører bare af sig selv og laver fedt indhold. Vi laver mange nicheting, som måske kun får 100 views. Det kommercielle har ikke noget med det redaktionelle at gøre. Det kan godt være, at vi spiser frokost sammen, men ellers blander vi det ikke sammen. Jeg mener, at traditionelle magasiner har mindre rent mel i posen, hvor man kan se reklamer for et par hovedtelefoner, og så optræder de lige pludselig et par sider længere inde i bladet. Vi har helt klare etiske og redaktionelle linjer.
Hvad er din største professionelle fiasko?
Jeg er ikke bange for at fejle. Jeg fejler hele tiden. Men det er særligt når, jeg finder ud af, at jeg har kørt nogle folk for hårdt og ikke givet dem de rigtige rammer. De dygtigste får ofte mere arbejde på deres bord, og det har taget mange år at finde den rigtige balance, så jeg ikke kommer til at overlæsse dem med opgaver.
Hvad er den vigtigste lektion, du har fået i din karriere?
Det er nok, at jeg bare skulle have troet endnu mere på mig selv. Når man har kastet sig ud i nye ting, som man ikke har arbejdet med før, kan man godt være lidt forsigtig. Men med sund fornuft og ambitioner, kan man overkomme det. Nu til dags prøver jeg bare at sparke et projekt i gang og få momentum med det samme.
Hvem er din største professionelle inspirationskilder?
Det er Karsten Borch, som er næstformand hos Ecco. Jeg mødte ham i 2006 i London. Han er meget entreprenant. Han har været journalist og pressechef i Mærsk. Han er siden blevet skibsredder og har været i en del bestyrelser. Han er meget generøs med tid og idéer og er samtidig ultraskarp.
Hvilke tre apps/digitale hjælpemidler gør en forskel for dig i dit job?
App’en Sunrise laver fin integration mellem forskellige kalendere. Jeg har en del accounts, som jeg gerne vil have overblik over, men som jeg også gerne vil kunne adskille. Jeg bruger også Wunderlist, som er en slags to-do liste. Og så bruger jeg Uber rigtig meget.
Hvilke steder holder du dig opdateret om nyheder i din branche?
Det gør jeg nok ikke nok. Men jeg interesserer mig heller ikke så meget for konkurrenter eller overordnede trends. Jeg er meget mere interesseret i få feedback fra brugerne.